La data publicarii in 1928, Amantul doamnei Chatterley a fost interzis din cauza scenelor explicite de sex. Absurditatea acestei decizii este intarita de profunzimea romanului, de numeroasele forme in care aceasta carte poate fi citita, inteleasa si analizata. D.H. Lawrence m-a cucerit cu ceva ani in urma cu Fii si indragostiti si Femei indragostite. Cu toate ca Amantul doamnei Chatterley nu m-a impresionat la fel de mult, nu ii pot nega puterea si complexitatea.
Povestea de iubire este plasata in cadrul Angliei puternic industrializate a anilor ’20 – ’30, o Anglie inca scuturata de primul razboi mondial, impartita in clase sociale bine determinate, cu o aristocratie ce isi traieste cu frenezie nou descoperita viata si o clasa muncitoare pastrata in saracie, mizerie si ignoranta.
Problema sociala ocupa un rol important in roman. Numeroase pagini sunt inchinate discutiilor despre deosebirile de clasa, drepturile clasei muncitoare, despre industrializare si pastrarea privilegiilor de clasa. De asemenea, Lawrence se concentreaza foarte mult pe descrierea zonei miniere in care familia Chatterley isi stabileste resedinta, punand in balanta mizeria creata de minerit si frumusetea naturii ce inconjoara zona.
In acest cadru natural acoperit de funingine, doamna Chatterley isi descopera sensibilitatea si sexualitatea. Maritata cu un invalid de razboi, un sot ce devine tot mai arogant si manipulativ, Connie Chatterley incearca sa isi gaseasca libertatea in relatii adulterine.
Relatia cu padurarul domeniului Chatterley este una incarcata de sexualitate salbatica si pasiune.
Intr-adevar scenele de sex abunda in acest roman, Lawrence oferind descrieri lungi ale intalnirilor dintre cei doi amanti. Ele se remarca insa prin sensibilitate si prin deschiderea cu care se vorbeste despre dragostea fizica dintre un barbat si o femeie. Natura ce le inconjoara fiecare escapada, florile ce se regasesc la aproape fiecare intalnire, goliciunea lipsita de pudicitate sunt menite sa apropie omul de sine, de natura si de instinctele sale.
Dualitatea dintre industrie si natura, simplitate si aroganta, sterilitate si fertilitate, sexualitate si viata spirituala reprezinta coordonate intre care eroina evolueaza pe parcursul romanului. Dincolo de povestea de dragoste, se ridica numeroase semne de intrebare in ceea ce priveste moralitatea doamnei Chatterley. Tratand subiectul adulterului cu naturalete si deschidere, Lawrence combate prejudecatile sociale ce il inconjoara si cere o rejudecare a lor.