Ghid pentru un dulap ordonat
Dulapurile de haine par un punct nevralgic organizatoric al aproapei fiecarei case. Dificultatea cu care tinem lucrurile sub control in aceasta zona a casei poate avea mai multe motive. 
In primul rand, este un loc intens folosit. Zilnic, deseori de mai multe ori pe zi, cautam haine in dulap. Scoatem, punem la loc. Este foarte usor ca lucrurile sa fie ravasite. 
In al doilea rand, hainele sunt de obicei depozitate pe categorii. De la haine de ocazie (folosite mai rar, dar care trebuie sa aiba conditii optime de depozitare sa nu se deterioreze), la haine extra-sezon, la diferitele haine si articole de imbracaminte utilizate frecvent, dar care necesita solutii diferite de depozitare. 

Si nu in ultimul rand, avem deseori haine cu valoare sentimentala. Fie primite de la cineva drag sau care ne amintesc de un anumit eveniment sau perioada din viata noastra. De cele mai multe ori acestea pot fi cele mai problematice: este posibil sa nu fie usor de purtat, iar renuntarea la ele sa fie si dificila. 
O alta categorie aparte o reprezinta hainele copiilor. Mai ales ale copiilor mici, care pot sari de la o dimensiune la alta in acelasi sezon si care necesita un control mai atent a ceea ce este inca bun de purtat si ce doar ocupa loc in dulap. 



Ghid pentru un dulap ordonat 



1. Pregateste o cutie pentru donatii, o punga de gunoi pentru articole de aruncat. Asigura-te ca ai cat mai aproape de tine o oglinda in care sa te vezi bine. 
2. Scoate toate hainele si accesoriile din dulap. 
3. Sterge bine dulapul in interior. 
4. Evalueaza daca modul in care este impartit dulapul este unul potrivit pentru tine acum. De exemplu, noi avem un dulap in dormitor care este destul de flexibil cu rafturile si le pot adapta. Dar te poti ajuta si de diferite accesorii: cutii, separatoare, etajere etc. 
5. Evalueaza realist si cu sinceritate hainele si accesoriile pe care le ai. Pastreaza doar ce stii cu adevarat ca vei purta. Doneaza sau arunca restul. 
Poti pregati cutii de donatii separate pentru categorii diferite de haine. Iar hainele de aruncat le poti duce in magazine de profil, care colecteaza haine vechi si le recicleaza corespunzator. 

Ca sa te ajut, ti-am pregatit mai jos cateva intrebari care te pot ajuta sa iei decizii cand faci curat in dulap. 

6. Pune la loc in dulap doar hainele care iti plac si care stii cu adevarat ca le vei purta. 
7. Organizeaza hainele in functie de categorii si de sezon. Hainele extra-sezon le poti depozita pe rafturile de sus sau in spatele celor de sezon. Sau, daca ai spatiul necesar, in cutii de depozitare sau in pungi vidate. 

8. Ai grija sa depozitezi hainele potrivit pentru materialul din care sunt facute. Nu orice haina este bine sa stea pe umeras, iar unele haine necesita o atentie sporita cand trebuie depozitate in extra-sezon. 

9. Gandeste-te la un sistem care sa te ajute sa evaluezi realist pe viitor ceea ce porti si ceea ce nu. De exemplu, poti pune acum toate umerasele orientate spre interior si cand folosesti o haina, o pui la loc pe un umeras orientat spre exterior. Sau pe raft pui mereu hainele curate sus, astfel incat sa stii ca hainele care au ramas in partea de jos nu sunt la fel de populare. 

10. Discuta cu familia despre cateva reguli pentru a mentine ordinea in dulap. 
Mai ales in cazul copiilor, explica-le cum sa scoata haine fara sa ravaseasca tot dulapul, dar si cum sa isi impatureasca bine hainele pentru a le pune la loc singuri. 

Spor la lucru!