5 obiceiuri sanatoase pentru a incepe ziua cu energie 
Ne putem incepe diminetiile in diferite feluri. Cu totii avem dimineti in care vrem sa incepem ziua incet, cu obiceiuri care sa ne linisteasca si sa ne relaxeze, dar avem si zile in care avem nevoie de dimineti care sa avem obiceiuri care sa ne ajute sa ne simtim energizati si pregatiti fizic, emotional si mental sa avem o zi cat mai productiva. 
Stiinta ne ajuta azi sa intelegem intr-un mod complet diferit obiceiurile – de la felul in care le implementam si pana la modul in care putem sa adoptam obiceiuri de succes. Dar inca dinainte ca neurocercetatorii sa vina cu aceste informatii pretioase, am putut vedea exemplul multor oameni de succes care se bazeaza pe o rutina cu obiceiuri sanatoase. 

Nu exista o reteta exacta. Si aceasta este o veste buna. Pentru ca avem libertatea de a alege acele obiceiuri care ne sunt utile si putem sa o facem treptat. De fapt, va si sfatuiesc sa faceti acest lucru pe rand, pentru a va putea concentra pe cate un obicei nou, pana cand acesta va deveni o a doua natura.



Bucura-te de soarele de la rasarit
Acest obicei a aparut la mine ca o nevoie. Simteam nevoia dimineata sa ies afara, sa simt soarele (lumina soarelui) si sa inspir aerul de dimineata. Mi se parea energizant si purificator.
Mai tarziu am citit despre rolul pe care il are aceasta lumina pentru reglarea ritmului circadian, care influenteaza productia de hormoni in organism (ca de exemplu cortisolul si melatonina) si care pare sa fie direct corelat cu mai multe aspecte ce tin de sanatatea noastraa, cum ar fi presiunea arteriala.
Iesi cateva minute in lumina de dimineata. Fa o plimbare sau cateva exercitii de respiratie, chiar si in balcon. 

Igiena personala poate include obiceiuri sanatoase
Desigur, tot ce tine de igiena este un obicei sanatos in sine. Dar poti adauga cateva mici obiceiuri care sa te ajute sa te simti si mai bine, si mai plin de energie.
Din punctul meu de vedere, sunt doua obiceiuri care iti ofera o senzatie profunda de curatare (indepartare a senzatiei de moleseala asociata somnului) si care te energizeaza la inceput de zi.
Primul tine de igiena orala. Desi “arsenalul meu” include o pasta de dinti blanda (de obicei aleg paste de dinti pe baza de plante, preferatele mele fiind cele cu aloe, neem si/sau cuisoare), ata dentara, periute interdentare, dispozitiv pentru curatat limba, apa de gura pe baza de plante, nimic (si nici macar toate impreuna!) nu se compara cu oil pulling.
Am scris de mai multe ori pe blog despre oil pulling si desi am perioade in care nu il practic, este unul dintre obiceiurile mele cele mai vechi si cu efecte evidente de la prima incercare. Curatarea profunda pe care o simt cand includ acest obicei in rutina de dimineataa, nu se compara cu nimic altceva. Daca vrei sa il practici si tu, alege un ulei usor si placut la inceput (de cocos sau uleiuri speciale pentru oil pulling), dar poti folosi si ulei virgin de masline. Totusi, cel mai bun ulei pentru oil pulling ramane uleiul de seminte de susan. 

Un al doilea obicei de inclus in rutina de igiena personala, este dusul rece. Stiu, suna ingrozitor, dar este minunat! Dupa ce faci dusul obisnuit, incheie cu un dus rece de 30 de secunde. Daca nu poti din prima pe tot corpul, incepe doar cu picioarele, urcand jetul de apa cat mai sus. Chiar si acest mic gest te va face sa te simti exceptional si plin de energie. 

Energizeaza-te cu apa
Incepe fiecare zi cu un pahar de apa. Cred ca nu mai e nevoie sa explic de ce hidratarea este esentiala, iar dupa orele de somn de peste noapte, corpul are nevoie de putina hidratare. Daca vrei sa adaugi un plus la aceasta rutina, adauga zeama de lamaie in apa, ghimbir si/sau seminte de chimen. 

Include si putina miscare
Acest obicei este probabil cel mai dificil, mai ales la cei care trebuie sa plece de dimineata de acasa si pentru a include si sportul in rutina de dimineata, trebuie sa se trezeasca ceva mai devreme. Dar adevarul este ca miscarea te poate ajuta sa te simti energizat intreaga zi. Si nu e nevoie sa faci ceva extrem: ajunge sa faci o plimbare de 30 de minute (in timpul careia poti bifa si punctul 1 si 3), cateva exercitii usoare de stretching sau o rutina blanda de yoga. 

Hraneste-ti corpul
Nu poti sa te astepti sa ai energie daca nu iti hranesti corpul. Si nu ma refer doar la a-i oferi mancare, ci de a-i oferi nutrienti. Este posibil sa fi adeptul postului intermitent si sa ai prima masa mai spre pranz, iar atunci este posibil sa intelegi si mai bine de ce este esential ca ceea ce mananci sa fie cu adevarat nutritiv, nu doar ceva ce umple golul din stomac.
Indiferent de tipul de dieta adoptat, asigurati-va ca oferiti organismului alimente bogate in nutrienti si capabile sa sustina nivelul de energie pe care vi-l doriti pentru intreaga zi.