11889497_1168661499827115_302681462787553304_n Am doi copii.
Cu primul am inceput diversificarea la putin peste 5 luni, cu bucati de mancare. S-a descurcat perfect, a mancat din prima. La 7 luni avea 3 mese diversificate si  manca un borcan intreg de iaurt, strigand de nerabdare intre lingurite. La 1 an manca in mare parte singura, cam orice, cu dexteritate perfecta.
Al doilea copil a primit primele alimente la 5.5 luni, pentru ca isi manifesta interesul. Mai mult s-a jucat cu ele si nu am insistat. Pana la 7 luni a ciugulit din mancare (2-3 lingurite/masa). Apoi pauza (aproape totala). Nu il interesa mancarea nici pireu, nici bucati. La 11 luni abia avea o masa diversificata pe zi. O masa insemnand ca o data la cateva zile accepta sa isi inmoaie buzele in ce ii pregateam. I-am pus mancarea in fata si refuza sa o atinga.
Apoi, brusc, s-a pus pe mancat. De pe o zi pe alta. Mancat serios, cantitativ si divers. Dar – momentan – doar pasat. Daca ii dau mancarea bucati, nici nu se atinge de ea.
Si credeti-ma, avand un copil autodiversificat, imi doresc enorm ca si acesta sa invete sa manance singur, sa mestece, sa isi aproximeze cantitati…toate beneficiile autodiversificarii. Dar nu vrea si pace.

Sfaturi?!
Nu am.
Zero.
Nici unul.

Poate unul singur: rabdare.
Nu cred in solutii universale, in grafice, in comparatii. Ii am pe ai mei drept dovada ca, acelasi mediu, aceasi mancare, chiar si acelasi bagaj genetic, pot avea rezultate diferite.

Nu ii intampinati voi cu retete din carti. Aveti rabdarea sa va ghideze ei. Se vor diversifica invariabil, fiecare in ritmul sau, fiecare cu preferintele sale culinare.
Incerc si eu sa le insuflu principii pentru o alimentatie cat mai sanatoasa, dar trebuie sa accept ca poate copilului chiar nu ii place un anumit aliment. Nu e capat de lume, nu se intampla nimic tragic. Indiferent cat e de sanatoasa, eu nu reusesc – de exemplu – sa mananc linte! Si nu vad pe nimeni incercand sa ma oblige sa o mananc sau – mai grav!! – sa ma santajeze sa o mananc.

Cred ca asteptarile legate de ce inseamna o „diversificare de succes” pot frustra incredibil mamele. Si sa le epuizeze. Stiu cum eram eu, aproape ca imi venea sa plang cand se apropia ora mesei si stiam ca IAR nu va manca! Si asta in conditiile in care eram relaxata in privinta unei diversificari tarzi. Dar refuzul acela constant, incapatanat, te face sa te simti ca si cum esuezi zi dupa zi.

Cel mai adesea am auzit ca problema e ca e „prea” alaptat la cerere. Sa fie atunci!

12068797_1199799726713292_2121461209705079868_o

Robert si margelele

Cred in continuare in cateva principii de baza: alaptarea exclusiva pana spre o jumatate de an, o alimentatie sanatoasa (fara semipreparate, cereale speciale etc) si o libertate in descoperirea alimentelor, insotita de o atmosfera pozitiva la masa (un ritual al mesei).
In rest…
Stiu ca sunt multe mame care se lupta cu prunci mofturosi.
Va marturisesc ca, atunci cand primul copil a mancat bine, am crezut ca mananca asa datorita mie, ca eu am facut totul bine si ca mamele cu copii mofturosi sigur gresesc ele pe undeva. Adevarul e insa ca asa cum la primul nu am facut eu ceva (bine), la fel, la al doilea nu eu am gresit ceva. Mi-a luat ceva sa inteleg asta: sunt unici si fiecare se raporteaza altfel la noua viata.

Noi nu suntem aici pentru a-i „inregimenta”, ci pentru a-i ghida. Eu nu sunt aici sa il fac sa iubeasca broccoli, ci sa il ajut sa descopere broccoli. Daca il va manca de acum incolo, tine doar de el si de gustul sau personal.

Mesajul meu despre diversificare este un mesaj despre vina: dragi mame, nu va mai simtiti vinovate! 🙂
Lasati deoparte gandurile, gramele si tabelele. Invatati si voi sa va bucurati de calatoria asta si nu va faceti griji: mai devreme sau mai tarziu, toti vor manca.