Ma gandeam zilele trecute la descoperirile anului 2017 – de la aplicatii pe telefon si pana la mancare. Iar descoperirea produselor de pe mediteranea.ro este cu siguranta undeva in top. Chiar daca in acest an nu am mai ajuns in Grecia, am putut aduce acasa cateva din aromele cu care m-a cucerit bucataria greceasca.

Fac paine cu maia de aproape un an. Si mai mereu aruncam maiaua cand o hraneam, desi stiam ca se poate utiliza si la alte preparate. Dar – nu stiu exact de ce – mereu mi s-a parut foarte complicat sa pregatesc ceva cu ea. Pana intr-o zi cand m-am ambitionat si am decis ca vreau sa reduc la minim risipa din bucatarie. Astfel incat, am cautat retete pentru a utiliza si maiaua care altfel ar ajunge la gunoi si am pregatitaceste saratele delicioase. Copiii au fost foarte incantati de ele, au rontait pana le-au dat gata si eu eram infinit mai linistita stiind ce mananca de fapt si stiind calitatea ingredientelor folosite.

Ingrediente

1 cana de maia
1/4 cana de ulei de masline (va recomand sa il incercati pe acesta – organic si extra virgin)
1 cana si un sfert de faina
1/2 lingurita de sare
condimente – eu am folosit seminte de chimen, oregano uscat (pentru o aroma puternica va recomand acest oregano) si putina sare grunjoasa deasupra.

Amestecam maiua cu uleiul (nu se va amesteca perfect), apoi adaugam faina, sarea si condimentele alese (eu am pus in aluat seminte de chimen si oregano).
Framantam bine aluatul. Veti avea in curand un aluat elastic, pe care il inveliti in folie alimentara si il lasati la temperatura camerei pentru 7-8 ore. Daca estimati ca il lasati mai mult afara, e bine sa il puneti la rece in frigider si sa il scoateti cu ceva timp inainte de preparare, sa se mai incalzeasca. Se poate intinde si direct de la rece, dar e posibil sa lucrati mai greu cu aluatul astfel.

Pregatiti o hartie de copt decupata dupa dimensiunile tavii in care vreti sa coaceti saratelele si intindeti aluatul cu un facalet direct pe foaie. Puteti pudra putina faina sau folosi putin ulei daca este cazul – eu nu am mai avut nevoie, l-am putut intinde foarte usor si asa.
Taiati apoi saratelele in formele dorite cu o rola speciala, cu o rola de pizza sau chiar si cu un cutit. Eu le-am taiat cu un cutit, dar am decis ca merita sa imi iau o rola speciala numai pentru ei! 🙂

Transferati aluatul intins direct cu foaia de copt in tava si coaceti pentru aproximativ 15 minute, intorcand tava pe la mijlocul perioadei pentru a se coace cat mai uniform. Ii puteti tine la cuptor in functie de cat de crocanti ii doriti.

Cand ii scoateti, ei se rup foarte usor pe linia taiata. Dupa racire ii puteti depozita intr-un borcan mare sau o cutie si sunt deliciosi si dupa cateva zile. Nu stiu sa va spun exact ce termen de valabilitatea au, pentru ca la noi au mare trecere! 🙂

 

Aceasta reteta am invatat-o de la Diana 🙂