Tadeusz Dolega Mostowicz este unul dintre cei mai populari sciitori interbelici polonezi. Isi incepe cariera ca si journalist la sfarsitul primului razboi mondial si devine un aspru critic al regimului Pilsudski. Abia in 1927, dupa ce este batut si abandonat intr-o padure de trupele lui Pilsudski, Mostowicz renunta la jurnalism si se dedica in totalitate beletristicii. Este un scriitor deosebit de prolific (cu o medie de doua romane pe an) si foarte popular, fiind considerat printre cei mai bine platiti scriitori ai timpului sau.

Cu toate ca nu este cel mai cunoscut roman al sau, Profesorul Wilczur este totusi o lucrare reprezentativa pentru Mostowicz. De dimensiuni foarte intinse, romanul este foarte dinamic si captivant, cu o foarte buna constructie a actiunii si a personajelor.

Profesorul Wilczur este un chirurg celebru si foarte talentat care in urma unui atac isi pierde memoria pentru aproape doua decenii. Cu toate acestea, continua sa-si practice instinctiv meseria, cu ustensile improvizate si imprumutand multe leacuri traditionale. Dar acesta este doar firul epic in jurul caruia se dezvolta numeroase alte intrigi si personaje. Pe parcursul romanului, Wilczur inceteaza chiar de mai multe ori sa fie personajul central, pentru ca, de fiecare data, actiunea sa conduca din nou inapoi la el.

Desi Wilczur nu sufera nici o evolutie remarcabila pe parcursul romanului, personajele lui Mostowicz sunt foarte bine conturate, puternice si credibile. Desfasurarea actiunii este surprinzatoare, apar mereu situatii neprevazute, iar suspansul este construit cu deosebita dexteritate.

As putea spune ca Profesorul Wilczur este o poveste despre acceptarea fatalismului destinului. Wilczur este prin excelenta un personaj pozitiv, cu deosebite insusiri sufletesti, cu o uriasa capacitate de iubire si daruire, si cu toate acestea este supus unui lung sir de lovituri si de suferinte. Dovedeste insa o neobosita energie de a lua viata de la capat, indiferent unde il arunca ea. Desi o poveste trista, romanul este o lectie optimista despre puterea omului de se metamorfoza si a supravietui.

*recenzie aparuta si pe bookblog.ro