Uneori simt nevoia sa experimentez in bucatarie, nu pentru ca sunt satula de retetele obisnuite ci pentru ca incerc prin mancare sa descopar culturi noi. Un exemplu puternic este aceasta reteta greceasca, pentru o supa cu ou si lamaie – este neobisnuita pentru bucataria romaneasca a supelor si ciorbelor cu o abundenta de ingrediente si este si o experienta interesanta din punct de vedere al gustului.
Avgolemono este o supa cremoasa si acrisoara, usoara si simpla.
Iata cum se prepara.
Un piept de pui taiat cubulete il fierbeti in aproximativ 2 litri de apa.
Separat fierbeti 50 g de orez cu bobul lung. Cand supa este gata, adaugati in ea orezul scurs. Condimentati cu sare si piper.
Amestecati 3 galbenusuri de ou intr-un bol si adaugati zeama de la 1 lamaie, amestecand energic si continuu pana cand obtineti o compozitie cremoasa. Adaugati una cate una cateva linguri de supa.
Luati supa de pe foc si incet adaugati compozitia de ou si lamaie, amestecand mereu pana cand supa prinde o culoare galbena apetisanta. Mare atentie la aceasta operatie pentru ca lamaia sa nu strice compozitia supei!
Adaugati patrunjel verde si, dupa gust, mai multa zeama de lamaie.
Foarte atragatoare reteta. Si culoarea e foarte apetisanta! O sa o incerc si eu.
Interesanta reteta, imi prinde bine, deoarece voi face anul acesta o excursie la Nei Pori in Grecia.
ma tenteaza teribil sa fac supitza asta! 😀
ma bucur mult ca va place reteta 🙂
Si pe mine ma tenteaza reteta aceasta deoarece eu sunt de putina vreme in Grecia si vreau sa invat sa gatesc cat mai mult din bucataria greceasca, cred ca ma mai ai si alte retete grecesti,nu? Intrebarea mea aici ar fi daca dupa ce adaugi compozitia de ou si lamaie,mai pui din nou la foc? Multumesc anticipat!
@Ionela – uite aici am sectiunea speciala dedicata bucatariei grecesti http://amainbucatarie.blogspot.com/search/label/bucataria%20greaca
dar inca nu am foarte multe retete 🙂
Cat despre ou, nu, nu mai pui pe foc dupa ce l-ai adaugat pentru ca risti sa se taie si sa nu mai aiba aspectul cremos.
Buna sa va fie ziua, inima, masa si casa, dragelor si dragilor!
Vreau sa va invat un secret:pentru ca supa sa nu se "taie" -capatand un aspect branzos… Se pune o parte din intreaga cantitate de lamaie(considerata ca fiind necesara,dupa gustul fiecaruia)in oala cu supa. Iar compozitia de ou,lamaie si 2-3 polonice de supa,se toarna incet peste supa din oala, mestecand (in oala)in timpul turnarii. Sa va fie bine ! Corinne
multumim mult de sfat 🙂