Provocarea de 20 de zile pentru o casa mai organizata
In perioadele extrem de aglomerate sau in cele in care pur si simplu ma simt covarsita de alte sarcini, nu doar ca simt nevoia sa aduc ordine in unele colturi din casa, dar am impresia si ca o lista de sarcini precise imi este de mare ajutor. Astfel ma simt incurajata sa bifez in fiecare zi cate o mica sarcina, mai ales ca stiu ca astfel, la finalul listei, voi fi trecut prin zone prin casa care poate sunt neglijate altfel.

Provocarea de 20 de zile pentru o casa mai organizata

  1. Ordine in frigider si congelator
    Va indemn sa incepeti cu aceasta sarcina pentru ca va ofera un start bun si pentru a organiza un meniu concret pe cateva zile.
  2. Ordine intre tacamuri, linguri de lemn, palete, cutite si alte accesorii
    Goleti sertarul si stergeti-l bine. Puneti la loc tacamurile ordonat. Faceti ordine si intre accesoriile marunte care tind sa aglomereze aceasta zona. In suporturile speciale, puneti la indemana accesoriile pe care le folosesiti cel mai frecvent. Ascutiti bine toate cutitele si foarfecile.
  3. Ordine intre produsele de ingrijire personala
    Atat ale voastre, cat si ale familiei. Cu aceasta ocazie, treceti in revista ceea ce aveti deja si ceea ce ar trebui cumparat. Este o metoda perfecta de a va reaminti ce ati cumparat si de a nu cumpara dubluri cand sunteti la cumparaturi! Pe langa organizarea dupa persoana, organizati produsele de ingrijire personala si dupa tip: ingrijirea mainilor si unghiilor, a picioarelor, produse pentru ingrijirea tenului – atat pentru rutina zilnica, cat si cele pentru utilizare ocazionala (precum mastile hidratante, produsele de exfoliere etc), creme de corp, creme antivergeturi s.a.m.d.
  4. Ordine in camara cu alimente
    Scoateti toate alimentele pe care le aveti cumparate si depozitate, fie in dulapuri sau o camara/debara. Verificati termene de valabilitate si puneti-le la loc pe rafturile curate grupate pe categorii si lasand in fata produsele care vor expira primele.
  5. Ordine intre genti, esarfe, curele, caciuli etc.
    Scoateti-le pe toate si asezati-le la loc grupate pe categorii si ordonate in functie de culori sau frecventa utilizarii. Profitati de ocazie si sa analizati la care dintre ele puteti renunta.
  6. Ordine in raftul cu medicamente si suplimente
    Adunati la un loc toate medicamentele si suplimentele. Verificati in primul rand termenele de valabilitate. In cazul in care v-au expirat unele medicamente, puneti-le intr-o punguta si data viitoare cand aveti drum la farmacie duceti-le acolo. Puneti apoi la loc medicamentele si sumplimentele in functie de categorie si utilizare (de ex. grupati remediile pentru raceli la un loc)
  7. Ordine intre bijuterii si accesoriile pentru par
    Pe langa ordonarea si eventual sortarea lor, rezervati-va putin timp si pentru curatarea bijuteriilor. De asemenea, inmuiati periile in apa calda si curatati-le bine de eventualele reziduri.
  8. Ordine in produsele de machiaj si pensule
    Verificati pentru data de valabilitate produsele de machiaj si curatati pensulele.
  9. Ordine intre lenjeriile de pat si prosoape
    Ordonati lenjeriile, reparati eventualele gauri sau transformati-le in carpe. Daca s-au amestecat seturile, grupati-le impreuna in una din fetele de perna. De asemenea, faceti ordine si intre prosoape si depozitatile pe categorii (atat pe cele din baie: de maini, de corp, de fata etc, cat si pe cele din bucatarie: de maini, pentru sters etc).
  10. Ordine intre produsele si accesoriile de curatenie
    Chiar si produsele si accesoriile de curatenie au nevoie de putina organizare si curatenie. Grupati produsele de curatenie in functie de utilizare si treceti pe o lista ce ati mai avea nevoie. Puneti la indemana manusi, lavete, bureti, carpe etc. Curatati accesoriile de curatenie: mopul, aspiratorul etc.
  11. Ordine intre facturi si corespondenta
    Puneti facturile achitate si chitantele la dosar si lasati la indemana ce mai aveti de platit.
  12. Ordine pe noptiera
    Faceti curat in si pe noptiera. Pastrati la indemana mici detalii care sa va relaxeze la ora de culcare.
  13. Ordine in biblioteca
    Scoateti cartile si scuturati-le de praf. Stergeti bine rafturile bibliotecii si eventualele accesorii pe care le aveti acolo. Puneti totul la loc dupa cum preferati: la fel cum era sau incercand o noua aranjare.
  14. Curata de calcar electrocasnicele
    Poti face asta folosind solutii speciale pentru fiecare tip de produs sau folosind banalul otet alb. Ocupa-te mai intai de cele mari, cu un ciclu lung de spalare (masina de haine si de vase) si apoi treci spre cele mici (fierbator, filtru de cafea etc).
  15. Ordine in sertarul cu lenjerie intima
    Pentru o mai buna organizare, poti folosi separatoare speciale. Dar la fel de bine te poti folosi si de cutii de pantofi sau cutii dreptunghiulare (precum cele de inghetata).
  16. Ordine in holul de la intrare
    Ocupa-te de organizarea si sortarea hainelor, incaltarilor, cat si a tuturor celorlalte nimicuri care aglomereaza de obicei aceasta zona.
  17. Ordine in sertarul cu … de toate 🙂
    Aproape in fiecare casa exista un astfel de sertar, unde ajung maruntisurile care nu au un alt loc (sau care nu au fost duse la locul lor). Ocupa-te asadar de acest loc, arunca la gunoi lucrurile inutile si du la loc cele care au apartin in alta parte.
  18. Ordine intre cabluri si incarcatoare vechi
    Incarcatoare de la telefoane vechi, de care te-ai despartit de ani de zile sau cabluri pentru transfer de date de la aparatul foto din studentie. Nu are sens sa le mai pastrezi!
  19. Ordine pe birou si intre produsele de birotica
    Sorteaza agendele, pixurile vechi (care oricum e posibil sa fie uscate), ascute creioanele, verifica daca mai ai capse in capsator sau mina de 0.7 pentru creionul tau preferat.
  20. Ordine in sertarul cu accesorii de cusut
    Sorteaza acele, atele si nasturii rataciti. Eventual si ocupa-te de mici reparatii pe care le tot amanai.