Cand copiii erau mai mititei, vedeam responsabilitatile lor casnice ca pe ceva abstract. Desigur, i-am implicat de mici la “spalatul” vaselor sau la gatit, dar nu eram prea convinsa daca aceste jocuri vor influenta in vreun fel modul in care se vor implica in viitor.
Am decis sa reiau acest subiect acum, cu cateva zile inainte ca Natalia sa implineasca 8 ani, pentru ca vreau sa va povestesc ce fel de responsabilitati are ea acum.

1. Responsabilitati ce tin de scoala 
Aici ma refer la acele responsabilitati care nu tin de teme, dar nici acolo nu prea intervin. Natalia primeste rar teme (e clasa 1 acum) si cand le primeste este atat de incantata incat nu e nevoie de interventia mea.
*V-am pregatit si voua orarul nostru, il puteti descarca de aici.
Revenind: aici ma refer la tot ce tine de pregatirea si despachetarea ghiozdanului. Astfel, i-am facut un orar care nu contine doar orele, ci si ce trebuie sa ia cu ea in ziua respectiva (flaut, andrele s.a.m.d.) si o incurajez sa verifice ea mereu orarul si sa puna in geanta ce are nevoie pentru ziua respectiva: caiete, carti sau penar.
S-a intamplat sa uite, dar am lasat-o sa invete ca e neplacut sa mergi nepregatit la scoala. De exemplu, a uitat sa isi ia flautul si nu a putut repeta impreuna cu colegii.
Cand vine acasa, o rog sa isi despacheteze ghiozdanul, pachetelul si sa le puna pe toate la locul lor.

2. Responsabilitati in casa si gradina 
-ajuta in general la mentinerea ordinii: pune jucariile si cartile la loc, strange creioanele si foile, spala pensulele si borcanasele dupa ce picteaza.
-pune masa si ne ajuta sa strangem la final.
-duce gunoiul la locul potrivit (colectam selectiv si stie deja unde se arunca fiecare tip de gunoi)
-sterge praful si, cand e nevoie, sterge masa dupa ce lucreaza (cand se coloreaza cu creion sau acuarele)
-strange hainele murdare si le duce la cos
-ma ajuta sa strangem hainele, sa le impaturim si hainele lor (ale copiilor) le pune deseori singura la loc (asta e activigatea ei preferata! Da, sunt foarte norocoasa!)
-pregateste cu o seara inainte hainele pentru a doua zi (fie ca e zi de scoala sau nu). Evident, se imbraca singura, doar la prinsul coditelor o mai ajut eu.
-da de mancare la animale (mai exact la Labus, catelusul pe care l-am adoptat in decembrie si la iepuras). De asemenea, tot ea il plimba pe Labus, sa il oboseasca.
-uda florile si ma ajuta la gradinarit

Copiii vostri ce alte responsabilitati au la aceasta varsta?