Anul trecut, in plin sezon al afinelor, am congelat cateva pungulite din maruntelele fructe. Mi-a mai ramas pana azi o punga cumparata de la o batranica, venita cu ele de pe undeva de pe dealurile Carasului. Diferenta esentiala intre aceasta pungulita si celelalte este faptul ca batranica le-a cules cu mana, nu cu peria – si acest fapt se simte pe boabe, care raman intregi si frumoase.
Ingrediente
100 gr unt
400 gr faina speciala pentru prajituri de la Boromir
1 1/2 lgt praf de cop
1/2 lgt sare
1 cana afine
200 gr zahar
2 oua mari
esenta de vanilie
100 gr lapte
Intr-un vas amestecati faina cu praful de copt si sarea.
Din faina pastrati 1-2 linguri pe care le pudrati peste afine si miscati usor vasul, pana acopera faina toate boabele de afine.
Intr-un al treilea vas bateti cu mixerul la viteza mare zaharul cu untul. Adaugati apoi ouale, unul cate unul si la final adaugati esenta de vanilie.
Cand obtineti o pasta spumoasa si fina, adaugati in ploaie faina, lingura cu lingura si continuati sa amestecati cu mixerul, dar la viteza mica.
Cand ati integrat toata faina, mai adaugati si laptele si amestecati tot cu mixerul pe viteza mica.
La final integrati si afinele, amestecand cu grija cu o spatula de plastic.
Puneti aluatul in formele de briose tapetate cu hartie speciala si dati la cuptor 30 de minute. Dupa ce s-au copt le scoateti din tava si le lasati sa se raceasca.
Din ingredientele de mai sus mie mi-au iesit 12 briose.
Afinele se numara printre fructele mele preferate, dar imi si aduc aminte de munte, liniste, bunici, copilarie, libertate… Dragi imi sunt, iubesc afinele!
buna Ama!
o curiozitate am si eu…daca nu te superi. Care e procedura prin care congelezi tu fructele si cum le decongelezi? un pupic! si continua cu bunaciunile 🙂
Waw ce bine arata! Mie imi plac fructele de padure asa ca briosele astea sunt exact pe gustul meu.
@Mrs Green Foot si pentru mine sunt la fel 🙂 cred ca sunt fructele cu incarcatura emotionala cea mai mare 🙂
@Cristina fructele le congelez spalate si scurse bine si de obicei nici nu le decongelez.
de exemplu la afine (mai ales ca sunt mai sensibile si se zdrobesc usor)le spal bine si le las la scurs/uscat. abia apoi le pun in pungi sile pun la congelator. neavand apa care sa inghete imi e usor sa le scot din punga si sa folosesc cate vreau.
nu le prea decongelez – in prajituri nu e nevoie (repet, fiind congelate fara surplus de apa) si le mai folosesc in shakeuri sau sosuri unde le pun direct congelate.
@Iulia – ma bucur ca iti plac 🙂
Imi plac afinele, eu fac muffins cu afine, mi se pare ca ciocolata combinata cu afine e un deliciu!
Le-am facut si eu ieri dar nu cu afine congelate, pentru ca n-am avut, ci afine rosii confiate. Au iesit delicioase, desi nu asa pufoase ca ale tale. Am amestecat un pic pasii, in sensul ca n-am incorporat toata faina si la sfarsitul laptele, pentru ca deja compozitia era prea groasa si se prindea de mixer, asa ca am pus laptele si apoi restul de faina. Imi place reteta asta mai mult decat cea cu unt exclusiv, e mai gustoasa.
@Irina – la asta nu m-am gandit 😀 data viitoare pun si eu ciocolata :))
@Laura – depinde mult de tipul de faina si cum absoarbe umezeala. de aia in general la retetele cu aluaturi eu nu ma cramponez foarte mult de gramaje, ci "simt" aluatul 🙂 e mai sigur asa! ma bucur ca iti place reteta 🙂 si mie mi-a placut mult 😀
La fel am patit si eu cu aceasta reteta,nu s-a incorpaorat toata faina, a iesit mult prea gros aluatul si n-am pus toata faina, desi am folosit faina boromir.
Anonim nu stiu de ce 🙁 reteta aceasta a fost incercata de foarta multa lume si nu am intalnit problema asta
Eu am o problema cu briosele, nu cresc asa de frumos uniform, uneori formeaza un mic ”coif” in mijloc, sa fie de la foc?
Da, e posibil sa fie de la foc sau poate ptr ca pui prea mult aluat in forma si trebuie sa creasca undeva 🙂
[…] dragi aceste poze pentru ca imi amintesc de o dimineata tarzie de weekend, de ceai negru aromat, briose cu afine si veselia unei mese in […]