săpun natural , manufacturat, după aproape doi ani de joacă şi reuşite pot spune cu mâna pe inimă: asta a fost una dintre cele mai bune decizii din viaţa mea. Poate părea o glumă pentru mulţi, cei ce au pielea sensibilă, nasul sensibil, scalpul tot aşa, pot mărturisi de cât de puţin depinde pentru ca viaţa lor să devină un mic calvar, o încercare grea, zi după zi.
Şi cum nu ne putem permite să ne izolăm într-o încăpere perfect igienizată şi izolată, trebuie să ne ducem viaţa şi aşa destul de grea 🙂
Proiectul meu drag, săpunurile manual realizate, tot aşa ambalate, cu migală şi atenţie, mi-au
rezolvat în mare parte constanta uscăciune a pielii, zonele înroşite după fiece duş, mâncărimile
inexplicabile („doar m-am spălat!”), micile “buburuze” ce se iveau la suprafaţa pielii. Primele
săpunuri, realizate cu infuzii de plante, s-au dovedit a fi şi cele mai cu noroc. Muşeţelul exfoliant a devenit blândul exfoliant de zi cu zi, mai blând decât cel de curând creat, Ciocolată de cafea, acesta din urmă pe post de abraziv pentru o piele netedă, numai bine pregătită pentru hidratare şi masaj. Uleiul de macafamia, unul dintre uleiurile vegetale valoroase, şi-a găsit utilizarea şi în acest săpun cu muşeţel, pentru capacitatea sa de a cicatriza micile
defecte ale pielii şi acel plus de hidratare naturală. Fiindcă un săpun nu trebuie să degreseze cu
putere, precum o fac cele convenţionale, din supermarket. Infuzia concentrată din flori de muşeţel, florile de muşeţel şi, ce surpriză, muşeţelul infuzat în ulei de soia, formează un trio drag mie. Un săpun delicat, cu o spumă ce curăţă fără probleme ulterioare, bună şi pentru pielea fină a copilaşilor.
Pentru cicatrizare micilor răni ale pielii, inevitabile unei vieţi active, „Filimica aurie” este o versiune naturală, sănătoasă a unguentelor cu gălbenele din comerţ. Acelea, scris mic pe etichetă e adevărat, deseori prezintă în componenţă substanţe iritante, de multe ori dăunătoare: lanolină, petrolatum, vaselină (derivat al petrolului), răşină. Fiindu-mi dragi florile de gălbenele, mi-a făcut plăcere să prepar un unguent sigur pentru piele, în care ştiam ce folosesc şi care nu avea să îmi ofere surprize neplăcute.
Deodorantul De-stinky-fy!, cum l-am numit în glumă, este unul dintre puţinele produse de care nu m-aş putea lipsi nici iarna, darămite în miezul caniculei, trebuia să fie şi el cât mai sigur pentru pielea sensibiă şi delicată a axilei. Am ales aici o întovărășire de efect a pietrei de alaun şi a bicarbonatului de sodiu, pentru a ţine la distanţă mirosurile cauzate de bacteriile din zona axilei. Un praf de amidon de porumb, prin fineţea sa, absoarbe din umezeală şi îmblânzeşte textura deodorantului solid.
Unturile vegetale de Shea şi nucă de cocos se absorb în piele, o îngrijesc în acelaşi timp şi lasă la
suprafaţa sa un fin strat protector împotriva mirosurilor. Protecţie pentru durata întregii zile, cum spun unele reclame. Bicarbonat, shea, cocos, uleiuri esenţiale… simplu şi transparent, un deodorant sănătos şi lipsit de riscurile ce vin la pachet cu sărurile de aluminiu din antiperspirantele obişnuite.
Pielea din jurul ochilor are şi ea mult de pătimit, orele petrecute în faţa computerului îşi lasă
amprenta iar procesul din păcate este ireversibil. Soarele puternic, lipsa unor ochelari cu protecţie UV, becurile nepotrivite nevoilor reale, somnul isuficient şi agitat, ba chiar şi poziţia incorectă a corpului de-a lungul zilei. Mă refer la cearcăne şi riduri, linii de expresie, mai mult sau mai puţin. Un prost obicei, pe care l-am conştientizat o dată cu un rid special de-a lungul unui ochi, sprijinirea feţei în palmă, la birou 🙂 Amuzant dar cu efecte de durată 🙂 Pentru asta mi-am făcut curaj şi am creat prima mea cremă dedicată acestei zone, pe care am numit-o sper sugestiv, Bright Eyes . Cu uleiuri Bio de Argan şi jojoba, vitamina E, apă de albăstrele şi acid hialuronic, am vrut să-mi demonstrez mie că pot avea grijă de pielea sensibilă din jurul ochilor fără a apela la texte de marketing abil ticluite şi la cuvinte magice, de efect.
Buzele au nevoie permanentă de atenţie suplimentară. Pielea acestora, similară celei de pe corp,
este cu mult mai subţire şi, ca atare, mai delicată. Un alt detaliu ce o diferenţiază este absenţa
glandelor sebacee şi sudoripare, responsabile cu menţinerea unui nivel optim de hidratare – motivpentru care preferăm săpunurile naturale în igiena zilnică a corpului. În lipsa acestor glande, buzelesunt expuse uscăciunii şi se vor crăpa cu uşurinţă. Balsamurile de buze sunt poate cea mai comodăsoluţie pentru această mică problemă. Cu ingredientele sale de calitate, balsamul Coco-Kiss va lăsa la suprafaţa pielii un strat fin, amestec de ceară, unturi şi uleiuri vegetale ce o va hidrata şi proteja în mod natural împotriva radiaţiilor UV. Se aplică cu bucurie, de câte ori este necesar 🙂
Nu vreau sa fiu rautacioasa…dar cred ca vroia sa zica ulei de macadamia. Oricum, suna frumos ce-a realizat ea. 🙂