Pisicul adoptat: dupa 3 saptamani de la adoptie vs. dupa prima baita, in ziua in care a fost gasit

Pisicuta orfana: abordarea obstacolelor si eventualelor intarzieri in dezvoltare
Cu fix trei saptamani in urma, cand am deschis geamul sa aerisesc de dimineata, am auzit mieunatul indepartat a unei pisicute. Nu am dat foarte multa atentie pentru ca in zona circula ocazional mame cu pisoii dupa ele, in tranzit sau la lectii aplicate de vanatoare nocturna. Peste cateva ore, am plecat spre magazinul din sat si am auzit din nou mieunatul. Mi s-a parut ciudat ca inca se aude (de obicei mamele isi recuperau/salvau puiutii ramasi in urma) si am inceput sa caut sursa zgomotului. Caut in turfisuri, sub podul de la strada, nimic. Mieunatul se tot auzea, dar era atat de disperat si de ragusit incat nu am putut sa renunt la cautare. Astept sa treaca masinile si trec strada. In momentele de pauza intre trecerea in viteza a tirurilor, incerc sa merg dupa sunetul mieunatului. Si brusc, in iarba de la marginea drumului, aproape de rotile tirurilor si masinilor ce treceau in viteza, un pui de pisica se tara prin iarba si plangea neincetat. L-am luat repede de pe jos si atunci mi-am dat seama ca era acoperit de o zeama murdara si lipicioasa, ce mirosea ingrozitor. Ochii ii erau lipiti inchisi.
Cum dimineata trecuse masina de gunoi, pot doar sa banuiesc ca acest pisic a fost aruncat la gunoi, cel mai probabil cu toti fratii sai. Prin o minune, el a picat pe marginea drumului, de unde a plans neobosit pana l-am auzit eu.
L-am luat imediat in casa, sperand sa nu fie prea tarziu pentru el, l-am spalat si am pornit in o adevarata aventura de a ingriji un pisic orfan, care abia de si-a deschis ochii, care nu stia inca sa mearga sau sa isi faca nevoile independent.
A fost o adevarata experienta. Copiii, indragostiti de pisica British Shorthair a bunicilor, au fost fascinati de prezenta acestei pisicute atat de mici de le incapea in palma si au invatat si ei cum se ingrijeste o asemenea micuta creatura.

Pisicutele orfane pot avea etape de dezvoltare diferite fata de restul pisicilor. Lipsa mamei in primele saptamani de viata poate duce la intarzieri in dezvoltarea fizica și comportamentala. De exemplu, pot avea o crestere mai lenta, pot experimenta probleme de alimentatie sau pot avea dificultati în socializare.
Pisicutele orfane pot necesita un lapte special pentru pisoi, disponibil in magazinele de animale. Pe masura ce cresc, hrana umedă și hrana uscata pentru pisici pot fi introduse treptat. Este vital sa te asiguri ca hrana pe care o oferi este adecvata pentru varsta si stadiul lor de dezvoltare.


Obstacole in dezvoltarea sociala si comportamentala

Probleme de socializare: Aceste pisicute pot fi fie prea timide, fie prea agresive. Este important sa le oferim o interactiune regulata cu oameni pentru a le ajuta să invete comportamentele sociale adecvate.
Comportamente nedorite: Fara mama pentru a le corecta, pisicutele pot dezvolta comportamente precum zgariatul sau muscatul excesiv. Foloseste jucarii și ofera-le un mediu stimulativ pentru a le direcționa energia intr-o maniera pozitiva.
Stresul și anxietatea: Schimbarile mari, precum adoptarea, pot provoca stres pisicuțelor. Ofera-le un mediu calm si stabil, cu locuri unde se pot retrage și relaxa. Jucariile si activitatiile pot ajuta la diminuarea anxietatii.
Impactul lipsei legaturii dintre mama si pisicuta: Mama nu este doar o sursa de hrana pentru pisicuta, ci si un model de urmat si o sursa de consolare. Lipsa acestei conexiuni poate face ca pisicuta sa se simta nesigura sau anxioasa.

Atasamentul excesiv: Uneori, pisicutele orfane pot deveni extrem de atasate de persoana care le ingrijeste, manifestand anxietatea de separare atunci cand acea persoana lipseste. Aceasta poate fi o reactie la lipsa legaturii maternale timpurii si la frica de a fi lasate singure din nou.

Agresiunea: Lipsa interactiunii cu fratii si mama, care in mod normal ar corecta un comportament prea agresiv, poate face ca pisicuta sa nu inteleaga limitarile jocului sau ale interactiunii. Rezultatul poate fi o pisicuta care musca sau zgârie prea tare.

Depasirea acestor tendinte: Este esential sa oferim pisicutei un mediu stabil si iubitor. Jocul supravegheat, interactiunea si recompensele pentru comportamentul pozitiv pot ajuta la modelarea unui comportament adecvat.

A adopta si a creste un pisoi orfan este, fara indoiala, o provocare.

Este esential sa ne amintim ca aceste mici fiinte au trecut printr-o pierdere majora la o varsta foarte fragila. Reactiile lor la lumea din jur si modul in care interactioneaza cu noi si cu mediul lor vor fi influentate de acest inceput dificil.
In cele din urma, cheia succesului in aceasta calatorie este rabdarea, intelegerea si, mai presus de toate, dragostea constanta si ingrijirea pe care le-o oferim. Iar recompensele sunt pe masura. Dragostea lor profunda si increderea totala in cei ce i-au salvat este un inceput perfect pentru a suplini despartirea timpurie de mama si a suplini lectiile pe care aceasta ar fi trebuit sa ii invete.