Lista activitatilor de linistire pentru cand copiii sunt coplesiti de emotii

Lista activitatilor de linistire pentru cand copiii sunt coplesiti de emotii
Cu cat copiii mei inainteaza in varsta si se apropie de adolescenta, se intampla tot mai des sa imi spuna ca au momente in care se simt coplesiti de emotii. Uneori le pot identifica (“Sunt agitata pentru ca nu am timp sa termin temele”), dar de cele mai multe ori nici ei nu isi dau seama de ce simt unele lucruri, fie ca este anxietate sau furie.
Cand suntem impreuna, pot sa ii ajut mai usor sa se linisteascaa sau sa gaseasca sursa sentimentelor care ii nelinistesc. Dar nu mereu pot identifica aceasta sursa si nu mereu sunt langa ei. Prin urmare, am inceput sa ii invat diferite metode pe care sa le aplice pentru a se linisti cand simt ca sentimentele ii coplesesc.

Atat pentru mine, cat si pentru copiii mei, reprezentarea vizuala este de mare ajutor. Astfel, ei au la indemana informatia si – cel putin din experienta mea – o retin mai usor.
Noi am avut rezultate foarte bune cu tabla alba (sau un flipchart), dar puteti folosi si o multime de rechizite traditionale: de la caiete de diferite dimensiuni, la creioane sau carioci colorate. 

Unul dintre primii pasi pe care i-am facut cu copiii a fost sa le dezvolt vocabularul prin care isi pot identifica si descrie sentimentele. Degeaba te simti furios sau anxios, daca nu poti sa spui ceea ce simti, nu?
De aceea, lor le este mai usor acum nu doar sa imi spuna (si sa isi explice) mai clar ce se intampla, ci pot fi mai atenti la semnalele care duc la declansarea si indentificarea acestor emotii. In mod suprinzator pentru noi, fetita cea mare reuseste deja sa ne “citeasca” si noua emotiile si sa le inteleaga resorturile. De exemplu, intr-un moment de exuberanta, era sa aiba un accident. Sotul meu a fost pe faza si a reusit sa previna cazatura, dar a si strigat la ea. Va marturisesc, ca si eu m-am suparat pe moment pe el. Cand si-a cerut scuze pentru reactia lui exagerata, fetita noastra i-a spus ca intelege, pentru ca si ea uneori simte furie cand se sperie. A fost o lectie pentru amandoi! 

Lista activitatilor de linistire pentru cand copiii sunt coplesiti de emotii

Mai jos am facut o lista care sa ii ghideze pe copiii mei cand se simt depasiti de emotii. Acestea sunt lucrurile pe care ii incurajez si eu sa le faca de obicei si care, din experienta noastra, au dat si rezultate la ei. Asta nu inseamna ca se aplica la fel tuturor copiilor, care sunt convinsa ca veti gasi printre ele cateva care sa va fie si voua utile.