Cum sa iti incurajezi copilul sa lucreze independent
Timpul zboara incredibil de repede! Parca ieri priveam cu ochi mari primul test pozitiv de sarcina si cumparam primele accesorii pentru bebelus. Parca ieri plangeam in cabina de proba, incercand prima pereche de blugi de gravida, pentru ca vanzatoarea imi spusese ca am burta prea mica pentru sarcina mea de 28 de saptamani si apoi descopeream cu uimire cum arata un sutien de alaptare. Parca ieri calcam prima lenjerie de patut, asezata pe scaun, pentru ca burta mea era deja prea mare sa mai pot sta mult in picioare.
Si acum…
Acum am teme si liste de lectura, intrebari incomode si copii care nu se opresc toata ziua de vorbit.
Fiecare etapa in acesti ani a fost minunata, cu incercarile si emotiile ei.
Si acum ma aflu intr-un moment in care incerc sa invat copiii sa studieze singuri.
Desi cel mic e cu aproape 4 ani mai mic decat cea mare, el oricum imita totul si cumva unele lucruri merg mai usor. De aceea tehnicile le aplic pentru amandoi simultan, cu mici modificari pentru mezin.
Cum sa iti incurajezi copilul sa lucreze independent
1. Incep prin a fi langa de ei
Citim impreuna enunturile, daca e nevoie ofer explicatii suplimentare. Cand sunt mici, stau alaturi de ei pana fac toti pasii din un anume tip de exercitiu. La urmatorul exercitiu similar le reamintesc doar cum am lucrat si ii las mai mult pe cont propriu.
Cu cat cresc, prezenta mea scade, dar ii asigur mereu de disponibilitatea mea: “Daca ai intrebari, sunt aici.”
2. Plec pentru cateva minute
Cand deja stiu ce au de facut, ii las singuri cateva minute. Ma duc sa verific o oala pe foc, sa spal cateva vase sau sa intind hainele. Cand revin, discutam despre ce au facut si eventual atunci ii ajut daca au intampinat dificultati intre timp. Dar absenta mea (scurta) le ofera ocazia sa incerce sa isi rezolve mai intai singuri problemele mai dificile.
3. Lucrez alaturi de ei
Cea mare are un birou al ei, dar il foloseste destul de rar. De obicei prefera sa lucreze la masa din camera de zi, un spatiu comun. Am observat acest lucru si la copiii mei si am citit de curand si ca unii specialisti chiar recomanda aceste spatii comune de lucru.
Exemplul oferit de ei era cel al familiilor cu mai multi copii. Copilul mai mare/care are teme de facut, se va concentra mai greu inchis in camera sa, auzind zgomotele obisnuite ale rutinei familiei, in special fratele (mai mic) jucandu-se.
De aceea, un spatiu comun de lucru, unde fiecare copil lucreaza la ceva potrivit varstei, este posibil sa fie mult mai eficient si motivant pentru toata lumea.
De aceea, noi deseori stam toti la masa, lucrand fiecare individual. Copiii au invatat sa respecte momentele in care lucrez la laptop si faptul ca sunt alaturi de ei fizic, concentrata la munca mea, este un sprijin pentru ei.
5. Ofera copilului tau o lista
Fie ca il incurajezi sa aiba o lista cu temele de la scoala sau o lista cu sarcini de studiu individual (de exemplu o lista de lectura), incurajeaza copilul sa aiba o astfel de lista si sa invete sa lucreze pentru a bifa ceea ce contine.
La noi o astfel de lista a dat rezultate foarte bune si a adus, pe langa multa munca individuala, si mult entuziasm!
6. Discuta cu copilul tau despre munca sa individuala la final de zi si la final de saptamana
Cu timpul, copilul devine tot mai obisnuit cu munca individuala. In continuare le explic ca pot veni sa ma intrebe cand nu inteleg ceva, dar am inceput si sa ii invat sa isi caute singuri raspunsuri, acolo unde este posibil (de exemplu, sa caute raspunsuri in alte carti, caiete vechi etc.).
Scopul meu devine mai mult acela de a le aprinde curiozitatea si de a le cultiva perseverenta, iar apoi de a ii incuraja sa invete singuri mai departe.
Multumim de articol! Imi aduce aminte de copilarie cand si eu preferam sa fac temele la masa din bucatarie, intreband-o pe mama care era prinsa cu treburile 🙂 Mai tarziu cand am inceput sa le fac la mine in camera, singura, imi era greu uneori sa fiu motivata. Datorita articolului tau, stiu de ce 🙂 Multumesc frumos!