Ce procent din buget sa rezervi ingrijirii de sine?
Una din cele mai frecvente motive de rezistenta la ideea de a tine un buget – fie el personal sau al familiei – este teama ca un astfel de obicei poate sa ne ingradeasca sau chiar sa il simtim ca ceva punitiv.
Dar obiceiul de a tine un buget poate fi in sine un obicei de grija fata de sine, prin reducerea unor obiceiuri daunatoare si chiar reducerea anxietatii. 

Imi doresc ca el sa inceapa sa aiba o conotatie pozitiva pentru cat mai multi dintre noi si sa nu il asociem cu lipsuri, ci cu un obicei care ne permite sa ne si rasfatam fara remuscari! 


Cand nu avem un buget clar, ni se poate intampla sa ne simtim vinovate daca cheltuim pe lucruri care ne fac placere, dar care nu sunt neaparat necesare. Dar cand avem un buget dedicat pentru asta, putem sa il cheltuim impacate si sa ne bucuram cu adevarat de cadoul pe care ni-l facem! 

Aceste tipuri de cheltuieli pot fi foarte diferite de la persoana la persoana!
Poate fi vorba de vizita la coafor sau la salon, poate fi vorba de ultima paleta de farduri in culori de sezon sau aplicarea de gene smocuri, o programare pentru o manichiura cu oja semipermanenta, dar si produse de ingrijire a tenului, un abonament la sala, o haina noua, un curs online, carti sau o chiar si o  drumetie. 

Ingrijirea de sine poate sa imbrace multe forme. Important este ca ceea ce faci sa iti aduca tie bucurie si multumire. 

Cum stim ce cheltuieli intra in categoria ingrijirii de sine?

Dupa cum spuneam mai sus, ingrijirea de sine poate sa arate diferit in functie de persoana. Dar daca e sa cautam o definitie mai generala, atunci in categoria ingrijirii de sine intra lucruri pe care le dorim, nu de care avem nevoie.
Mancarea, electricitatea, haine de baza sunt nevoi. Haina cea scumpa, din ultima colectie de sezon, este ceva ce ne dorim, dar nu este o necesitate.
Asadar, o alimentele sanatoase – desi contribuie la modul in care ai grija de tine, intra la nevoi de baza. Dar o vizita la restaurantul preferat este o dorinta si intra in bugetul special. Desigur, acestea ne aduc bucurie, dar ele nu trebuie sa taie din bugetul pentru lucruri necesare.

Ce procent din buget sa rezervi ingrijirii de sine?

In general, pentru bugetul ingrijirii de sine, expertii in educatie financiara recomanda sa ne alocam undeva la 5-10% din buget.
Cu mentiunea ca au prioritatea banii alocati in bugetele pentru necesitati, eventualele rate si economii. 

Ingrijirea de sine nu trebuie mereu sa coste bani! 

Stiu ca e frustrant, mai ales in timpuri economice dificile, sa constati ca nu mereu mai raman bani si pentru ingrijirea de sine. Dar trebuie sa identifici moduri in care poti sa faci unele lucruri gratuit sau cu buget redus. Poate nu ai nevoie de o bluza noua, ci de o plimbare si un moment de liniste in care sa te linistesti si sa iti regasesti echilibrul!


Ti-am pregatit mai jos cateva idei care sa te inspire pentru ingrijirea de sine, indiferent de buget!