Importanta electrocasnicelor din casa mea a tot fluctuat in functie de obiceiurile noastre de moment sau – pur si simplu! – de locul disponibil pe blatul din bucatarie. De exemplu, intr-o vreme, aparatul de facut paine trona la loc de cinste pe blat, dar de cand am inceput sa fac paine cu maia, am pus aparatul in cutie si il scot doar ocazional, cand il pun sa framante repede un aluat de pizza sau de placinte. Pana ce si expressorul de cafea a avut perioade de dizgratie, desi sunt o impatimita bautoare de cafea.
Dar indiferent de toane, de loc, de etapa, un singur electrocasnic a ramas de neclintit: prajitorul de paine!
Dupa cum puteti vedea si aici, un prajitor de paine nu necesita o investitie mare si de obicei tine si foarte mult. Al meu se apropie in curand de venerabila varsta de 10 ani si prajeste painea la fel ca in prima zi! 🙂 De fapt, sunt rare zilele cand nu mananc o felie de paine prajita. Desi preferata mea ramane simpla si banala paine prajita cu unt si sare, painea prajita se regaseste in bucataria mea in cele mai fanteziste combinatii.
In functie de preferinte, prajesc painea foarte tare (noi, adultii, o preferam asa, cu crusta cat mai crocanta) sau pur si simplu o incalzesc bine, sa fie doar calduta si mai moale, asa cum o prefera copiii.

 

Un prim exemplu ar fi acest sandwich toast cu bacon prajit si crocant, cateva fasii de ardei rosii, un pic de patrunjel verde, un ou posat si cativa samburi de in.
Nu imi plac ouale fierte in coaja, ouale posate mi se par mult mai gustoase si de cand m-am invatat sa le prepar asa, am renuntat complet sa le mai prajesc. Acum sper sa strang bani sa imi iau si o astfel de friteuza cu aer si am scapat de prajit si alte mancaruri.

Cum fac eu ouale posate? 
Pun la fiert cam 1.5 l de apa intr-un ibric. Adaug putin otet (ochiometric). Cand apa se incinge, sparg oul intr-o ceasca, invart cu o lingura apa, astfel incat sa se formeze un mic vartej si torn oul in el. Avantajul oului posat este ca pot estima cat de bine e facut, atingandu-l foarte-foarte usor cu lingura sau scos pentru putin timp pe o spumiera si testat cu degetul.

 

Tot un ou posat este vedeta si aici, de data aceasta pus pe branza proaspata de vaci, cu putin piper proaspat macinat, cateva frunzulite de coriandru si painea neagra prajita.

La categoria sandwich rapid am acest mic dejun facut pe niste chifle de casa care s-au intarit putin si au putut fi salvate prin prajire, pe care am pus branza proaspata de vaci, rosii si piper si cascaval si castravete. Copiii au fost tare incantati de combinatie!

 

La categoria dulce am paine cu maia usor prajita, cat sa faca untul de arahide mai usor tarnabil si mai moale, presarat cu felii de banane, boabe de afine si chipsuri de nuca de cocos.

 

Tot dulce este si aceasta combinatie de paine prajita, peste care am pus un rand de banane zdrobite si putin ulei de cocos si am adaugat feliute de capsuni (primele de anul asta! 🙂 ) si putina ciocolata neagra.