Stiu multi oameni care, intr-o buna zi, au decis ca a venit timpul sa isi dea demisia de la locul de munca si sa porneasca pe drumul propriu. 
Parca ieri cautam si eu un model de demise fara preaviz si plecam in aceasi zi acasa!
Nu este o decizie usoara. Ca angajat ai obligatii, dar ai si multe drepturi. Drepturi care dispar cand decizi sa razbesti singur. 
Poate fi un moment de trezire la realitate si multi dintre cei cu care am vorbit au resimtit asta si au recunoscut ca una din cele mai mari incercari peste care au trecut a fost aceea de a se disciplina sa lucreze singuri. Pentru ca un loc de munca, cu mediul si cerintele sale, iti da totusi acel impuls de a nu mai procrastina, dar atunci cand poti lucra de acasa, din pijamale, deseori starea de spirit este complet diferita si ai nevoie de un efort de vointa mult mai mare si sustinut pentru a putea munci la visul tau. 
In decursul anilor am experimentat cu diferite teorii si unele mi s-au potrivit ceva mai bine. Asadar, iata ce am invatat eu despre productivitate in aproape un deceniu (!) de freelancing. 

1. Incearca sa ai un program si o rutina 
Stiu, stiu, fugi fix de asta! Si multa lume are impresia ca freelancingul inseamna ca muncesti cand vrei. 
Partial, este adevarat. Dar nu si daca vrei sa avansezi cu adevarat. 
Avantajul este ca iti poti programa oricand vrei tu orele de lucru (asta daca activitatea ta nu depinde de cea a altora). Dar trebuie sa iei in calcul doua aspecte: 1). Sa fie ore la care esti cu adevarat productiv si 2). Sa fie la ore cand poti lucra. Si deseori, aceste doua perioade nu se suprapun. 
De exemplu, eu sunt productiva dimineata. Doar ca multi ani, aceste ore erau dedicate copiilor (acum e ceva mai ok pentru ca merg la gradinita/scoala). Si atunci trebuia sa lucrez la ore cand puteam lucra, nu cand eram cea mai productiva. De exemplu, dimineata de la 4 sau dupa ce se culcau ei (ora difera in functie de varstele si nevoile copiilor, nu dupa preferinta mea!). 
Deci da, am flexibilitate in mare parte din activitatea mea, dar orele la care pot lucra sunt deseori draconice. 
Cu toate acestea, este absolut necesar sa aveti un program, macar schitat in mare si sa va rezervati ore bune pentru munca. 

2. Scapa de ceea ce te distrage 
Tu esti singurul responsabil de modul in care iti petreci timpul si doar tu poti sa faci o analiza la rece a ceea ce te face sa irosesti vremea. 
Sunt activitati care doar aparent te relaxeaza (vezi social media) sau sunt activitati care doar aparent te fac sa te simti productiv (vezi verificarea repetata a mailului). 
Vezi unde pierzi cel mai mult timpul si ia masurile necesare. 

3. Investeste in biroul tau/locul in cate lucrezi
Stiu ca acest aspect nu este in general pe lista, pentru ca multi tind sa il neglijeze. Mai ales cand vii dintr-o corporatie, unde ai primit nu doar un birou confortabil si un calculator de care se ocupa “baiatul de la IT”, dar si laptop si telefon. Inlocuieste aceste beneficii in functie de domeniul tau de activitate… Cand pleci pe cont propriu, tu trebuie sa iti asiguri aceste lucruri si sfatul meu este sa faci investitii! 
De exemplu, eu am amanat prea mult sa imi schimb aparatul foto si calculatorul, dar dupa ce am facut investitia nu pot sa nu ma cert pentru cat am amanat! La fel, am investit in licente pentru programele pe care le folosesc si treaba merge complet diferit acum ca nu mai stau dupa vechiul meu calculator si dupa programele downloadate de pe net. Stiu ca nu e ieftin, dar merita sa faci investitiile necesare pentru ca productivitatea ta sa creasca. 

4. Ia o pauza! 
Aceasta este una din cele mai periculoase capcane pentru freelancerii care chiar au de lucru: se incarca cu multe proiecte si uita sa mai ia o pauza. 
Nu va fac morala: ghiciti cine lucra pe plaja in Grecia?! 🙂 Vreau doar sa va spun din experienta ca acest obicei este unul dintre cele mai neproductive cu putinta! Pauzele sunt esentiale pentru a putea fi cu adevarat productivi, creativi si atenti! 
Pauze mici peste zi (iesiti la aer!), un somn bun, in weekend nu mai lucrati si nu luati lucrul cu voi in vacante. 

5. Brainstoming 
Eu cu mine 🙂 
Era o gluma care circula online printre frelabceri: “nu vorbesc singur, sunt doar intr-o sedinta!” 
Adevarul e ca este necesar sa va alocati ocazional putin timp sa va evaluati situatia, programul, productivitatea. Vedeti unde sunt probleme si unde e loc de imbunatatiri. Nu picati in capcana de a munci de dragul muncii, ci munciti inteligent si cu o productivitate cat mai mare. 
Toti cei care lucreaza de acasa stiu asta: castigi pe masura productivitatii. Deci este esential sa te opresti ocazional si sa evaluezi unde te afli si sa faci schimbarile care se impun.