In afara de bucatarie, baile sunt cele mai frecventate locuri din casa, astfel incat au nevoie de o curatenie mai aprofundata decat alte incaperi. De asemenea, daca ma cititi deja, veti stii ca in rutina mea zilnica sterg zonele de trafic intens. Acest obicei are doua beneficii: in primul rand curatenia saptamanala aprofundata ia mult mai putin timp, neacumulandu-se prea multa murdarie, si, in al doilea rand, spatiile intretinute cate putin zilnic dau constant impresia de curat pentru un efort relativ mic.

In plus, nu este un secret, eu sunt un mare fan al solutiilor cat mai naturale de curatare, astfel ca am cautat tot felul de retete care sa imi permita sa imi prepar singura cat mai usor solutii de curatenia, la un cost cat mai
redus.

Astazi va prezint colectia solutiilor naturale de curatare a bailor.

1. Oglinzi / ferestre / sticla de la cabina de dus
Veti avea nevoie de:
– 1 cana apa calduta
– 1 cana otet
– O sticla cu pompita
– Carpa din microfibra sau bucati dintr-un material mai vechi
Faceti amestecul in sticla si aplicati pe oglinda / fereastra / sticla. Este important sa folositi carpe deoarece servetelele de bucatarie lasa urme sau reziduri. Astfel cel mai eficient este sa aveti o carpa umeda cu care stergeti si una uscata cu care finisati.

2. Chiuveta / Dus / Vana
Unele modele de chiuvete pentru baie si vani sunt mai rezistente si se curate mai usor, insa indiferent de care aveti, ele tot trebuie curatate regulat. Astfel, veti avea nevoie de:
– 1 cana detergent de vase
– 1 cana otet
– O sticla cu pompita
– Burete
Incalziti otetul si puneti-l in sticla. Adaugati detergentul de vase, inchideti sticla si agitati. Aplicati pe chiuveta, vana si pe para de la dus si lasati sa actionize 30-60 minute. Frecati cu un burete si clatiti cu apa din abundenta. Asigurati-va ca baia este bine aerisita, deoarece otetul are un miros mai  puternic.

3. Faianta
Daca faianta este relativ curata si intretinuta , pentru curatarea ei puteti folosi aceeasi solutie ca si cea folosita pentur curatarea oglinzii. Solutia formata din amestecul a parti egale de otet si apa calduta este foarte eficienta.
Daca aveti rosturi ce au nevoie de un tratament special, aplicati o pasta formata din bicarbonat de sodiu, stropiti cu otet nediluat si frecati folosind o periuta de dinti veche.

4. WC
Pentru a curata WC-ul pun pe marginile din interiorul vasului bicarbonat de sodiu, adaug o cana de otet si frec folosind peria wc. Reactia chimica dintre bicarbonat si otet indeparteaza petele si
mirosul neplacut. Puteti folosi aceast amestec si pe exteriorul vasului wc daca aveti baietei in casa 🙂

5. Podea
Pentru curatarea gresiei, puteti folosi o solutie formata dintr-o parte de apa si o parte de otet. In cazul in care aveti pete “incapatanate” adaugati 2 linguri de bicarbonat de sodiu in solutie.
Aplicati solutia cu un mop si lasati sa se usuce.

6. Improspatarea aerului
Mirosurile din baie pot fi din cele mai variate. Este important sa identificati cauza mirosului si sa incercati sa o tratati, nu doar sa eliminati mirosul in sine. Cauzele pot fi diferite:
– Mucegaiul – se formeaza in bai in special din cauza mediulu  i umed si inchis, extrem de favorabil. Este important ca din start hidroizolatia in baie sa fie una buna care sa va
apere de formarea mucegaiului. Insa daca mucegaiul este gata format folositi o cana de apa in care ati amestecat o lingura de ulei de tea tree.
– Scurgerea infundata – folositi un amestec de bicarbonat, otet si apa fierbinte.

– Alte mirosuri – pentru mirosurile de alta provenienta puneti intr-un borcan bicarbonat de sodiu si adaugati 10 picaturi din uleiul vostru essential favorit.
Acoperiti borcanul cu o hartie colorata gaurita sau cu un capac gaurit, pentru a prelungi durata de viata a solutiei.
Urmariti sa gasiti raportul perfect de ulei essential, deoarece o baie mai mare poate avea nevoie de mai multe picaturi de ulei decat una mai mica.

Voi ce solutii naturale de curatare folositi pentru baie?