Buget pentru Craciun
Stiu ca abia a inceput luna octombrie, dar nu ar strica sa incepem sa vorbim despre Craciun.
Si ma refer mai exact la bugetul pe care il vom aloca in acest an perioadei sarbatorilor de iarna. Se poate dovedi o masura foarte utila sa incepem aceste pregatiri din timp si sa alocam deja buget (sau chiar sa cumparam) unele lucruri necesare pentru sarbatori. Astfel, nu vom pune toata presiunea financiara pe veniturile lunii decembrie si nici nu vom cheltui la intamplare din economii care ar trebui sa aiba alta utilitate. 

Daca planifici deja bugetele alocate pentru sarbatori, te incurajez sa le gandesti pe categorii: impartirea lor ar putea sa te ajute sa nu para totul covarsitor, dar si sa nu repeti sau aglomerezi inutil anumite categorii.
De exemplu, in cazul cadourilor, o lista clara cu ideile tale pentru persoanele dragi din viata ta, te ajuta sa vezi dintr-o singura privire ce tip de cadouri cauti si de cine te-ai ocupat deja. Si desi pare neimportant, nu e lucru putin in febra sarbatorilor, cand risti sa faci cumparaturi compulsive, sa stii ca deja ai cadoul pregatit.
De asemenea, o astfel de lista te ajuta sa iti grupezi cumparaturile. De exemplu, sa zicem ca ai trecut pe lista de cadouri o bratara aur barbati. In acelasi timp, te-ai gandit ca ai nevoie de o pereche de cercei lungi care sa se asorteze la tinuta pe care vrei sa o porti in zilele de sarbatoare. Poate fi de mare ajutor sa le comanzi din acelasi loc, din timp, pentru a economisi timp si costuri. 

Si nu in ultimul rand, avand aceasta lista pregatita din timp, poti profita de reducerile care apar in aceasta perioada a anului. Urmareste site-urile si magazinele in care stii ca vei gasi produsele cautate de tine si cumpara atunci cand apar reduceri. Astfel, eviti sa le cumperi in ajunul sarbatorilor, cand deseori nici nu mai ai ce sa alegi si pretul este mai mare. 

Pe listele pe care ti le-am pregatit, nu am inclus doar sectiuni pentru cadouri. Am inclus o sectiune pentru meniu, pentru decoruri si chiar si pentru calatorii.
La sectiunea de meniu, trece pe lista masa sau categoria generala si vei folosi o alta foaie pe care vei scrie retetele pe care vrei sa le incerci. De exemplu, poti scrie Cina din Ajunul Craciunului, bugetul alocat si cat ai cheltuit. Sau Dulciuri de Craciun, cu bugetul alocat pentru asta. Si da, chiar si aici poti sa te pregatesti din timp, cumparand mai repede ingredientele care nu expira pana atunci sau comandand prajiturile si asigurandu-te ca vei avea cozonac de la cofetaria ta preferata. 

La Calatorii nu trebuie sa te gandesti neaparat la vacante, ci si la vizite facute familiei in localitati apropiate.
Sper sa te ajute aceste liste si sa te ajute sa iti pregatesti mai eficient bugetul pentru sarbatori!
Poti descarca PDF-ul GRATUIT de aici