4 tipuri de buget pentru familia ta
Suntem cu totii diferiti si avem obiceiuri financiare diferite. Avem alte prioritati, cheltuim banii pe lucruri diferite si deseori, in moduri diferite. De aceea, este foarte dificil sa gasesti o solutie care se potriveste exact unei familii sau sa crezi ca o strategie este aplicabila oricui.
Dincolo de modul in care cheltuim banii si de prioritatile pe care le avem fiecare, mai este un aspect extrem de important: modul in care intra banii in casa. Sunt familii cu doi soti salariati sau poate unde lucreaza doar unul (sau celalalt nu are un venit fix). Familii cu salariul care intra o data pe luna. Sunt familii unde banii intra de doua ori pe luna. Sunt familii cu unul sau doi soti antreprenori sau freelanceri, cand banii intra cand si cum. Sunt familii unde intra bani de stat in diverse forme – prin cumularea pensiei cu salariul, prin bani primiti in concediu de crestere a copilului sau alocatia copiilor, poate ajutor sau pensie de handicap s.a.md.
Cand vorbim despre bugetul unei familii, trebuie sa luam in calcul toate aceste scenarii si sa ne gandim ca diferentele dintre noi pot crea obstacole in aplicarea unei singure metode.
Tocmai de aceea, repet mereu sfatul meu de a citi despre acest subiect, de a invata din experienta altora, de a invata din propriile greseli si reusite financiare si de a discuta si a gasi impreuna o solutie care se potriveste familiei voastre, cu toate particularitatile sale!
1. Metoda plicurilor
Aceasta este prima strategie pe care am aplicat-o si noi, cand ne-a ajuns cutitul la os si am considerat ca este timpul sa ne maturizam si sa nu mai cheltuim impulsiv. Si pe langa faptul ca a dat rezultate foarte bune, ne-a si educat sa nu mai cheltuim la impuls.
Sistemul este simplu: asezati-va impreuna si faceti o lista cu categoriile de cheltuieli importante si necesare pentru voi. De la intretinere, mancare, haine, carti si economii. Alocati fiecarei categorii o suma de bani (desigur, incadrandu-va in venitul total al familiei) si cheltuiti banii alocati pentru fiecare categorie.
Avantajul acestei metode este faptul ca este foarte simpla si usor de pus in practica. Vedeti concret cati bani aveti si tindeti sa cheltuiti mai Putin cand lucrati doar cu cash.
Din pacate, tocmai cash-ul ne-a facut pe noi sa renuntam la ea, pentru ca nu era practic sa il tot folosim.
Totusi, asa cum am spus mai sus, este o strategie perfecta la inceput de drum si mai ales pe bugete mici, pentru ca educa si ajuta la vizualizarea banilor impartiti in tipuri de cheltuieli.
2. Metoda 50/30/20
Daca la primul punct trebuia sa decideti voi cum partiti banii, aici imparteala e deja facuta in mare. Conform acestei metode, banii trebuie impaartiti astfel: 20% pentru economii, 50% pentru necesitaati si 30% pentru dorinte.
La aceasta metoda trebuie in primul rand sa invatati diferenta dintre necesitati si dorinte. Factura la curent e o necesitate, programarea la coafor este o dorinta. Nu inseamnaa ca trebuie sa renuntati la dorinte, ci sa ajustati procentul din cheltuieli care merg in aaceasta directie.
In plus, la aceasta metoda este posibil saa fie nevoie sa faceti mici ajustari si sa schimbati putin oprocentul de bani care merg spre o categorie sau alta: poate 20% pentru economii nu sunt sufiecienti sa acoperiti o datorie mai mare si atunci trebuie sa scadeti din alta parte pana reusiti sa va acoperiti gaura in buget.
3. Metoda conturilor bancare
O metoda similara cu metoda plicurilor, dar unde toti banii raman pe carduri. Doar ca in acest caz, banii sunt virati spre conturi diferite, in functie de ceea ce are nevoie fiecare familie. Un cont de economii, un cont pentru cheltuielile contidiene s.a.m.d.
Avantajul este ca dupa intrarea banilor pe card, puteti sa va achitati direct facturile (unele banci ofera chiar bonusuri daca faceti acest lucru prin ei) si apoi impartiti restul banilor spre economii si cheltuieli.
4. Metoda “fara buget”
Aceasta metoda este fix cum ii spune titlul: fara buget! 🙂
Cine adopta aceasta metoda urmareste doar in mare balanta contului, fara sa imparta efectiv banii in bugete separate si fara sa urmareasca strict cheltuielile.
Nu recomand aceasta metoda celor la inceput de drum!
Aceasta metoda este pentru cei care deja cheltuie sume mai mici decat veniturile, cei care deja pot economisi minim 20% din venituri in fiecare luna (iar aceasta suma le permite lejer sa isi formeze plase de siguranta – o suma egala cu suma necesara pentru a trai confortabil minim 6 luni daca dispare orice sursa de venit), cei care deja nu au nevoie de un buget special pentru cheltuieli mai mari (de exemplu, sa plece in concediu sau chiar sa isi cumpere o masina noua), cei care au deja suficiente economii incat sa inceapa sa isi reinvesteasca acei bani (fara ca asta sa afecteze traiul zilnic).
Cred ca la aceasta metoda puteti ajunge doar dupa ce ati exersat o metoda mai stricta de bugetare, o metoda care v-a devenit un obicei si care va permite sa controlati cheltuielile impulsive fara o conditionare exterioara. Puteti alege aceasta metoda dupa aceea sau in combinatie cu unele din metodele de mai sus: de exemplu, sa o combinati partial cu metoda de la punctul 3.
Sper ca aceste metode v-au ajutat si veti gasi solutia optima pentru voi si familia voastra!