Nu e simplu sa va convingeti copilul sa se spele pe dinti. Insusirea acestui obicei este un proces anevoios,necesita dedicare, si, sa fim realisti, nu este ceva distractive prin care poti sa il atragi pe cel mic. Cu toate acestea, este crucial ca cel mic sa invete, sa practice si sa inteleaga importanta spalatului pe dinti corect si frecvent. De fapt, rutina zilnica a spalatului pe dinti este esentiala pentru starea generala de sanatate si trebuie insuflata copiilor de la o varsta cat mai frageda, desi aceasta se poate dovedi o misiune dificila.

Daca cel mic are dificultati in a-si insusi sau a-si aminti tehnicile igienei orale, metodele urmatoare ii pot fi de mare folos.

1. Incepeti din timp

Copii mici care sunt obisnuiti sa ii fie spalati dintii tind sa fie mai deschisi la a invata sa se spele singuri.Parintii ar trebui sa se ingrijeasca de igiena orala a copiilor inca dinainte ca acestora sa le creasca primii dintisori.

2. Spalati-va pe dinti impreuna.

Faceti din spalatul pe dinti o activitate de familie. Copiii mici adora sa isi imite parintii, astfel ca o metoda foarte eficienta de a va incuraja copii sa practice igiena orala este ca aceasta activitate sa devina una de familie. Aratati-le pe voi cum trebuie sa se spele corect cu periuta si cum sa foloseasca ata dentara, mai apoi lasati-I sa incerce singuri. In esenta, acelasi lucru ce ii “mana” sa se imbrace ca parintii lor si sa ii imite in tot cee ace fac, ii va determina sa imite si aceasta activitate.
De asemenea, este o idee buna sa va vada din timp folosind si periute electrice – periute care asigura o mai buna igiena orala, puteti citi aici cateva din beneficiile lor – astfel incat, atunci cand ajung la varsta la care sunt indicate aceste periute, ei sa fie obisnuiti deja cu conceptul si sa asocieze momentul cu unul „de trecere”, cu o dovada a faptului ca sunt copii mari, fiind astfel mai atrasi de spalatul pe dinti si mai responsabilizati in a avea singuri grija de buna igiena orala. Dupa cum vedeti aici, exista mai multe tipuri de capete de periute, inclusiv capete speciale si pentru copii.

3. Lasati-l sa-si aleaga periuta de dinti

Permitandu-Ie sa-si aleaga propria periuta de dinti poate ajuta la insusirea activitatii de spalare pe dinti si chiar sa determine ca procesul sa fie distractiv. Sunt tot felul de periute pe dinti cu diferite personaje create special ca sa fie atractive pentru cei mici. Cand cei mici sunt entuziasmati de o periuta de dinti pentru ca aceasta contine fie printesa favorita fie eroul preferat, sansele ca ei sa vrea sa se spele pe dinti cresc semnificativ.

4. Alegeti pasta de dinti pentru copii

Sunt foarte multe paste de dinti cu tot felul de arome si culori pe piata. Aceste paste de dinti, create special pentru copii, cresc sansele ca celor mici sa le placa activitatea de spalat pe dinti. Este mai eficient sa folositi paste de dinti cu arome placute pentru copii si care ii determina sa astepte activitatea de spalat pe dinti decat sa ii obligati sa se spele cu paste de dinti cu aroma de menta sau scortisoara, create pentru adulti, si care pot fi prea puternice pentru copii. O idee poate fi sa il luati pe cel mic la cumparaturi cu voi atunci cand ii alegeti pasta de dinti, dandu-i lui ocazia sa-si aleaga aroma si culoarea ei. In final, un copil caruia ii place aroma pastei de dinti are sanse mult mai mari sa devina entuziasmat de activitatea de spalat pe dinti.

5. Folositi unelte educationale

Deseori, copii tind sa fie mai atenti la ce spun altii decat ce spun parintii. Uneltele educationale pot fi cheie in implementarea unor obiceiuri sanatoare. Atunci cand copiii citesc intr-o carte despre spalatul pe dinti, ei devin mai receptivi in a-si insusi activitatea.

6. Folositi muzica

Muzica poate fi de ajutor in a face sa treaca timpul mai usor si poate face rutina mai placuta. Atat copiii cat si adultii ar trebui sa se spele cate 2 minute de fiecare data, exact durata unei melodii preferate.

7. Folositi tabele motivationale

Incurajeazati-va copiii sa tina evidenta activitatii de spalat pe dinti prin folosirea unor tabele printabile distractive, ca cel pe care il puteti descarca de aici. Daca tabelele nu sunt cele mai potrivite unelte pentru voi, puteti gasi alte moduri creative pentru care sa urmariti frecventa spalatului pe dinti.