Nu o data am vorbit despre animalele mele (cele cu care impart locuinta) dar si despre cateii familiei. Acestora din urma, acum cateva zile, s-a mai adaugat unul…

In una din lungile conversatii telefonice cu mama, in urma unui brainstorming, am decis sa facem cadou un catel unchiului meu. Mama a venit cu ideea si finantarea, eu cu detaliile organizatorice. Si asa am pornit in cautarea rasei si apoi al cainelui ideal…

Stiam slabiciunea fericitului viitor posesor de catel pentru Beagle si am fost foarte fericita cand am gasit catei de vanzare….tocmai acum, tocmai Beagle.

Am admirat pozele cateilor de pe site-ul canisei, unde se preciza ca Pasiunea in cresterea si selectionarea cainilor de rasa dateaza din 1987, odata cu achizitionarea primului caine de rasa.”

Incantata am plecat la „shopping de bigalutzi” intr-o insorita zi de martie.

Ajunsa la locatia data, ma asteptam sa vad canisa, sa vad cuibul, mama si puii – de unde sa-mi aleg preferatul. In schimb am fost invitata intr-o camera si mi-au fost adusi intr-un cos doi catei cu labutele degerate.

Cateii erau veseli si au pornit repede in cercetare si in marcarea specifica a teritoriului cu nonsalanta si codita ridicata curajos.

In momentul in care l-am luat in brate pe unul dintre ei m-a izbit un miros pestilential. Insuportabil. De nedefinit.

Cateii de obicei au un miros placut, de lapte si de piele fina si roz. Catelul pe care l-am luat in brate mirosea mai rau decat un caine maidanez care a dormit o viata intreaga pe strazi.

Prea tarziu am aflat ca acest miros ar fi trebuit sa fie pentru mine un semnal de alarma. Eu am crezut doar ca acesti catei au fost tinuti in mizerie.

Am verificat alte lucruri precum vederea, auzul, dantura si urechiile. In afara de urechi cam murdare, toate pareau in regula. Mi-am zis ca mirosul poate fi indepartat cu o baie atent facuta…

Am intrebat timida daca o pot vedea pe mama. „Nu! Noi intarcam puii de la 6 saptamani…”

Fiind o canisa nu am inteles de ce nu e prezenta mama. O remarca a doamnei m-a luminat: „Saptamana viitoare o sa aducem un nou cuib de beagle!”

Ce inseamna asta?

Pur si simplu ca aceasta canisa nu exista. Este o titulatura luata de o firma care vinde carne vie de catei.

Desi planuisem sa ma intorc dupa catel abia peste cateva zile, realizand tristul adevar al locului in care ma aflam, am cumparat cainele pe loc, am primit carnetul de sanatate si asigurarea vaccinurilor facute.

De a doua zi a inceput chinul. Catelul era abatut si a dormit mai toata ziua. Nu m-am ingrijorat, gandind ca este un pui pana la urma. Cand a vomitat (nu dau detalii de consistenta si continut) am urcat in masina si in 20 de minute eram in cabinetul doctorului nostru.

Prezetandu-i carnetul nu am putut sa nu remarc tristetea din ochii doamnei doctor: vaccinurile primite de catel nici nu ar trebui sa existe pe piata, sunt foarte ieftine si absolut inutile. Riscurile la care este supus catelul sunt foarte ridicate si foarte des ei nu supravietuiesc.

Bigalutzul (cum il alint eu) a primit doua injectii dureroase si pastile. Au trecut 5 zile, starea lui s-a ameliorat dar pericolul nu a trecut.

Ce s-a intamplat?

  1. mirosul pe care il simtisem era un semn al bolii inca de la cumparare
  2. cei care practica acest comert nu sunt preocupati de catei ci de venitul obtinut – rezulta investitii minime in sanatatea lor
  3. sansele de supravietuire a acestor catei sunt reduse
  4. canisa promite „garantie de sanatate de 2 saptamani” – desi am sunat insistent a doua zi pentru a afla istoricul bolii (esential) nu mi s-a raspuns la telefon!
  5. canisa se lauda ca „beneficiaza de asistenta veterinara de exceptie a Dr. Radbea Gabriel „ – nu stiu cine este acest doctor, cert este ca nu el asigura asistenta veterinara a cainilor de acolo: mi-a fost laudata indelungata lor colaborare cu doamna doctor veterinar din Mosnita.

Concluzia
S-a facut mult caz in ultima vreme despre violenta impotriva animalelor. Iata insa un aspect tinut sub tacere: comertul cu animale!
Nu este prima oara cand aflu despre existenta unor astfel de cazuri. Primul meu caine a fost cumparat tot dintr-un astfel de loc.
Sunt locuri infioratoare si foarte triste. Pentru un iubitor de animale imaginea unor catei scosi din cuib fara a fi adoptati, tinuti doar pentru banii ce ii aduc, fara ingrijire medicala, tinuti in mizerie si tratati cu raceala este insuportabila.
Mi-a fost foarte greu sa aleg intre cei doi catei, amadoi erau la fel de frumosi (si la fel de murdari :)) dar stiam ca atunci, in acea zi, trebuie sa-l salvez pe unul de acolo.
Nu ma asteptam la boala, nu ma asteptam sa trebuiasca sa ma confrunt cu posibilitatea mortii lui.

Eu mai am doar o intrebare: cat de bruta trebuie sa fii sa nu iti pese de un astfel de sufletel?