Plan de lectura – PDF gratuit
A inceput vacanta de vara! 🙂
Anul acesta ne-am inceput vacanta putin mai devreme, cu un (prea scurt) concediu in Madeira (despre care am sa va povestesc in zilele urmatoare). Dar de indata ce ne-am intors acasa, copiii au trecut bucurosi la program de vacanta si de zile toride de vara. De la seri si dimineti tarzii, la lenevit, la multa joaca libera, dar si la facut planuri pentru aceasta vara.
Intinsa pe sezlong, la umbra visinului, cu ochelarii de soare pe nas, invartind absenta cercei colorati, Natalia citeste Anne de la Green Gables. In vara aceasta si-a propus sa citeasca si mai mult decat in ultimele luni si calculeaza numere de pagini, le imparte la zile si isi seteaza zilnic obiective.  Prin urmare am decis sa o ajut cu un plan de lectura in care sa isi poata nota cate pagini vrea sa citeasca.

Plan de lectura – PDF gratuit

Am pregatit 4 versiuni ale acestui plan si vi-l pun si voua la dispozitie gratuit. Tot ce trebuie sa faceti este sa dati click aici si sa va descarcati produsul in format PDF. 

De ce un plan de lectura?

In primul rand, pentru a crea un obicei. Prin setarea acestor obiective zilnice, putem sa vizualizam mai bine ceea ce ne-am propus si sunt sanse mai mari sa ne tinem de activitatea propusa.
Nu va indoiti de puterea data de sentimentul de satisfactie care apare cand bifezi inca o zi sau o etapa. 

In al doilea rand, acest plan este o unealta care te ajuta sa iti setezi obiective realiste. Da, as vrea si eu sa termin o carte pe zi. Dar in afara de cateva cazuri rare, cand lectura m-a prins in totalitate, obiectivul este nerealist. Prin urmare, nu am de ce sa imi setez ca obiectiv sa citesc 200 de pagini pe zi.
Am observat aceasi tendinta si la Natalia. Iar daca eu sunt mai obisnuita sa nu imi indeplinesc toate sarcinile zilnice, la ea aparea o stare de anxietate contraproductiva. Am incercat sa ii explic ca o lista e menita sa te ghideze, nu sa te oblige. Dar, in plus fata de asta, am simtit nevoia sa o ajut sa isi seteze obiective realiste si sa le ajusteze in functie de realitatile zilei repective – si de aceea planul meu nu este datat! 
Tot ce trebuie sa faceti este sa notati numarul paginii la care vreti sa ajungeti in functie de numarul de zile in care vreti sa terminati cartea.

Un astfel de plan nu strica placerea lecturii?
….nu! 🙂
In liceu, profesorul de latina ne-a spus la clasa unul din cele mai utile sfaturi pe care le-am primit in viata mea de scolar. Ne-a spus ca oricat de mult iubesti sa citesti, nu mereu iti vei gasi timp sa citesti zi de zi. De aceea, trebuie sa te fortezi sa citesti macar 10 pagini in fiecare zi. Fara scuze. Si  cu timpul, acest obicei iti va deveni o a doua natura si nu vei mai putea tu sa lasi sa treaca o zi fara cateva pagini citite.