Sfaturi esențiale pentru siguranța copiilor pe drumuri
În ultimele luni, am ajuns să conduc aproape zilnic și observ cu amărăciune că educația rutieră este foarte scăzută. În mod surprinzător pentru mine, întâlnesc rar șoferi indisciplinați în trafic (probabil și pentru că circul la primele ore ale zilei). Din păcate, cel mai des văd pietoni care își pun viața în pericol fără nici o explicație. Statisticile confirmă această observație a mea, indisciplina pietonilor reprezentând principala cauză a producerii accidentelor grave (!), depășind chiar și viteza excesivă.
Nu scriu aceste rânduri din punctul de vedere al șoferului. Proporțional, sunt mai des pieton decât șofer și cred că orașele trebuie gândite mai mult pentru pietoni și nu doar pentru mașini. Dar, ca mamă, încerc să le explic copiilor mei cât mai bine regulile rutiere și modul în care mașinile funcționează, pentru a circula în siguranță pe drumuri.
Voi puncta mai jos câteva din principalele sfaturi pe care le-am dat și copiilor mei.

Înțelegerea bazelor siguranței rutiere

Siguranța pe drumurile noastre este un aspect ce nu trebuie tratat cu superficialitate, mai ales când vine vorba despre cei mici. Cunoașterea și înțelegerea semnalelor rutiere nu sunt doar o necesitate, ci o datorie civică ce începe încă din copilărie.

Semnele de circulație

Învățarea semnelor de circulație începe cu recunoașterea formelor și culorilor acestora. Semnele de avertizare, de exemplu, au forma unui triunghi și sunt adesea galbene sau roșii, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente. Semnele de interzicere sau restricție, recunoscute prin forma circulară și culoarea roșie, transmit restricții precum limita de viteză sau interzicerea accesului pentru pietoni sau masini.
Copiii ar trebui să învețe și principalele reguli de circulație adresate mașinilor. De exemplu, ce înseamnă un semafor intermitent, mai ales când urmează să tranverseze în direcția care acesta permite trecerea. 

Trecerile de pietoni

Învățarea faptului că trecerea de pietoni este locul destinat și sigur pentru traversarea străzilor este o lecție primară.
Dar asta nu înseamnă că dacă există o trecere de pietoni, trec pur și simplu strada. Chiar și în cazul în care trecerea de pietoni este și cu semafor. Trebuie în continuare să se asigure cu atenție: eu insist pe faptul că pot începe să traverseze doar când au văzut că mașina a încetinit și au contact vizual cu șoferul.
O atenție deosebită trebuie să o aibă când traversează străzi cu mai multe benzi și când, în cazul în care mașinile nu sunt deja oprite, se opresc înainte fiecărei benzi și se asigură că nu vine o mașînă care nu îi vede de mașina deja staționată.
De asemenea, când traversează străzi aflate în intersecțîi, se uită și peste umar, să verifice dacă nu e o mașînă care virează spre drumul pe care îl traversează ei (în multe cazuri, pietonii au verde simultan cu verdele intermitent la mașinilor).
Îmi veți zice că în codul rutier, șoferul trebuie să oprească. Da, dar nu vreau că siguranța și sănătatea copiilor mei să fie decisă de un șofer care este sau nu este atent. Primii care trebuie să fie atenți și să aibă grijă de ei sunt copiii mei.
În plus, e mereu mai ușor să se oprească ei decât îi este unui șofer  să oprească brusc mașina. De asemenea, când așteaptă să traverseze (fie ca să se asigure, fie că așteaptă semaforul să se facă verde), nu așteaptă chiar pe bordură, pe marginea drumului. Niciodată nu știi ce manevră este nevoit să facă un șofer și mai bine să păstrezi o zonă de minimă siguranță.
Copiii trebuie să fie conștienți de mediul înconjurător atunci când sunt pe drum. Ascultarea muzicii sau utilizarea telefonului mobil poate reduce capacitatea de a auzi vehiculele sau avertismentele venite din partea altor pietoni sau șoferi. Învață-i să-și păstreze atenția asupra drumului și să evite orice poate să le distrugă atenția atunci când traversează strada.


Iar la final, regula de aur: niciodată nu treci strada în pas alergător (și cu observația că nu treci ca și cum ești la promenadă:))
Este responsabilitatea adulților să se asigure că aceste practici sunt învățate și respectate constant.

Trotuare și căi pietonale

Copiii trebuie să învețe să meargă întotdeauna pe trotuar, cât mai departe de marginea drumului. În zonele unde trotuarele sunt indisponibile, este important să se meargă pe partea stângă a drumului, față în față cu traficul, astfel încât să poată vedea vehiculele care se apropie și să se deplaseze în siguranță.
Sfaturi de siguranță pentru când sunt pe bicicletă

Portul căștii de protecție în permanență

Căștile de protecție pot face diferența în cazul unui accident, protejând capul de leziuni grave. Este important ca bicicliștii de toate vârstele să poarte căști adecvate, bine fixate și conforme cu standardele de siguranță. Părinții ar trebui să dea un exemplu copiilor lor și să poarte întotdeauna o cască atunci când merg pe bicicletă.

Utilizarea pistelor de biciclete acolo unde sunt disponibile

Pistele pentru biciclete sunt concepute pentru a oferi bicicliștilor un spațiu sigur, departe de traficul auto. Copiii ar trebui să fie instruiți să utilizeze aceste căi special amenajate ori de câte ori este posibil, chiar dacă asta ar însemna un ocol. În cazul în care pistele pentru biciclete nu sunt disponibile, bicicliștii ar trebui să circule pe partea dreaptă a drumului, în direcția traficului.

Înțelegerea diferenței dintre regulile în trafic pentru bicicliști și pietoni

Bicicliștii trebuie să respecte alte reguli decât pietonii. Un exemplu clar este trecerea de pietoni, unde bicicliștii trebuie să se dea jos de pe bicicletă și să traverseze ca pietoni. Această regulă îi protejează atât pe ei, cât și pe ceilalți utilizatori ai drumului, prevenind confuziile și accidentele.
Deseori am văzut bicicliști care merg în paralel cu mașina și apoi virează brusc și trec strada pe trecerea de pietoni.

Înțelegerea și utilizarea semnalelor manuale

Semnalele manuale sunt esențiale pentru comunicarea intențiilor biciclistului către șoferi și alți participanți la trafic. Copiii trebuie să învețe și să practice semnalele pentru schimbarea direcției sau oprirea, asigurându-se că gesturile sunt făcute clar și la timp.

Verificarea periodică a frânelor și anvelopelor bicicletei

O bicicletă bine întreținută este mai sigură și mai ușor de controlat. Frânele trebuie să funcționeze corect, iar anvelopele trebuie să aibă presiunea adecvată și să fie într-o stare bună, fără crăpături sau uzură excesivă. Învățați copiii să facă controale rapide ale bicicletei înainte de fiecare plimbare.


Siguranța în jurul autobuzelor și tirurilor

În oraș, circulă și mașini mari. Fie că sunt autobuze, camioane sau tiruri (din păcate, în multe orașe tirurile sunt obligate să traverseze orașul în lipsa variantelor ocolitoare.
Pentru acestea, le-am explicat copiilor câteva reguli suplimentare.

Așteptați autobuzul într-un loc sigur

Este esențial ca elevii să știe unde și cum să aștepte autobuzul. Punctele de așteptare trebuie să fie departe de traficul intens și vizibile pentru șoferul autobuzului. Copiii trebuie să stea pe trotuar sau la o distanță sigură de marginea drumului, fără a alerga sau a se împinge.

Treceți întotdeauna în fața autobuzului, niciodată în spate sau în lateral

După ce autobuzul a oprit complet și a deschis ușile, este important să traversați strada în fața autobuzului. Șoferul autobuzului și ceilalți participanți la trafic pot vedea mai bine copiii când aceștia trec în fața autobuzului. Învățați-i pe copii să facă contact vizual cu șoferul și să aștepte semnalul că este sigur să traverseze.

Păstrați o distanță sigură de autobuz atunci când acesta este în mișcare

Copiii trebuie să înțeleagă importanța de a menține o distanță de siguranță de autobuz atunci când acesta este în mișcare, pentru a preveni accidentele. Ei nu ar trebui să se apropie de autobuz până când acesta nu a oprit complet și nici să nu se joace sau să alerge în jurul autobuzului.

Îmi amintesc o zi însorită de primăvară când un elev de la școala locală, un pasionat al mașinilor, stătea fascinat pe marginea drumului uitându-se la un strălucitor Audi TT care trecea prin zona. Mașina captat atenția băiatului în așa măsură încât aproape a uitat de lumea din jurul său și, desi cu picioarele pe trotuar, s-a aplecat în față să urmărească mașina, tocmai când autobuzul trăgea în stație. Din fericire, unul dintre părinți a observat copilul prea aproape de drum și l-a îndrumat înapoi către zona sigură de așteptare.

Trecerea străzii în preajma mașinilor mari

În ultimele luni au fost accidente înfiorătoare care s-au petecut după același scenariu: pietonul s-a angajat în trecerea străzii prea aproape de un tir. Șoferul nu l-a văzut și a trecut peste el. Îmi amintesc că a murit un copilaș mic, aflat chiar cu tatăl său pe trecere…

Am fost și eu martoră la un incident înfiorător în o intersecție din oraș, unde s-au combinat două situații problematice: un tir cu verde intermitent la dreapta a intrat în intersecție încet și a oprit pentru a acorda prioritate pietonilor care aveau și ei verde. În același timp, un biciclist venea cu viteză, a văzut doar verdele de la semaforul pietonilor, a accelerat să fie sigur că prinde verdele și nu a mai fost atent la mașini. Nu a mai reușit să frâneze la timp și s-a lovit de roțile din mijloc ale tirului și a căzut sub el. În același timp, tirul a început să se pună în mișcare ușor….totul s-a petrecut în câteva secunde, eu am văzut scena completă pentru că așteptam în spatele tirului. Din fericire, șoferul tirului a mai aruncat o privire în oglindă înainte să plece mai departe, a văzut bicicleta și a oprit, evitând o tragedie.

Nu vreau să discutăm aici cine poartă vina unor asemenea incidente. Scopul acestui articol este despre ce explicații trebuie să le dăm copiilor noștri pentru a circula în siguranță.
Când traversează strada în fata unei mașini mari, trebuie să o facă la o distanță la care sunt siguri că șoferul îi vede, nu fix prin fața mașinii.
Nu traversează, aleargă, se mișcă, în jurul acestor mașini mari, care au o vizibilitate scăzută.

Înțelegerea „Zonelor de Siguranță” din jurul vehiculelor

Fiecare vehicul, fie că este vorba de un mic autoturism sau de un mare camion de transport, are așa-numitele „puncte moarte” sau blind spots – zone pe care șoferul nu le poate vedea prin utilizarea oglinzilor standard. Aceste zone sunt extrem de periculoase, mai ales pentru copii, care pot fi greu de observat de către șoferi datorită staturii lor reduse.

Explicarea punctelor moarte

Punctele moarte sunt zonele din jurul vehiculului care nu sunt vizibile în oglinzile laterale sau în oglinda retrovizoare. De exemplu, în lateralul imediat al mașinii și zona din spatele vehiculului, foarte aproape de bara de protecție, sunt adesea în afara câmpului vizual al șoferului. Educarea copiilor să fie conștienți de aceste zone și să evite să se plaseze în ele este crucială pentru siguranța lor.

Importanța de a nu te juca în apropierea sau sub vehiculele parcate

Copiilor li se pare adesea atrăgătoare ideea de a se ascunde sau de a se juca în jurul vehiculelor parcate, fără să conștientizeze pericolele. Este important să le explicăm că o mașină parcată poate porni în orice moment și că șoferul ar putea să nu-i observe atunci când se urcă la volan sau când dă cu spatele.

În contextul menținerii unei distanțe sigure față de vehicule, un alt aspect pe care copiii trebuie să-l înțeleagă este că nu știu niciodată cât de bine întreținută este o mașină. De exemplu, chiar și o problemă aparent minoră, cum ar fi nevoia de ulei servodirecție sau vechimea placutelor de frana, poate afecta modul în care șoferul răspunde la un incident neașteptat, precum un copil care alearga brusc în fața mașinii. Tocmai de aceea este esențial ca jocurile să se desfășoare în spații sigure, special amenajate, departe de orice zone în care vehiculele pot circula sau sunt parcate.

Rolul părinților în educația pentru siguranța rutieră a copiilor

Siguranța rutieră este o lecție de viață esențială pentru fiecare copil și părințîi joacă un rol crucial în acest proces educativ. Este responsabilitatea lor să asigure că noțiunile de bază ale siguranței pe drumuri sunt înțelese și respectate de la cele mai fragede vârste.
Și – cel puțin la fel de important – că dau un exemplu în ceea ce privește respectarea regulilor de siguranță rutieră!

Copiii învață prin imitație, astfel că este esențial ca părinții să se asigure că sunt modele pozitive. Când copiii văd că adulții urmează regulile, de la purtarea centurii de siguranță până la folosirea trecerilor de pietoni, ei sunt mai înclinați să facă la fel. De asemenea, prin respectarea limitelor de viteză și printr-un comportament calm și atent la volan, părințîi îi învață pe copii despre importanța respectului față de regulile de circulație.

Practicarea regulilor de siguranță rutieră și exemplificarea acestora prin propriul comportament sunt, fără îndoială, cele mai eficiente metode prin care părinții pot asigura că tinerii vor crește ca pietoni și, în viitor, ca șoferi responsabili.