Daca nu e prima data cand cititi acest blog, atunci sigur stiti ca eu sunt un mare fan de smoothie! In consecinta, veti si gasi aici multe retete si idei pentru smoothie, dar pentru fiecare reteta aparuta pe blog, exista minim 10 pe care le incerc si nu mai apuc sa le postez. Si e pacat de ele pentru ca sunt tare bune si sanatoase!
Dragostea pentru smoothie a inceput cand mi-am luat primul blender (batranul meu Phillips este piesa de muzeu fata de cum arata cele de generatie noua, pe care le puteti vedea aici) si s-a dezvoltat datorita faptului ca am apreciat adeseori un mic dejun in forma lichida, de cele mai multe ori consumat in drum spre scoala/lucru. Iar apoi mi s-au nascut copiii si smoothie-ul a devenit chiar si mai important pentru ca in aceste bauturi dulci si colorate pot ascunde ingrediente pe care altfel nu le prea apreciaza (de exemplu, spanac crud).
Luand in vedere dragostea noastra pentru bauturile de fructe sau legume, cochetez acum si cu ideea de achizitiona si un storcator, mai ales ca modele ca acestea pastreaza o mare parte din fibre. Dar, cel putin pentru moment, ramanem cu blenderul (atat cel clasic, cat si mixerul cu picior) si experimentam aproape zilnic noi combinatii. Natalia, fiind deja mai mare, simte gustul ingredientelor si imi povesteste ce combinatii si-ar dori pentru urmatorul smoothie. Primesc indicatii precise: „Vreau un smoothie cu 28 de bobite de afine si 9 capsuni.”
Avantajul acestor bauturi este ca ele se pot prepara indiferent de sezon. Fructele congelate se preteaza perfect, ba mai am obiceiul sa le congelez pungute cu amestecuri speciale, pungute care le golesc direct in blender, adaug lapte/apa si apas pe buton. Am un sertar intreg de congelator plin cu afine, fructe de padure, pere, spanac, chiar si banane congelate (sa nu raman cumva fara + e o metoda grozava de a le conserva cand aveti prea multe si nu se mananca).
Veti regasi mai jos inca 5 retete de smoothie, favoritele noastre din ultima perioada. Veti observa ca fiecare are super-alimente sau combinatii care cu greu le-ati consuma ca atare (vezi Smoothie „Buna dimineata”). Va recomand sa incercati fiecare din aceste variante si sa vedeti pe care o prefereti mai mult si apoi sa improvizati in functie de preferinte si de ceea ce aveti la indemana. Pentru ca tocmai asta este frumusetea acestor bauturi delicioase: improvizatia.
Folositi diferite ingrediente si baze diferite (lapte (vegetal), iaurt, kefir, apa, apa de cocos, ceai) si mereu adaugati cel putin un ingredient pe care altfel nu il mancati si de care stiti ca este foarte sanatos! 🙂
[…] a publicat o lista de smoothie-uri foarte tentante aici, mergeti si va […]
ce faine ideile! o sa mai „imbunatatesc” ideile.
Eu in smoothie incerc sa ascund chestii altfel evitate: frunze de urzica, telina, sfecla rosie, spanac etc.