Cum sa cureti in profunzime bucataria

 

Stiti ca am o rutina zilnica si saptamanala de care imi propun sa ma tin, insa odata la cateva luni simt nevoia de a curata in profunzime unele zone din casa, cum ar fi bucataria. Ca de obicei, mi-am facut o
lista cu tot ceea ce mi-ar placea sa indeplinesc intr-o astfel de sesiune extraordinara de curatenie si de ce am nevoie pentru ca sa ma apuc de treaba. Mi s-a intamplat sa ma apuc de diferite lucruri in casa si sa
realizez prea tarziu ca nu am ce imi trebuie, motiv pentru care insist sa aveti tot timpul listele facute: de ce aveti nevoie pentru a gati preparatul mult dorit sau ce trebuie neaparat sa achizitionati cu ocazia
cumparaturilor lunare sau saptamanale pentru a asigura bunul mers al casei.
Pentru a nu mai lungi vorba, iata de ce aveti nevoie pentru ca sa va apucati de treaba:
– Carpe
Prosoape de hartie
Produse de curatenie potrivite
– Boluri
– Manusi pentru curatenie
– Burete si o periuta de dinti pentru zonele mici
– Saci de gunoi

Daca aveti tot ce va trebuie va propun sa:
1. Faceti ordine in bucatarie. Puneti la loc tot ce nu isi are rostul pe blat, masa sau plita. Luati un sac de gunoi si aruncati tot ceea ce trebuie aruncat. Nu uitati sa goliti frigiderul. Aruncati tot ceea ce e expirat, stricat sau stiti ca nu il veti mai consuma. Nu are nici un rost sa ocupe loc in frigider daca nu va faceti un plan concret ca sa il folositi.

2. Umpleti chiuveta cu apa calduta si cu putin detergent de vase si puneti in el tot ce are nevoie sa se inmoaie, de exemplu gratarul de la plita sau farfuria din cuptorul cu microunde.

3. Intotdeauna incepeti de sus in jos:
– Curatati lustra,
– Stergeti praful de pe corpurile superioare,
– Dezinfectati corpurile de bucatarie si manerele,
– Stergeti faianta, folosind unde e nevoie un burete sau o periuta,
– Curatati si dezinfectati corpurile inferioare de bucatarie,
– Dezinfectati intrerupatoarele.

4. Spalati in profunzime fereastra. Nu uitati si de spatiul dintre ferestre sau de toc unde se aduna deseori praf si murdarie.

5. Spalati usa si dezinfectati manerele.

6. Curatati cuptorul cu microunde. Puneti un bol cu apa si lamaie sau otet in cuptorul cu microunde si dati-i drumul cateva minute. Dupa expirarea timpului veti observa ca majoritatea impuritatilor se vor spala mult mai usor fiind inmuiate de aceasta solutie ingenioasa.

7. Spalati si dezinfectati frigiderul – atat pe interior cat si pe exterior. Nu uitati de rafturi, de usa si sa dezinfectati manerul.

8. Curatati plita si cuptorul – aici nu cred ca trebuie nimic adaugat. Incercati sa il curatati cat mai in profunzime si sa puneti accent pe zonele unde de obicei nu curatati.

9. Spalati tot ceea ce ati adunat in chiuveta (adica cele de la punctul 2) si puneti-le la loc

10. Aspirati si spalati pe jos

Daca doriti sa faceti si mai mult decat cele de mai sus, va propun sa:
– Faceti ordine in corpurile de bucatarie renuntand la acele obiecte (de exemplu cani) care nu le
folositi aproape niciodata
– Faceti ordine in camara de alimente
– Faceti ordine in congelator
Spor la treaba!