Tare draga ne-a fost vara asta! 
Copiii au avut program liber: au dormit pana tarziu, au stat o gramada pe afara, s-au jucat toata ziua, intrau in casa imbujorati, obositi, transpirati, dar veseli. Si, mai ales, au devenit foarte apropiati si au inventat o multime de jocuri impreuna. 
Recunosc ca imi pare rau ca vara aceasta se apropie de sfarsit! Mai ales ca trebuie sa incep sa fac cateva modificari in rutina lor zilnica, modificari care sa asigure tranzitia spre programul mai dificil de gradinita si de scoala. 

1. Am inceput sa discutam despre inceperea gradinitei si a scolii
… cu entuziasm si nerabdare! 🙂 
Incerc sa le prezint din timp noile schimbari care stiu ca vor aparea in noul an, ca de exemplu in orar diferit fata de cel de anul trecut. 
Discutam si despre modificarile legate de transportul lor la scoala si inapoi acasa, dar si timpii de asteptare pentru ca orarul lor difera. 
De asemenea, va recomand sa discutati si despre programul de dupa scoala: daca si unde va merge la afterschool, ce activitati extracurriculare vor avea etc. 
La activitati, va recomand sa discutati cu ei ce isi doresc sa faca, dar sa aveti grija si sa nu se incarce prea mult programul si sa nu aiba timp de odihna. Prezentati-le mai multe optiuni: diferite sporturi, balet pentru copii sau cursuri de balet pentru adolescenti, inot, dar si diverse ateliere artistice. 
O idee ar fi si sa gasiti solutii de a face ceva impreuna! 🙂

2. Ora de culcare si de trezire 
Vara ora de somn s-a mai modificat. Nu foarte mult, dar suficient daca revenim la trezirea de la 6.30. Prin urmare, am inceput sa ii duc mai repede la somn: nu cu mult, dar suficient sa ajung la ora la care se culca de obicei in timpul anului scolar. 

3. Incepeti sa faceti loc temelor
Obisnuiti toata ziua cu joaca, mi se pare tare dificil sa ii cer fetitei mele sa stea acum la masa si sa lucreze. Dar tocmai pentru ca este atat de greu, imi dau seama ca este necesar pentru ca ii va fi cu atat mai dificil cand incepe scoala. Facem acum o mica incalzire si schimbam usurel ritmul zilei. 

4. Alegeti impreuna rechizitele si cumparati ceva special pentru noul an
Am pregatit pentru amandoi cate ceva special, care sa le aduca bucurie si sa ii faca sa astepte cu nerabdare noul an. 
Celui mic, care e la o gradinita unde se iese mult afara, i-am luat o salopeta noua de iesit afara si pe ploaie – salopeta o poarta doar la gradi, deci entuziasmul e legat direct de mersul acolo. 
Iar celei mari i-am pregatit un ghiozdan nou, mai mare, cu personajul ei preferat si cateva accesorii, toate pentru scoala si astfel abia asteapta sa le poarte. 

5. Pregatiti ceva special pentru prima saptamana de scoala 
Oricat ne-am pregati, schimbarea rutinei zilnice va fi dificila. De aceea, planificati putin si prima saptamana de scoala si luati in calcul si varianta unui weekend prelungit 🙂 
In plus, planificati si o iesire impreuna intr-o seara. Mergeti impreuna la o inghetata sau prajitura si povestiti linistiti. Daca aveti mai multi copii, incercati sa planificati intalniri unu la unu, cu fiecare dintre ei, sa fie un moment special. 

Voi cum mai pregatiti inceperea scolii? Aveti emotii? 🙂