Continui aventurile pe grillul Outdoor Chef de la Grill Society si pot spune ca decizia este luata: imi mut bucataria pe terasa si incep sa gatesc doar la gratar, mai ales vara cand e crima sa mai pornesti cuptorul in casa.

Weekendul acesta am biifat pe lista provocarilor mele pentru acest gratar doua puncte importante: sa gatesc un pui intreg si sa coc paine.
Puiul il vedeti in poze, de paine o sa va spun eu ca a iesit exceptional. Aroma data de jar, de carbuni, de fumul dulceag este deosebit si nu poate fi egalat de nici un artificiu la cuptor.

Dar sa revenim la pui.

Ingrediente
1 pui
condiment special pentru pui la gratar de la Don Marco
carbuni 🙂

Puiul l-am dezosat pornind de la sira spinarii. Am taiat pe sira spinarii si cu incizii usoare si dese am desprin carnea de pe carcasa, astfel incat sa pot scoate complet cosul pieptului si spatele din pui.
Oasele le-am pus intr-o punga la congelator pentru ca sunt bune pentru o supa.

Apoi am condimentat bine puiul cu genialul amestec de la Don Marco, l-am intins intr-o tava, l-am acoperit cu o folie si l-am lasat peste noapte in frigider.

Am pornit gratarul si am pus in gratar si plita de fonta. Cat am lasat sa urce temperatura spre 200 de grade, am invelit o caramida intr-o folie de aluminiu.
Am pus puiul pe plita, apa in dispozitivul special pentru umiditate, am pus peste pui caramida si l-am lasat cam o ora in gratar, la o temperatura constanta de 200 de grade.

Caramida actioneaza in doua sensuri – aplatizeaza puiul pe plita, dar il gateste si ea cand se incinge.
Puiul a fost absolut delicios. Nici nu mai stiu daca datorita condimentelor sau datorita carbunilor, dar a avut o aroma de te facea sa uiti de tine.

Mi-a placut in mod deosebit faptul ca a fost extrem de fraged, chiar si pieptul a fost extrem de moale. Drept dovada, o bucata buna de piept a fost servit chiar de Natalia (si stim ca un copil de un an nu poate mesteca o carne care nu este extrem de frageda!).