Cat de des pot, fac tot posibilul sa marinez carnea inainte de gatire – orice fel de carne! Mi se pare ca astfel, nu doar ca devina mai frageda, dar este si multa mai aromata si mai suculenta. La unele carnuri, cum este cea de vita sau pieptul de rata crescuta la tara, nici nu imi place sa le gatesc fara sa fi stat la marinat in prealabil. Puteti citi mai multe aici despre marinarea carnii de vita.

Marinarea cere putina organizare, dar de fapt ea este de mare ajutor in zilele aglomerate sau daca plecati la gratar undeva departe de casa si de surse sigure de apa. Deci nu o priviti ca pe o corvoada de care nu aveti timp. Puteti pregati carnea cu ore intregi inainte (sau cu o seara inainte) si sa o puneti la rece la marinat. Marinarea poate fi simpla, doar cu sare, piper, ulei, usturoi sau ceapa, dar puteti sa va jucati cu aromele in nenumarate combinatii delicioase.  Puteti pregati ingredientele tocate in bucati mari sau sa folositi un blender pentru a crea un sos in care sa stea carnea.

Ca sa va incurajez sa marinati carnea, v-am pregatit mai jos cateva combinatii delicioase! La fiecare reteta, am adaugat si o iconita care corespunde tipului de carne careia i se potriveste marinata.



Marinata cu otet balsamic 
3 catei de usturoi
50 ml ulei de masline
50 ml otet balsamic
2 linguri zahar brun
1 lingurita de rozmarin
1 lingurita sare
piper

Marinata italiana
2 linguri mustar
1 lingurita de ierburi aromatine
(busuioc, oregano, rozmarin etc)
3 linguri otet
150 ml ulei
sare si piper

Marinata iute si lipicioasa 
3 linguri mustar (de Dijon)
3 linguri de sos iute
3 linguri de sos de tomate
3 linguri de sos de soia
1 lingura de zahar brun
1 lingura de zeama de lamaie
1 catel de usturoi

Marinata Thailandeza 
o mana de coriandru verde
1 lingura de pasta de chilli
50 ml sos de soia
2 linguri de sos de peste
2 linguri de zeama de lamaie
100 ml de ulei
3 catei de usturoi




Marinata greceasca
150 ml ulei de masline
zeama de la o lamaie
coaja de lamaie
1 lingura de oregano
2 linguri de cimbru
3 catei de usturoi

Marinata clasica
3 linguri sos de soia
2 linguri ulei de masline
1 lingura sos Worcestershire
1 lingurita zahar brun
5 catei de usturoi
1 lingura otet balsamic
piper negru

Marinata mexicana
150 ml ulei
zeama de la o lamaie/lime
1 lingurita de sare
1 lingurita de chimen
1 lingurita piper
1 lingurita boia
usturoi si chilli dupa gust

Marinata orientala
100 ml ulei de masline
zeama de la o jumatate de lamaie
1 lingurita de cardamon
1 lingurita de chimen
1 lingurita de sare
usturoi

Marinata koreana
200 ml suc de mere
1 capatana de usturoi (curatat, zdrobit)
1 lingura de ulei de susan
3 linguri de sos de soia
1 ceapa tocata fin



Marinata cubaneza
150 ml ulei de masline
1 lingura de coaja de portocala
zeama de la o portocala si de la o lamaie
1 mana de coriandru
1 lingura de frunze de menta
5 catei de usturoi / 1 lingura de oregano
1 lingurita de chimen
sare si piper

 

 

*sursa foto