La un curs de Istoria Institutiilor Europene (sau ceva titlu de curs de genul asta – pompos si complet inutil), profesorul (de genul celor cu part-time si la Sorbona) ne-a povestit despre noi – studentii, (viitorii) intelectuali si ei – oamenii din popor, fara de scoala.

Cu mana lui mica, cu degetele subtiri si firave – de reprezentant de seama al intelighentiei romanesti – agitate spasmotic in aer, domnul profesor (al carui nume era folosit de studentii sai pentru a denumi wc-ul primitiv de pe santierele arheologice – acea groapa in pamant, care dupa cateva zile se umple (si) de viermi) ne-a explicat cum sta treaba cu stratificarea sociala facuta dupa neuron educat/cap de locuitor.

Cu esarfa de matase aranjata sic la gat, cu barbita sura peste care isi trece grabit degetele usor ingalbenite de tutun, domnul profesor isi incepe cursul in forta: ne sfatuieste ca noi, studentii si el – profesorul, nu avem obligatia de a saluta personalul „de jos” al universitatii – adica portarul sau femeile de serviciu.

Explicatia tine mai degraba de un curs de epidiomologie. Vedeti voi, prostia se ia. Si noi, intelighentia, intrand in contact cu acesti amarati muritori de rand, ne pierdem din prestanta si din cultura.

Acesta este un caz extrem din doua motive: pentru ca discursul profesorului se baza totusi pe o retorica de invidiat (si de nu era absurdul si snobismul conceptului, mai sa ii dai dreptate) si pentru ca el se adresa unor posibil noi snobi de genul asta (din seria – „mah, daca si el spune ca e asa, apoi asa o fi!”)
Dar ulterior, cu trecerea timpului, mi-am dat seama ca aceste ganduri exista si independente de profesorul al carui nume desemneaza gropi in pamant cu prozaice utilizari.

Prea multi oameni fac un titlu de glorie din absolvirea unei facultati. Prea multi considera ca invatamantul superior iti asigura si o superioritate in societate.
Am intalnit foarte multi tineri care considera ca nu pot accepta un loc de munca pentru simplul fapt ca nu s-ar „ridica” la nivelul educatiei lor. Ei se impart in doua categorii: cei care au pretentia doar la posturi extrem de bine platite (chiar si 500 de euro) fara a avea strop de experienta si cei care se dedica doar anumitor meserii, nu din pasiune, cu un salriu de mizerie, doar pentru titulatura pompoasa ce ii revine (ex.: domnu’ prfesor, domnu’ inginer etc).

Departe de mine gandul sa discut aici despre tinerii care stiu ce vor, care au o pasiune si un tel. Nu! Eu vorbesc despre cei care au ca raspuns standard: „Pai pentru ce am facut eu atata scoala? Sa iau 7 milioane? Sa lucrez ca receptionista etc. etc.”

Eu cred cu putere in calitatea umana care nu este influentata de nivelul de studii. Cred cu putere ca nu exista munca de care trebuie sa iti fie rusine. Cred cu putere ca nu facultatea m-a facut om, ci bunicii – batranii care nu au terminat 8 clase, dar care m-au invatat tot ceea ce mi-a imbogatit sufletul.