Acest tortulet este pentru toti cei care vor ceva elegant si de efect, dar nu vor sa piarda ore intregi de munca si de pregatiri. In plus este atat de usor si de delicat, nu are nimic din „greutatea” torturilor pline de creme.
Din punctul meu de vedere mi-a placut in mod deosebit contrastul puternic intre aluat si crema, diferenta mare de gust intre blat si finetea cremei de mascapone.
aluatul
200 grame unt foarte moale
1 lingurita praf de copt
85 grame de cacao
140 grame de faina
200 grame de zahar
4 oua
crema
500 grame Mascarpone
85 grame zahar pudra
cateva lingurite de cafea tare
ciocolata pentru decorat
Blatul se pregateste foarte simplu: amestecati faina cu praful de copt, dupa care adaugati toate celelalte ingrediente si amestecati bine. La final amestecati 2-3 minute foarte energic. Aluatul obtinut il turnati intr-o forma unsa cu putin unt si dati la cuptorul incins in prealabil.
Mentionez ca aluatul nu este traditionalul pandispan, ci se urmareste un aluat cu textura de burete.
Cand blatul este bine copt (testati cu scobitoarea in mijloc), lasati-l sa se raceasca si apoi scoateti blatul din forma. Eu una l-am copt intr-un vas de yena pentru ca forma mea de tort era prea mare.
Daca blatul s-a racit bine, taiati-l pe jumatate.
Pregatiti crema: amestecati mascarpone cu zaharul si cafeaua. Amestecati energic si nu va descurajati daca crema pare mai moale, ea va sta foarte bine pe tort.
Intindeti jumatate pe crema in partea de mijloc a tortului, lasand marginile mai libere astfel incat sa se intinda acolo crema cand ii puneti capacul.
Restul cremei se intinde la suprafata tortului. Intindeti cu lingura pentru ca urmarim sa lasam cateva urme. Decorati cu ciocolata si daca e sezonul si cu capsuni.
Waw,super tortulet tau! imi place tare mult cum arata…mai, mai ca imi vine sa "fur" si eu o bucatica 🙂
arata sublim, draga Ama!!!
va multumesc mult! 🙂 si mie mi-a placut tare mult tortuletul asta 🙂
Ce dimensiuni are tortuletul? Vreau sa stiu daca am vas pt el ,pare mai micut .Si inca o intrebare …pot inlocui cafeaua cu cacao cu lapte ? Mnanca si picii din el…In rest,tot respectul!Ai un blog fantastic si plin de inspiratie !Multumesc.Andreea
@Andreea – multumesc mult 🙂 forma mea e de 19 cm diametru, cel putin sper ca asta inseamna acel 19 de pe fundul vasului 😀
Cum termin cu licenta, cum il fac. De cand l-am vazut am murit de pofta. 😡 😡 Cu toate ca nu stiu daca imi va iesi asa inchis la culoare. Ce fel de cacao ai folosit?
@Suzana – nu mai stiu cum se numeste, dar este in acele cutiute galben cu maro inchis (negru?) si ceva barcute pe el 😀 sper sa te ajute. Oricum e cacao obisnuita din comert, nu e din aia scumpa tare. Oricum la o asa cantitate mare de cacao se coloreaza frumos 🙂
Hey, cred ca am gasit cutiuta de cacao minunata. Azi incerc reteta. Fara capsuni ca nu am gasit :))
O sa anunt cum a iesit, poate chiar pun si o poza. Desi nu o sa iese asa simpatic ca al tau. :d
@Suzana – abia astept! 😉 poti incerca cu caise in loc de capsuni 🙂
Gata. Am facut azi. Problema e ca nu mi-a iesit blatul asa frumos. Asta pe de o parte. Iar pe de alta parte, legat de "cafea tare". Ce inseamna? pentru ca am pus cafea macinata. tare, normal. dar tind sa cred ca era vorba de ness pentru ca in crema ta nu sunt faramite de cafea. Ar trebui sa fiu mai atenta data viitoare la poze.:)) o sa fac maine o poza ca acum sunt prea obosita :d In rest, a fost chiar usor. Abia astept sa gust. 8->
@Suzana – eu am folosit cafea naturala, dar nu facuta la ibric. Dar cred ca se poate folosi si net!Sa-mi spui cum ti-a placut si gustul 😉
atunci cred ca am facut o greseala de interpretare. eu am pus cafea… pai cafea macinata, nu lichid :)) my bad.
Este foarte gustos si frumusel foc. Data viitoare o sa il fac asa cum trebuie :))
@Suzana – ma bucur ca iti place :)) data viitoare poti incerca si cu alte fructe! 😉
Revin cu mii de multumiri ca ne-ai impartasit aceasta reteta.A fost un succes total atat pt adulti cat si pt copii.Blatul se topeste in gura,iar crema este usoara si fina…."Delichios" cum a spus baietelul meu mai mare…Il voi repeta ,probabil la cantitate dubla ;P …Pupici ,Andreea.
@Andreea – ma bucur mult de tot ca v-a placut ;))
@Luiza – ma bucur mult de tot ca ti-a placut tortul si scuze, dar din greseala am apasat un buton gresit si am sters comentariul 🙂 . Il redau mai jos
Ciao! Am facut azi acest superb tort cu mascarpone…O nebunie…Nu sint eu o experta in ale dulciurilor, dar asta mi a iesit…Mercik pt ca existi, pt noi cei mai putin experimentati!
Draga Ama, am si eu o intrebare. Vreau sa fac si eu tortuletul acesta. Se poate si cu alt fel de mascarpone, adica de la alta firma. Pt ca eu am acasa acum una si are gust de unt crema de mascarpone? Nu stiu cum e cea de la Lactitalia.
In principiu nu vad de ce nu ar merge. Sunt unele firme care produc mascarpone de calitate indoielnica (adica contin grasimi vegetale!), dar in principiu ar trebui sa fie ok 😉 cel de la Lactitalia e asa de bun ca 100% branzica aia grasa din laptele de la vaca. Incearca sa cauti ceva similar 😉
am incercat si eu aceasta "nebunie"…si nu am ramas dazamagita,gust nemaipomenit si i-a foarte putzin timp pt preparare.ms mult draga ama!!
Ma bucur mult Alina! 😉
Azi am facut si eu acest tort de ziua mamei… a iesit o minunatie, crema este ceva divin, fina si aroma cafelei ai da un gust super, este usor de facut. Multumim pentru aceste postari de retete.
Ma bucur mult ca v-a placut reteta 🙂
am facut si eu tortul dar eu nu am pus cafea si am amestecat crema de mascarpone cu suc de lamaie si fructe de padure congelate si a fost extraordinar – pacat ca blatul nu a crescut la fel de frumos dar la gust … parca as fi mancat fericire cu lingurita.
@Judit ma bucur tare mult ca ti-a placut! 🙂 varianta ta suna tare-tare bine 😀
Dupa ce am salivat cateva zile cu gandul la tortul tau, m-am hotarat si sambata l-am facut. Mi-a depasit cu mult asteptarile. Multumesc, e cel mai simplu tort iar gustul intrece asteptarile.
ce ma bucur ca ti-a placut atat de tare 🙂
Buna seara! Miercuri il sarbatorim pe nepotelul meu si as vrea tare mult sa-i pregatesc tortuletul acesta,am in schimb,o intrebare. Blatul nu trebuie insiropat deloc,asta datorita texturii pe care o are? Multumesc, Ramona!
offf Ramona, iarta-ma de raspunsul intarziat, dar nu stiu de ce comentariul tau a intrat la spam si abia acum l-am vazut.
blatul nu trebuie insiropat – are o consistenta de burete usor umed, deci nu mai e nevoie
Ma gandesc sa fac tortul asta pt ziua mea, arata demential,dar as pune deasupra , peste crema o glazura de capsuni si iaurt. ce parere ai , e o idee buna?
da, s-ar potrivi, doar sa nu fie prea multa sa nu "tina" crema de mascarpone 🙂 La multi ani 🙂
Din păcate tot nu am inteles, se face cu cafea lichida adică preparata, sau macinata, praf? As vrea sa îmi iasă ca in poza care arata super! Merci! Alina
Cafea lichida, preparata, sa umezeasca aluatul 🙂
Buna! Ce putem pune in loc de cafea? Pot inlocui cu cacao? Merci si la multi ani pt 8 Martie!:)
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat: puteti umezi aluatul si doar cu apa cu zahar