Aceasta este o discutie care reapare mereu iarna si vara: in vremurile noastre moderne, cu case bune si acces la resurse si tehnologii care te ajuta sa controlezi temperatura in casa astfel incat ea sa nu ajunga la extreme, care este temperatura cea mai potrivita?

Cand locuiam la apartament nu aveam o centrala proprie si depindeam de temperatura oferita de sistemul public incalzire. Imi amintesc ca in prima iarna petrecuta la Timisoara (mutata fiind de la munte), simteam ca ma sufoc in garsoniera in care stateam cu chirie. Norocul meu era ca usa de lemn de la balcon era vai de ea si nu se inchidea cam 3-5 cm pe lungime si asa intra mereu aer rece in camera. Asta cand nu stateam cu geamurile larg deschise.
Caldura mare pe mine ma toropeste si ma imbolnaveste. Asta nu inseamna ca sunt vreun adept al frigului, dar consider ca fiecare anotimp are beneficiile sale si accesul nostru la resurse nu inseamna ca facem un serviciu organismului daca abuzam de ele. De exemplu, iarna nu e necesar sa stam in tricou si pantaloni scurti in casa. Eu prefer sa ne bucuram de paturile pufoase in care sa ne cuibarim, de sosetele si puloverele calduroase, de un ceai bun sau o ciocolata calda. Ori acestea nu au ce cauta cand temperaturile sunt tropicale in casa.

Argumentul economic cred ca e de la sine inteles. 2-3 grade in minus pot aduce economii serioase la bugetul de incalzire (sau de racire, pe timp de vara). Cand instalati si termostate pentru centrala, puteti sa ajustati temperatura si in functie de orele in care sunteti acasa sau intervalul in care folositi anumite incaperi, in plus fata de temperatura aleasa.

Dar eu vreau sa va mai dau un argument, unul care ar trebui sa cantareasca si mai greu: cel al sanatatii.

Diferentele mari de temperatura dintre interior si exterior va pot afecta sanatatea si sa va slabeasca sistemul imunitar. Personal, eu sunt foarte afectata de o temperatura ridicata in casa pe timp de iarna. Iar copiii mei (cea mare face imediat 7 ani, adica a prins deja cateva ierni) au racit iarna o singura data: cand a trebuit sa stam la o temperatura de 23-24 grade. In rest, desi sunt fani umblat cu talpile goale, nu au patit niciodata nimic.
Cand am nascut ( o data primavara si apoi in miezul iernii), doctorii din maternitate mi-au dat aceleasi recomandari: temperatura in camera nou-nascutului sa fie de 18-20 de grade si 22-23 doar la baie. Si niciodata sa nu le acopar capul in casa. Desi nu am lasat niciodata termostatul la 18 grade, media la noi in casa este de 19-20 de grade. Iar eu una dorm cel mai bine la 17-18 grade, dar rar am norocul asta! 🙂

Inteleg perfect dorinta parintilor de ale oferi copiilor tot confortul posibil, mai ales ca unii dintre noi mai avem amintirea apartamentelor reci din vremea comunismului. Dar trebuie sa ne gandim cu responsabilitate daca le facem un bine sau un rau mai mare. Iar daca aveti copii care au viroze repetate in timpul iernii, incercati sa scadeti usor temperatura in casa.

La final, daca simtiti ca va este rece, desi temperatura in casa este in jur de 20 de grade, va recomand urmatoarele:
*ridicati-va de pe scaun si faceti putina miscare
*luati pe voi un pulover pufos, o vesta si/sau o pereche de sosete groase
*beti ceva cald – ceai, ciocolata calda, lapte cu miere, vin fiert etc
*faceti o scurta plimbare afara. Va garantez ca la intoarcere casa vi se va parea calduroasa! 🙂

sursa poza