Tot auzisem de covorase 3D pentru copii, dar nu imi era foarte clar ce inseamna asta. Pana intr-o insorita zi de toamna, cand am primit de la Little Helpers aceasta minunatie de covor.
Va spun prima mea impresie: dincolo de model, culori, toate detaliile mai tehnice, am fost cucerita de cat este de moale si de fin! Tot pe el as sta si faceam ce faceam si aveam grija sa imi ocup un coltisor comod pe el, ori de cate ori se jucau copiii.  

20150917_130723

Trecand mai departe, iata cateva detalii despre el:

*Este foarte bine tesut! Desi moale si pufos, nu ies firele din el cand trag copiii. Nici nu pierde puf ca un covor de lana.
(eu am in dormitor niste covoare cu firul lung, care se desira, si cu bebelus/copil mic este un cosmar!)
*Are la baza iuta naturala, nu plastic sau cauciuc, ca si covoarele din comert.
*Fibra cu care sunt cusute este dintr-un material sintetic, special creat pentru copii si este antialergica.
*Se curata foarte usor! Eu am covorasul in living, alaturi de covorul nostru vechi. In primul rand, nu se prind scamele/ firimiturile/ firele de par de el (stiti voi covoarele acelea, de parca au scai pentru scame!). Pe site scria intr-adevar ca e anti-static, dar va spun sincer ca nu am prea crezut. Ei bine, da! Exista asa ceva! 🙂
Apoi, cand te hotaresti sa il aspiri (eu l-am aspirat din inertie, pentru ca era acolo si eu aveam aspiratorul in mana, nu ca ar fi avut el nevoie), se aspira foarte usor.
Nu pot sa nu fac comparatia cu vecinul lui: daca covorul nostru era plin de scame, cel 3D era curat (desi copiii s-au jucat mult mai mult pe el); daca covorul nostru cere efort sa il aspir, pe acesta „aluneca” aspiratorul.
(am inteles ca se spala la fel de usor, doar cu putina apa si detergent)

* efectul de 3D vine de la stradutele care strabat covorul si de unele detalii (vezi mai jos conturul pomilor de pe covor)

 

20150917_130730

Covorul nostru, ferma, are o imagine completa a unei ferme: cu lac, cai, oi, gaini, vaci, cu casute, gradina de zarzavat, ciupercute si personaje – copii care se dau in hinta, sar coarda, fermieri si gradinari.
Astfel, covorul in sine e o intreaga poveste si copiii se pot juca in aceasta lume.
20150917_132744

 

In afara de joaca libera, noi am folosit covorul in trei moduri:

1. Jocuri de rol, unde conversam cu personajele de pe covor si „invitam” si alti omuleti in poveste. Am creat astfel diverse dialoguri cu fetita de pe hinta, cu soferul tractorului sau cu ciobanul care pazeste turma de oi.

20150922_114252

2. Joaca educativa – joc de orientare

Un exercitiu simpatic este sa asezam omuletii pe covor in diverse locatii, dezvoltand astfel vocabularul, atat cu denumiri specifice fermei, cat si cu cuvinte utile pentru orientarea in spatiu (sus, jos, langa, deasupra, sub etc).

20150922_114427

De exemplu:
„Du omuletul mov la lac” / „Du doi omuleti la ferma”/ „Pune un omulet langa pomul cu mere” etc

20150922_114559

3. ….si varianta noastra preferata: folosim covorasul ca fundal pentru povesti!
Improvizam si pana acum diverse fundaluri, din esarfe, panze, dar covorul i se pare mult mai atractiv. Si astfel, povestile noastre au devenit mai vii, mai active, mai pline de culoare.

IMG_6357

Si inainte de final, vreau doar sa mai subliniez rolul de a atrage la joaca copiii. Impreuna.
De cand l-am vazut prima oara, mi s-a parut ca este un accesoriu ideal pentru gradinite, pentru ca se pot juca pe el mai multi copiii deodata, sa construiasca si sa coopereze, iar apoi poate fi folosit de educatoare pentru a spune povesti.
In ceea ce priveste copiii, am vazut la ei doua abordari diferite, in functie de varsta. Cel mic, acum de 8 luni, e atras de covor din punct de vedere senzorial si cromatic. Ii plac mult culorile si ii place sa isi infiga manutele in el. Natalia, de 4 ani, este atrasa de partea de poveste a covorului si tot construieste scenarii cu personajele de pe covor si cu personajele ei preferate.

Mai multe modele si detalii gasiti aici.