5-idei

 

Cred foarte mult in joaca libera, in a lasa copilul sa isi inventeze, improvizeze si sa isi aleaga jocul. Imi place sa imi asum rolul doar de a-i expune la informatie si de a le oferi alternative, dar sa intervin cat mai putin efectiv in activitatiile lor. Si luand in vedere firea mea, imi trebuie mult efort sa ma controlez! 🙂
Am credinta ca, oferindu-le aceasta libertate, vor reusi sa isi descopere mai usor pasiunile. In plus, incerc sa ii incurajez sa aiba activitati cat mai practice prin care sa invete despre lume si ceea ce ii inconjoara. Ma bucur mult ca am ales un sistem alternativ de invatamant, unde accentul este pus pe joaca si pe invatare prin experienta. La randul meu, acasa, incerc sa completez aceasta abordare, oferindu-le copiilor materialele, timpul si ustensilele pentru a descoperi lumea ce ii inconjoara. Intervin doar atunci cand mi se cere ajutorul – sa raspund la intrebari, sa le citesc din carti si – in unele cazuri – sa le arat filmulete pe diferite teme. De exemplu, cand fetita mea a fost fascinata de lumea pasarilor sau de cartite, s-a bucurat tare mult sa vada mici documentare care le filmau in habitatul lor natural. Iar mai apoi, am venit in sprijinul interesului ei, cumparandu-i carti despre/cu pasari si un binoclu pentru a le putea urmari cand iesim afara.

Pe viitor, planific sa continui pe aceasta linie si mi-am facut o lista cu cateva cadouri pe care vreau sa le fac copiilor mei. Pentru ca cine stie de unde se naste o mare pasiune care sa le imbogateasca viata?! 😉

1.  Un telescop
Natalia e fascinata de stele si de luna, de planete si de cosmos in general. Inca il percepe cu imaginatia ei de copil, dar in fiecare seara priveste stelele si e tare amarata cand nu se vad de nori.
Am gasiti aici cateva telescoape si in viitorul cat mai apropiat vom face aceasta investitie. Sunt convinsa ca este o investitie pe termen lung si este ceva ceva ce ambii copii pot folosi.
Drept sa va spun, va fi un cadou si pentru noi, parintii. Cand eram noi copii nici nu indrazneam sa speram la o asemenea grozavie si acum este ceva usor accesibil.
Merita sa aruncati o privire pe acest site, unde am gasit si telescoapele, mai ales daca sunteti in cautarea unui sistem de supraveghere.

2. Mini-sera 
Copiii mei sunt destul de familiarizati cu cresterea plantelor. Natalia are o gradina si la gradinita, iar acasa e foarte implicata in tot ce plantam. Totusi, as vrea sa cumpar o mini-sera in care sa urmarim cresterea plantelor. Poate fi o activitate perfecta mai ales acum, iarna. De asemenea, ma gandesc sa cumpar si o mini-cultura de ciuperci, pentru ca adora ciupercile si cred ca va fi foarte incantata sa le vada crescand.

3.Ferma de furnici
Fiind fascinati amandoi de toate insectele si ganganiile gasite prin curte (inclusiv de paianjeni!), in primavara ma gandesc sa le iau o mica ferma de furnici pentru a observa modul in care traiesc. (ok, recunosc, si eu imi doresc!:) )

4, Kit de formare cristale
O curiozitate pe care o impartasesc si eu cu cei mici, kitul de formare cristalelor mi se pare o modalitate simpatica de invatare prin joaca si poate sa deschida apetitul pentru multe alte experimente fizice si chimice.

5. Un microscop
Oh, cate optiuni! Pentru mine, microscopul era acel obiect in spatele caruia ne incolonam o clasa intreaga sa ne uitam 3 secunde la o lama. Cat mi-ar fi dorit sa vad mai multe, cele mai banale lucruri, sa aflu, sa compar. Ideea ca acum un microscop este atat de usor accesibil mi se pare o oportunitate uriasa pentru copiii mei si pentru curiozitatea lor.