Dupa ce am publicat mai multe poze cu agendele mele si modul in care ma organizez cu ajutorul lor, mai multi cititori mi-au cerut sa detailez listele pe care le folosesc, cat si modul in care o fac. Tot in urma discutiilor cu cititorii, am decis sa va pun la dispozitie mici printabile (care pot fi lipite pe o (jumatate de) pagina de agenda, pentru a va face munca mai usoara.

Totusi, eu va incurajez sa le faceti de mana. Puteti urma structura prezentata de mine si sa adaugati modificari care sa se potriveasca intereselor, prioritatilor si preocuparilor voastre.
De cand am inceput sa ma organizez pe foi de hartie si agende, am descoperit si o pasiune pentru produsele de papetarie. Iata, asadar, cateva ustensile pe care le folosesc eu.

1. Agende si carnetele – evident! 😉
2. Pix, stilou, creion
3. Pixuri colorate (cu pasta sau cu gel) – pentru a scrie titluri colorate
4. Creioane (pentru a colora si a umple casutele cand e indeplinita o sarcina)
5. Agrafe de birou (colorate sau de care leg panglica)
6. Capsatoare si perforatoare (capsatoare pentru a adauga foi, informatii, note la anumite pagini si perforatoare pentru a adauga elemente de decor pe marginea paginilor)
7. Etichete autoadezive (aici am o adevarata pasiune de a eticheta, de a organiza agenda dupa coduri de culori si de adauga pete de culoare pe pagini)
Cea mai importanta foaie este pentru mine Planul zilei. Structura pe care o folosesc eu este cea de mai jos:

 
20

Planul zilei e o foaie separata in agenda, o foaie pe care notez informatiile pe care le culeg din agenda. De exemplu, ma duc la foaia cu meniul saptamanii pentru a decide si a-mi nota meniul zilei si ce urmeaza sa gatesc (implicit, fac si pregatirile necesare). Sau ma duc la planul de curatenie si aleg sarcinile mari (deci nu cele zilnice, despre acelea va vorbesc putin mai jos) care trebuie facute. La fel, ma duc la pagina/paginile cu sarcini legate de lucru si trec ce am de facut.
Sectiunea de Top 3 este foarte importanta. Ea poate include orice fel de actiuni (curatenie, profesional etc), dar sunt actiuni care trebuie obligatoriu facute in ziua urmatoarele. Sunt urgentele, sunt sarcinile care nu mai sufera amanare.
Am adaugat si un mic grafic pentru a incuraja consumul de apa! 🙂

 

Planul zilei este o foaie pe care o fac zilnic. Este un mod de a-mi pune ordine in ganduri si de a prioritiza urmatoarea zi. In plus, imi place sa ma trezesc si sa stiu din start ce am de facut.


A doua foaie ca importanta pentru mine este Planul de curatenie – Rutina zilnica. Acesta il fac o data pe saptamana, dar il completez zilnic.
(*la egalitate am o foaie cu sarcinile de rutina zilnica ce tin de activitatea mea profesionala; acestea sunt in general lucruri pe care trebuie obligatoriu sa le fac si folosesc aceasta rutina pentru a nu uita ceva) 
Rutina zilnica contine actiunile pe care le fac obligatoriu intr-o zi. Sa spal vasele, sa scot gunoiul, sa dau de mancare la animale, sa pun la spalat si sa intind hainele. Chiar si in zilele proaste sau foarte aglomerate, acesta este minimul pe care il fac.
In lista de mai jos, am completat doar prima sectiune cu Vasele (adica spalatul/pusul la loc al vaselor), iar restul il puteti completa in functie de ceea ce faceti voi in mod uzual. Pot fi doar doua lucruri, dar nu va recomand sa fie mai multe decat spatiul alocat.

In dreptul fiecarei sarcini am pus cate sapte cerculete, fiecare cerculet reprezinta o zi a saptamanii. Cand indepliniti sarcina, colorati cerculetul aferent zilei si la finalul saptamanii veti putea sa vedeti si ce anume va este greu de facut, urmarind cat de colorate sunt aceste cerculete.
In a doua parte a paginii, aveti loc pentru cateva sarcini saptamanale, adica sarcini care sunt suficient de facut o data pe saptamana. De exemplu, sa spalati aragazul sau frigiderul. Treceti-le acolo si colorati cerculetul cand le-ati facut, indiferent de zi.

 

rutina-de-curatenie