Ca in fiecare an, vedeta din gradina este crizantema.
Am mai multe tipuri de crizanteme, toate cumparate la ghiveci din diferite locuri si replantate in gradina. Crizantema mare, alba, era la inceput roz si dupa 2-3 ani s-a albit si a inceput sa creasca mult mai repede decat restul. Ba dimpotriva, am fost nevoita sa o despart (de aceea am acum doua tufe), dar chiar si asa omoara plantele din jur.
Multa lume ma intreaba ce ii fac de creste asa. Nimic! 🙂 Cand se ofileste toamna o tai si las la suprafata tulpini de 10-20 cm inaltime. De obicei pun cateva frunze peste, sa ma asigur ca nu ingheata peste iarna. Apoi primavara inverzeste si creste asa cum o vedeti. Chiar si pana infloreste este frumoasa, fiind o tufa de verdeata care, din punctul meu de vedere, este foarte usor de intretinut.
Va las cateva poze din gradina. Veti vedea cele doua tufe de crizantema alba, asterul (ochiul boului), salvia de camp si tufa de lemn cainesc. De asemenea, veti regasi si un mic gradinar priceput, care ma ajuta sa strang frunze uscate pentru compost.
Si eu am muulte crizanteme in gradina pentru ca sunt preferatele mele. Acestora cu floarea mica noi le spunem dumitrite sau tufanele, iar asterul difera de ochiul boului care e multicolor si infloreste vara (cel putin la noi in Moldova difera). La primavara vreau sa despart iar tufele de dumitrite si sa pun pe marginea gradinii de legume ca un gard viu care toamna va inflori.
Cred ca doar difera numele in functie de zona 🙂
Eu le pun in zone separate….chiar daca radacina este mica, tufa se face uriasa si nimic nu se dezvolta la umbra ei.
In zona noastra (Transilvania/Banat) crizantemele sunt florile care se duc de obicei la cimitir de Ziua Mortilor (1 noiembrie) si de aceea multi le asociaza cu flori de morti. Dar eu le iubesc. Si cel putin cele albe sunt si parfumate <3