Strategia straturilor de haine pentru a te feri de frig in timpul iernii
Cand eram copil, ii spuneam sa te imbraci “ca o ceapa”. Sigur nu suna prea atractiv, dar ideea de a te imbraca in straturi succesive de haine este foarte eficienta pentru a te simti confortabil chiar si in iernile cele mai friguroase. Si cum am crescut la munte, am avut ocazia sa testez asta in repetate randuri.

Strategia straturilor de haine pentru a te feri de frig in timpul iernii

Stratul 1 – cel mai apropiat de corp este bine sa fie format din materiale naturale, care absorb eficient umezeala si permit pielii sa respire. De asemenea, acest prim strat ar trebui sa fie cat mai lipit pe corp, atat pentru a te ajuta sa iti reglezi cat mai bine temperatura, dar si pentru a te ajuta sa adaugi apoi cu usurinta si alte straturi.
Unul din cele mai bune materiale pentru acest prim strat este lana merinos. Desi lana copilariei noastre era aspra si iti provoca mancarimi, hainele din lana merinos sunt incredibil de confortabile si placute la atingere.
Lana are abilitatea de a absorbi transpiratia si te ajuta sa menti pielea uscata chiar si cand depui efort. Este foarte calduroasa, fiind ideala pentru zilele reci de iarna. Permite pielii sa respire, de aceea caldura va fi la un nivel confortabil pentru tine, nu te va supraincalzi. Si, desi poate avea un pret piperat, hainele de lana sunt durabile si va puteti folosi timp indelungat de ele. 

Stratul 2 – stratul izolator. Acest strat ar trebui sa fie format din materiale care sa pastreze caldura aproape de corp. Pentru acest strat ganditi-va la fleece sau materiale speciale care izoleaza. 


Stratul 3 – stratul de protectie. Acest strat ar trebui sa te protejeze impotriva vantului si apei. Asadar cauta geci impermeabile si care ofera protectie si impotriva vantului. 

Cu ceva ani in urma am avut o geaca Columbia 3in1 care avea integrate mai multe straturi si care imi permitea sa le port pe toate impreuna (pentru extra-caldura) sau separat, in functie de vreme. Mi s-a parut cea mai calduroasa si eficienta geaca pe care am avut-o si cred ca era tocmai datorita faptului ca era gandita pe straturi. 

Stratul 4 – accesoriile 

Accesoriile sunt importante pentru a proteja eficient extremitatiile corpului. Ele pot fi si elegante si asortate, dar e important sa le alegem astfel incat sa ne protejeze eficient si in caz de frig. Caciuli, fulare, manusi, incaltari, toate menite sa pastreze caldura corpului si – unde e cazul – sa ne si protejeze de umezeala.
Si aici e important sa alegem materiale eficiente in lupta cu frigul, precum lana, polarul sau materialele moderne izolatoare. La incaltari, optiunile sunt variate. Eu am o slabiciune pentru bocancii de piele imblaniti, dar sunt grei si nu mereu rezistenti la apa. Daca preferati incaltari mai usoare, gasiti ghete din materiale moderne, precum ghete Puma, usoare, calduroase si impermeabile. 

Sfatul meu este sa experimentezi cu diferite combinatii de straturi si de materiale, pana gasesti combinatia potrivita pentru tine. Copiii mei – unul calduros si unul friguros – au nevoi diferite si adaptez hainele in functie de cat de confortabil se simt ei.