Fie vara, fie iarna, pentru noi boilerul este de maxima importanta. Asa se intampla cand stai la casa si nu mai depinzi de sistemul centralizat. Desigur, sunt zone in care si oamenii care locuiesc la bloc sunt nevoiti sa aiba un boiler in casa, dar noi ne-am achizitionat primul boiler cand ne-am mutat la casa. Mai e nevoie sa va spun ca nu stiam ce si cum sa alegem?! 🙂
Primul boiler a fost unul foarte de baza si si-a facut treaba, desi nu era cel mai economic model. Si cand zic asta nu ma refer strict la consum, ci la faptul ca atunci cand era setat pe incalzire electrica, incalzea intreaga cantitate de apa.
Aveam si o idee preconceputa despre durata de viata a boilerelor, credeam ca o rezistenta boiler tine undeva la 3 ani si mereu aveam un stres din punctul asta de vedere. Dar pana la urma, a functionat fara probleme timp de vreo 6 ani si am ajuns sa il vindem cand am decis sa cumparam altul.
Un mare dezavantaj pentru cei care au boiler apare cand se intorc acasa dupa ce au lipsit mai multe zile si trebuie sa astepte sa se incalzeasca apa sa poata face o baie. Eu nu am curaj sa las centrala sau boilerul in functiune cand suntem plecati. Daca e iarna si stim exact cand ne intoarcem acasa, putem programa centrala sa porneasca singura. Noi am cumparat ultimul model de centrala fara comenzi prin internet (grrr!) si nu am decat optiunea programarii. Planific sa ii facem un upgrade si sa vedem daca putem instal un modul comanda wi-fi, pentru a putea porni si regla centrala si cand nu suntem acasa.
Ce am facut diferit la instalarea celui de al doilea boiler?
1. Am ales un boiler mai economic pe curent. Si anume: cand este cuplat pe centrala (iarna), incalzeste toata cantitatea de apa, dar cand este cuplat la curent (vara), incalzeste doar jumatate de cantitate. Ceea ce face sa avem un consum mult mai economic pe curent.
2. Nu l-am mai prins sus pe perete, ci l-am asezat jos.
Iar de aici subiectul acestui articol: cum maschezi un boiler cu toate tevile aferente!
Noi tinem boilerul langa centrala, in camera centralei. Incapere anexa casei, un loc sinistru in anii cand aveam centrala pe lemne (fum + mizerie de la lemne + cenusa). Dar dupa ce am schimbat centrala, lucrurile s-au schimbat. Am varuit in alb acum doi ani si peretii sunt tot albi! 🙂 Deci, cu cateva mici investitii si modificari, incaperea poate deveni una frumoasa.
Ma gandeam sa maschez peretele pe care e boilerul cu toate cablurile, atat pentru a le proteja de praf, cat si pentru a crea un spatiu de depozitare in zona respectiva: mici etajere sau cuiere. Adica sa nu fie un spatiu complet inutil, unde trebuie doar sa sterg praful si sa strang panzele de paianjen.
M-am documentat putin si am strans cateva idei practice si frumoase pentru a face asa ceva. Si sunt curioasa daca voi ati mascat boilerul la voi acasa si cum ati procedat.