Copiii mei au voie sa se uite zilnic putin la desene. De obicei se uita la 1 sau 2 episoade (depinde de lungimea lor), cam 30-40 de minute, dupa ce se trezesc din somnul de pranz.


Dar nu la orice si nu in orice conditii.
Am doua reguli:
1. Se uita la desene la TV si nu pe device-uri; se uita la un episod intreg. Fara skip, scroll si alte tentatii.

2. Se uita pe platformele platite (Netflix sau HBO GO) pentru ca vreau sa evit reclamele. Numai in cazurile exceptionale cand nu merge internetul, au voie sa se uite pe canalele traditionale de desene. Vreau sa subliniez ca nu ma deranjeaza desenele acelea (ne uitam si noi la ele pe cele doua platforme), ci prezenta reclamelor, multe complet deplasate si foarte-foarte insistente!

Ce mi se pare extrem de frustrant la Netflix este ca au multe si in engleza. Si copiii mei se mai uita si asa, dar nu inteleg tot. De aceea prefera serialele care sunt dublate in romana.
Prin urmare, vreau sa va recomand 5 seriale care noua ne plac mult si care sunt dublate in romana.

Ordinea este aleatorie, nu este un top al preferintelor 🙂1. Micul meu ponei: Prietenia este magica
Acesta este un serial extrem de lung si cu povesti foarte simpatice. Deseori si eu ma uit cu drag la el si copiii sunt foarte incantati de toata lumea magica din serial.

2. Din nou la drum cu autobuzul magic
V-am scris si despre colectia aceasta de carti (cititi aici despre ele). Din pacate, ultima oara cand am verificat, seriile vechi din Autobuzul Magic erau inca in engleza (sper sa se schimbe asta!). Dar a aparut o noua serie, de aceasta data dublata si in romana.
Copiii mei erau deja familiarizati cu povestea autobuzului magic din carti, prin urmare au inteles imediat „continuarea”: pe scurt, o clasa de elevi pornesc in diferite aventuri alaturi de invatatoarea lor, care, cu ajutorul autobuzului magic se poate micsora si poate calatori in lumi microscopice sau altfel greu accesibile (corpul uman, adancul marii etc).
Fiecare episod este extrem de educativ, introduce un vocabular bogat si deschide apetitul pentru stiinta.

3. Charlie in orasul formelor si al culorilor
Un alt serial educativ, pe care copiii mei l-au indragit foarte tare.

4. Daniel Tigrut (Daniel Tiger’s Neighbourhood)
L-am descoperit din greseala si este o minune de serial! Pe langa personajele simpatice, fiecare episod prezinta o situatie problematica pentru copii si ofera solutii pentru a gestiona aceste situatii. De la prima zi de gradi, la certuri intre prieteni si venirea pe lume a unei surioare.
Recunosc ca in momente de criza deseori am apelat la episoade din Daniel Tigrut. „Mai tii minte ce facea Daniel Tigrut cand voia sa se joace cu aceasi jucarie ca prietena lui?” „Mai tii minte cum facea Daniel Tigrut cand ii era frica/era furios etc?”
Si copiilor le place mult (s-au uitat deja de doua ori la el), dar eu il ador! 🙂

5. Paprika
Un alt serial extrem de simpatic, descoperit din greseala, despre doi fratiori: Stan si Olivia.

Cam acestea ar fi desenele indragite de copii in ultima perioada si promit sa mai revin cu noutati cand le descoperim! 🙂