copiii care aduc somnul, mame de poveste

 

Mame de poveste este locul unde se nasc povesti. Povesti gandite, spuse, desenate si cusute de mame. Povesti intregi, povesti din care personajele ies si se intrupeaza in papusi.

Cu ceva timp in urma, cand i-am pus in scena Nataliei prima poveste, am crezut ca e ireal entuziasmul ei. Desi punerea mea in scena avea multe inadvertente, ca de exemplu, ursul care era intruchipat de un arici. Dar, deh, ne descurcam cu ce avem. Natalia a protestat initial, dar apoi a acceptat urso-ariciul si s-a bucurat nespus de poveste.

Farmecul unei povesti creste exponential cand creati o mica sceneta. Nu trebuie sa aveti recuzita unui teatru, eu folosesc cu succes esarfe vechi, bucati de panza si de lana. Dar vederea personajelor pe „viu” creaza o atmosfera magica cu greu de inlocuit cu altceva.

Este mult peste cititul obisnuit al povestii. Mult-mult peste.

De aceea, ideea ca exista carti de povesti cu tot cu personaje mi s-a parut geniala!

Din colectia cartilor Mamelor de poveste am ales cartea despre Copiii care aduc somnul, care a venit insotita de papusica Mara, personaj in carte.
Din start, efectul a fost urias. Faptul ca putea tine in maini un personaj din carte i s-a parut extraordinar.

Apoi povestea. Sincera sa fiu, nu stiu exact cine a fost mai incantata de poveste: eu sau Natalia! :))
Recunosc: imi plac povestiile. Mai ales cele scrise frumos, cu drag. Si – nici nu stiu cum sa va descriu exact – dar mi s-a parut ca razbate prin cuvinte dragostea de mama. Mama care stie ce inseamna sa incerci sa adormi un copil, mama care stie sa inventeze povesti, mama care isi iubeste nespus copiii.

Sunt multe povesti frumoase, cu invataminte, cu morala, dar povestea aceasta ma face pe mine sa imi imblanzesc glasul, sa ma emotionez, sa ma bucur de ora de culcare.

Va vorbeam de curand si despre ritm si rutina (cititi articolul meu aici) si cred ca astfel de povesti ajuta la o stabilire a rutinei. La noi s-a fixat foarte repede ca spunem povestea Marei inainte de somn, ca Mara sta in pat, ca Mara doarme, ca Natalia doarme cu Mara.
O rutina usoara, o rutina care vorbeste despre somn si o papusica somnoroasa.

Gasiti intreaga colectie a Mamelor de poveste aici.

 

mame de poveste