Pentru mine, cat si pentru majoritatea covarsitoare a femeilor cu care interactionez, calcatul este un subiect atat de delicat, incat trebuie sa fiu atenta cand si cum deschid discutia. Adevarul e ca uneori nu prea inteleg de ce: tehnica moderna face calcatul tot mai usor si mie imi place senzatia de curat, parfumat si ordonat pe care o are raftul din sifonier dupa o sesiune de calcat. Ei, dar asta este DUPA. Pana te apuci si cat timp lucrezi este vorba despre total alta discutie.
Iata insa cateva sfaturi care sa va ajute sa calcati mai usor si mai eficient, fara cute neasteptate sau pete.

Sfatul #1 LOCATIA 
Cel mai bine este sa instalati masa de calcat in dormitor. Si va dau si mai multe motive pentru asta:
1. Este bine sa aveti un loc – patul – unde sa intindeti hainele care urmeaza sa le calcati si sa le puteti grupa in functie de material. Grupati-le in asa fel incat sa puteti urca temperatura fierului de calcat de la mic spre mare: deci mai intai ocupati-va de tesaturile delicate si cresteti temperatura spre tesaturile mai aspre.
2. Este bine sa aveti la indemna umerase pentru momentul in care ati terminat de calcat haina. Daca o intindeti pe o suprafata sau o atarnati pe un scaun sau un cuier, riscati ca pe materialul infierbantat sa apara cute.
3. Aveti aproape sifonierul in care sa puteti agata haina imediat ce ati terminat de calcat: momentele de DUPA ce ati calcat o haina sunt aproape la fel de importante ca si calcatul in sine. Materialul incins, uneori putin umed, are nevoie sa ramana perfect intins pana la racire. Iar cea mai buna solutie este sa fie pus pe un umeras si atarnat.
Bonus: pentru starea voastra de spirit, dati drumul la muzica buna sau – cum fac eu – la un audiobook sau la o conferinta TED. Astfel, uneori chiar ajung sa ma relaxez in timp ce calc! :))

Sfatul #2 MASA DE CALCAT
Sper ca nu mai e nevoie sa va spun ca metoda bunicii, care calca pe masa din sufragerie, peste care punea cateva paturi, nici nu se apropie ca rezultat de eficienta unei mese de calcat ( le-am incercat pe amandoua)! Deci masa de calcat este obligatorie. Daca aveti mese bune de calcat, precum acestea, cu huse speciale, e foarte posibil sa nu aveti nevoie. Totusi, un truc eficient este sa puneti un strat de folie de aluminiu sub husa mesei de calcat: folia de aluminiu va reflecta caldura si va va ajuta cand calcati tesaturi dure sau puternic sifonate.

 

Sfatul #3 GRIJA PENTRU TESATURILE DELICATE
In cazul unor haine mai dificil de calcat – jaghete, sacouri, rochii cu volane, cu pliuri, din matase sau cu diferite dantele – este posibil sa fiti nevoiti sa apelati la curatatorii profesionale sau mai aveti optiunea de a investi intr-un aparat de calcat vertical, care poate fi foarte util si daca sunteti nevoiti sa calatoriti mult si sa reparati „daunele” cauzate de impachetarea hainelor in valize.

 

Sfatul #4 APA
Majoritatea fiarelor de calcat spun ca puteti folosi si apa de la robinet. Dar eu raman rezervata, mai ales ca sunt patita. Decat sa va chinuiti cu detartrarea si sa riscati sa va patati hainele cand va e lumea mai draga, mai bine cumparati apa distilata.

 

Sfatul #5 CALCATI DREPT 
Nu stiu daca se mai face educatie tehnologica in scoli, dar eu asta am invatat prin clasa a 8-a: calcati doar cu miscari drepte, avand un numar egal in sus si jos, dar si la stanga sau dreapta, pentru a mentine tesatura dreapta. De asemenea, niciodata nu calcati cu miscari circulare pentru ca riscati sa intindeti tesatura.

 

Sfatul #6 LA DUNGA! 
Daca aveti de calcati haine care necesita o dunga perfecta (de exemplu pantaloni de costum), folositi agrafe de birou pentru a fixa materialul si a va asigura ca pliul ramane la fel de sus pana jos.

 

Sfatul #7 PROSOP PE MANECA
Daca nu aveti la masa de calcat o extensie speciala pentru maneci, introduceti pe maneca un prosop rulat pentru a putea sa il calcati fara sa lasati dungi inestetice.

 

Sfatul #8 PROSOP PENTRU DECORATII
Daca trebuie sa calcati o bluza sau o rochie care are diferite decoratiuni pe ea, calcati-o pe dos si puneti peste material un prosop. De asemenea, tot cu prosopul trebuie sa calcati si catifeaua.

 

Sfatul #9 MATERIALELE MARI
Cand trebuie sa calci ceva voluminos (perdele, draperii, fata de masa etc) pune langa masa de calcat doua scaune si impatureste cu grija materialul in timp ce lucrezi.

 

Sfatul #10 RABDARE
Dupa ce ai calcat, lasa hainele pe umerase pentru cateva ore, sa te asiguri ca tesatura se raceste bine si hainele raman bine calcate.