Ce zi frumoasa de primavara a fost azi! Soare luminos si caldura, parca lumina aceasta imi da o alta energie.
O noua zi de vacanta, de aceasta data am profitat de vremea frumoasa de afara si copiii au stat pe afara ore bune. Am iesit si eu pentru o vreme sa mai strang prin curte, dar apoi – cu mare parere de rau – a trebuit sa intru in casa sa pregatesc pranzul.
Dimineata am inceput-o destul de tarziu. Eu m-am trezit la 7 si am lucrat pana s-au trezit si copiii pe la 9. La micul dejun am pregatit omleta gatita in unt, mozzarella, rosioare, castraveti, ardei si iaurt cu fructe de padure si merisoare uscate cu miere.
In curte am indepartat azi protectiile de pe lalele, zambile, allium si narcise (pozate aici). Apucasera sa rasara inainte de gerul de saptamana trecuta si le-am acoperit pentru cele cateva zile.
Am indepartat protectiile textile si de pe dafini. Iarna aceasta blanda le-a priit si arata minunat. Sunt doi copacei, ambii au undeva la 1.6m.
Rozmarinul deja nu il mai pot proteja din cauza dimensiunii :)) Am rugat copiii sa stea langa el si tot nu il pot poza tot, dar cred ca se vede ce tufa mare s-a facut. In aceasta iarna am acoperit doar radacinile, sa nu inghete, dar cum iarna a fost blanda si am avut doar cateva nopti cu -8 grade, rozmarinul nu pare deloc afectat de iarna.
Imi amintesc mereu de o doamna de pe Facebook care, la un articol in care povesteam ca am rozmarin si dafin in curte, imi spunea ca in Romania nu supravietuiesc si ca mint oamenii. Sper ca pozele va conving ca le merg foarte bine si in tara noastra.
De asemenea, daca aveti sfaturi despre cum sa „frezez” tufa de rozmarin sa arate mai imblanzita, va rog sa imi scrieti in comentarii.
Copiii au facut ordine si in casuta din gradina si au constatat ca o parte din mobilier s-a cam destramat. Robert s-a apucat imediat de reparatii 🙂
In o asa zi frumoasa de primavara, am vrut sa gatesc o reteta care imi aminteste de primavara. Pentru ca aveam aceasta salata frumoasa, am facut o delicioasa supa de salata dreasa cu ou.
Reteta la supa de salata dreasa cu ou o gasiti aici.
La desert le-am pregatit copiilor niste budinca de capsuni. Le plac mult budincile si le mai imbogatesc cu alte ingrediente. Azi, de exemplu, am fiert laptele cu fulgi de nuca de cocos si peste am pus boabe sparte de cacao.
In poza din dreapta e salata de dupa-amiaza. Azi am avut mere, pere, banane, kiwi si capsuni*.
*Cand nu e sezonul lor, folosesc fructe congelate. Am aproape mereu in congelator capsuni, fructe de padure, zmeura, mango si avocado.
Cina a fost una din cele mai gustoase mese din ultima perioada! Ne-a placut tuturor foarte mult si chiar si Robert (care nu e neaparat fan legume) a mancat tot din farfurie!
Tava e ceea ce numesc eu pui cu legume de iarna.
–> Aripioarele le-am condimentat simplu cu sare, piper si boia si le-am asezat in mijlocul tavii.
–> Legumele le-am curatat si taiat: sfecla cubulete, morcovul felii mai groase, telina in forma sticks-uri. Le-am condimentat cu sare, piper, rozmarin proaspat (am de unde! :)) ) si putin ulei.
Le-am asezat in jurul puiului si am dat totul la cuptor pentru aproximativ o ora.
–>Intre timp am fiert pe abur fasole verde si cand a fost gata, am amestecat-o cu putina sare, usturoi, zeama de lamaie si ulei de masline.
–> Am fiert si putina mamaliguta si un mujdei rapid cu o lingura de maioneza (placeri vinovate!).
Poate parea complicat, dar de fapt este foarte simplu si merg toate rapid. Iar farfuria finala e pliiiina de culoare si de arome. Si vitamine! 🙂
Si sa va mai spun ceva: aceasta cina a fost si foarte economica. Cu un morcov, un sfert de telina, o sfecla, o cana de fasole verde, o cana de malai, cativa catei de usturoi si o caserola de carne am mancat toti foarte bine si am si o portie pentru pachetul sotului.
Cat timp se gatea cina, am facut putina ordine si pe kindle-ul meu si cel al Nataliei, care azi a inceput o noua carte. Iar copiii au scos un joc vechi de la juland.ro si s-au distrat inventand si noi reguli pentru el.
Azi am citit mai putin, dar in incheiere va las cu una din melodiile mele preferate din ultimele luni.
You pinch your cheeks
Bring back the colour
Some winters can make a world of difference
But you belong here
Wed to a timezone
Of drafty hearts, of stoic arts and crafts
You try to be brave, make it go away
Leave the lights on sometimes all night
And carry on regardless
So you won’t get swallowed up by the darkness.
Pe maine!
Despre ce am scris pe blog in anii trecuti, la aceasi data:
2022 – Ghid pentru un dulap ordonat
2017 – Cele mai bune 5 retete de smoothie
2014 – Ciorba rustica de legume
2013 – Supa de somon
2012 – Iaurt de casa
2010 – Pastele lui Jools de Jamie Oliver
Ama, imi face placere sa citesc acest gen de articole, gasesc inspiratie in ele si e unul din categoria mea de articole preferate de citit. Spor in toate si vacanta placuta copiiilor in continuare 🙂
Ma bucur mult, Ramona <3 Multumim! 🙂
Impresionanta tufa ta de rozmarin! Eu am in ghiveci. Dafin in schimb nu am pus niciodata, nu am gasit seminte in zona (tara) in care locuiesc eu. Voi mai cauta.
Nici eu nu am crescut dafinul din seminte, ci din puiuti cumparati de la magazinul local de gradinarit. Poate gasesti asa. Nu eram mare fan dafin inainte, dar acum ador dafinul, poate si datorita faptului ca cel proaspat e mult mai aromat ca cel uscat.