10 autobiografii

Karl Ove Knausgard – Lupta mea (gasiti cartile aici)
Autorul norvegian a devenit cunoscut la noi anul trecut cand editura Litera a inceput sa ii traduca volumele autobiografice. Din sase cate sunt in total, au aparut la noi doua si inca una este pe drum. Este o serie despre care se vorbeste foarte mult, Karl Ove avand un talent scriitoricesc evident, cu priza la public si o viata plina de intamplari interesante. Cartile sunt destul de voluminoase dar se citesc usor si repede.

Jeanette Walls – Castelul de sticla (gasiti cartea aici)
Uneori, autobiografiile se ascund in haine de fictiune si parca asa le sta cel mai bine. Jeanette Walls scrie o carte extraordinara inspirata din propria ei copilarie neobisnuita, traita pe drumuri, fara un camin decent si deseori fara mancare, intr-o familie de nomazi. Este o carte greu de citit pentru parinti, dar impresionanta pentru ca autoarea scrie astfel incat printre randuri razbate toleranta, iertarea si dragoste pentru familie.

Andre Agassi – Open. O autobiografie (gasiti cartea aici)
Aceasta carte, intens discutata, pare sa fie o surpriza pentru toti cei care o citesc, fie ca sunt fani sau nu ai tenisului. Pe langa detaliile autobiografice sincere si adesea induiosatoare, pana si descrierile meciurilor te tin lipit de acest volum extrem de interesant. Scrisa intr-un ritm alert si vesel, cartea dezvaluie insa si multe tristeti ale vietii unui sportiv de performanta. Se citeste lejer si are „stofa” de carte de vacanta.

Patti Smith – Pe cand eram pusti (gasiti cartea aici)
Poate ca nu stiti cine este Patti Smith, dar asta nu mai conteaza atat de mult cand stii ca vei citi despre Jim Morrison, Janis Joplin sau Jimi Hendrix. Pana la urma insa, Patti Smith se dezvaluie a fi o buna povestitoare si, poate cea mai importanta descoperire facuta in urma acestei lecturi este Robert Mapplethorpe, iubitul scriitoarei in tinerete si artist genial si, desigur, neinteles.

Anthony Bourdain – Crud (gasiti cartea aici)
Cine il cunoaste pe Anthony Bourdain de la tv, stie ca este un tip foarte carismatic, amuzant si vorbaret. Crud este cartea in care Bourdain isi povesteste viata ca chef in diverse bucatarii precum si interactiunile sale cu alti chefi mai mult sau mai putin cunoscuti. Pentru pasionatii de bucatarie si cei care isi doresc sa intre in acest domeniu este o lectura cu adevarat interesanta si captivanta.

Joseph Anton – Salman Rushdie (gasiti cartea aici)
Aceasta carte de memorii este una pe care eu am asteptat-o si apreciat-o foarte mult. Salman Rushdie povesteste cu detaliu despre anii traiti ascunzandu-se de amenintarea fatwei. In continuare, Rushdie e un autor care se ascunde, care este amenintat cu moartea pentru o carte de fictiune pe care a scris-o. Volumul de memorii reuseste sa-l infatiseze ca pe un tip foarte real, cu bune si cu rele, fara dramatisme si victimizari. Talentul scriitorului este la fel de evident aici ca si in cartile sale de fictiune.

Ayaan Hirsi Ali – Necredincioasa (gasiti cartea aici)
Ayaan Hirsi Ali a devenit o personalitate dupa publicarea acestei carti, ea fiind deja cunoscuta in tara ei de resedinta pentru numeroase actiuni pe care le intreprinde pentru a aduce in ochii lumii situatia deosebit de dificila a femeilor in tarile in care islamismul este dus la extrem si pentru lupta ei pentru drepturile femeilor musulmane. Dintr-o astfel de tara a fugit si ea iar Necredincioasa este povestea ei, o poveste dura si rascolitoare dar importanta si demna de a fi pusa pe lista de lecturi.

Stephen King – Misterul regelui (gasiti cartea aici)
In aceasta carticica, Stephen King isi dovedeste talentul de profesor, dezvaluind cu pertinenta si iscusime lingvistica o multime de sfaturi pentru tinerii autori. Pe langa acestea insa, volumul include si o autobiografie succinta si destul de rece dar si o ultima parte mai emotiva si interesanta.

Gheorghe Florescu – Confesiunile unui cafegiu (gasiti cartea aici)
Aceasta carte este o surpriza placuta pentru oricine, Gheorghe Florescu avand un talent narativ si o memorie remarcabile. Povestile Bucurestiului vechi, rememorarea vietii in comunism, personajele descrise cu detaliu si acuratete – acestea sunt numai cateva dintre meritele acestui volum care va va tine lipit de paginile sale ca un roman de fictiune.

Nelson Mandela – Conversatii cu mine insumi (gasiti cartea aici)
Un volum foarte interesant cu insemnari de diverse feluri si care se intind pe parcursul a foarte multi ani. Stilul intim de a scrie al lui Mandela razbate din fiecare pagina, fie ca scrie jurnal sau notite despre detentia lui de 27 de ani sau despre cartile scrise. Mandela este o personalitate care merita cunoscuta si aceasta carte este cea mai buna ocazie de a o face.