Secretele unui bagaj de calatorie reusit (cum sa nu va duceti sifonierul cu voi in calatorii… )

 

In fiecare an, pregatirea bagajului de calatorie da batai de cap foarte multor oameni. Fie puneti prea multe sau prea putine, insa in calatorie intotdeauna aveti un moment in care sunteti nemultumiti de cum si ce v-ati pregatit de acasa.

Daca si voi va numarati printre acestia, am pregatit pentru voi cateva idei si secrete ale unui bagaj de calatorie reusit.

1. Alegeti bagajul de dimensiunea corecta

Majoritatea oamenilor tind sa umple orice spatiu disponibil ale bagajului dat, astfel ca cea mai buna metoda de a reduce cantitatea de lucruri duse cu voi este un bagaj de dimensiune mai mica.

2. Puneti haine pentru o saptamana

Indiferent de perioada de calatorie, una sau doua saptamani, o luna sau poate chiar mai mult, cel mai eficient este sa impartiti lista de impachetat in cantitati mai usor de gestionat: o saptamana.
Greseala facuta de majoritatea dintre noi este ca incercam sa facem bagajul pentru a fi pregatiti pentru orice situatie. In schimb, incercati sa faceti bagajul pentru a avea haine pentru o saptamana obisnuita (bineinteles incluzand elementele vestimentare necesare tipului de vacanta spre care va indreptati).
In cazul in care petreceti mai mult de o saptamana sau doua in calatorie, va trebui sa va pregatiti pentru a spala cate ceva. Unele elemente vestimentare le puteti spala de mana iar pentru altele poate fi mai rentabil sa apelati la un serviciu de curatatorie.
E mai ieftin sa va gestionati astfel decat sa platiti pentru extra kilograme la bagajul de cala.

3. Puneti in bagaj ceea ce “aveti neaparat nevoie” nu ceea ce v-ar folosi “in cazul in care

A nu va duce cu voi sifonierul cere sacrificii. Nu puteti lua cu voi haine pentru ORICE situatie posibila. Ar trebui sa luati cu voi ceea ce va place sa purtati de obicei. Principiul Pareto se aplica si aici. 20% din ceea ce luati cu voi veti imbraca in 80% din timp.

4. Folositi straturi subtiri in loc de bluze groase
Atunci cand calatoriti prin mai multe climate, sau va asteptati la dimineti/seri racoroase, planuiti sa purtati mai multe straturi de haine subtiri decat o bluza mai groasa. Bluzele subtiri ocupa mult mai putin loc in bagaj si ofera mult mai multa flexibilitate decat o bluza groasa sau o geaca, care va pot ocupa o treime din bagaj.

5. Puneti in bagaj cele mai usoare incaltari
Cel mai intalnit motiv pentru care oamenii (inclusiv barbatii) spun ca nu pot sa reduca bagajul de calatorie sunt incaltarile.
Iata cateva regulii simple de urmat in acest caz:
Luati cu voi nu mai mult de 3 perechi de incaltari (inclusiv cele care le purtati pe timpul calatoriei inspre destinatie)
Purtati perechea mai mare, in general adidasi/pantofi
Puneti in bagaj celelalte perechi. Acestea trebuie sa fie fara toc si usoare, la femei fiind vorba in general de sandale si balerini.
Gata! Gandul papucilor nu va va mai urmari.

6. Duceti cu voi piese, nu tinute.
Alegeti o paleta simpla de culori si puneti in bagaj doar haine care sunt de nuantele respective. Prin aceasta metoda veti maximiza numarul de combinatii care le veti putea folosi deoarece fiecare haine se va potrivi cu fiecare.

Pentru a va ajuta, am ilustrat in imaginea de mai jos un astfel de exemplu, cu cateva piese de baza si doar cateva din combinatiile pe care le puteti face cu ele.

Vedeti? E mai simplu decat credeati sa nu va duceti sifonierul cu voi in calatorii. Indiferent de durata calatoriei, faceti bagajul ca pentru o saptamana, purtati straturi in loc de haine groase si pastrati garderoba de calatorie cat mai simpla si interschimbabila.
Succes!