curatenia saptamanala

Planul saptamanal de curatenie –> click pe poza pentru marire

De multa vreme tot sper sa ma mobilizez si sa fac o serie de articole despre curatenia si organizarea casei. Un fel de coaching pentru treburi casnice 🙂 Iata un prim pas si imi cer iertare ca incep cu mijlocul, dar promit ca in perioada urmatoare va voi vorbi si de rutina zilnica, trecand apoi la cea lunara, semestriala si chiar anuala.
Va pomenesc de existenta acestor liste pentru a intelege mai bine planul meu saptamanal si de ce de pe el poate vi se pare ca lipsesc multe: lipsesc pentru ca o parte intra la rutina zilnica sau se fac cu o frecventa mai redusa.
Ideea acestui plan saptamanal este de a putea trece prin fiecare camera si sa rezolvati zonele „fierbinti”, care se murdaresc usor sau care necesita organizare mai riguroasa.
Luand in vedere dinamica familiei noastre, eu prefer sa fac aceasta lista treptat, in timpul saptamanii. De aceea, o „harta” vizuala ma ajuta foarte mult pentru a stii ce mai am de facut. De asemenea, imi place sa urmez o anumita ordine a incaperilor, dupa cum vedeti si in planul meu

Dar haideti sa discutam punctual de lista.

 

Bucataria
Probabil cea mai importanta sarcina saptamanala in bucatarie este ordinea in zonele de provizii si mancare, adica in frigider si dulap/camara. Asta pentru ca pot gati cu ce este urgent, imi reamintesc ce am deja in casa si fac loc pentru cumparaturi. In rest, spal mai in profunzime zonele intens folosite: chiuveta si aragazul. Acestea sunt sterse zilnic, dar o data pe spatamana ma asigur ca ma concentrez asupra lor.

Livingul
Aici cea mai grea e lupta cu jucariile. De aceea, incerc sa fac o sortare la sange, sa arunc chestii dubioase (nu stiu cum e la voi, dar ai mei copii vesnic aduna chestii care ar putea merge in gunoi: capace, paie, hartiute, etichete etc), sa grupez jucariile din seturi sau pe categorii (lego cu lego, cuburi de lemn cu cuburi de lemn samd).Dupa ce jucariile sunt ordonate, restul parca nici nu se mai simte! 🙂

Dormitoarele
Sau zona de dormit. Din nou, jucariile si mai ales cartile sunt primul pas. Apoi schimb lenjeriile, aspir si sterg praful.
Lucrurile merg destul de rapid pentru ca de obicei este relativ ordine aici, fiind locul unde doar dormim. Asta pana ajung la dulapuri. Unde ma asteapta randuri, randuri de haine de calcat.
Bun, daca va cuprinde si pe voi atacul de panica numai cand va ganditi la asta, nu sunteti singuri! 🙂 Dar exista speranta.
Planul e cam asa: un fier de calcat modern acesta, o masa de calcat buna si eventual alte accesorii care sa va faca viata mai usoara (precum cele de aici ) si….un serial bun. Da, daca tot trebuie sa calcati, macar sa nu va plictisiti crunt.
Baia
In baie, desi spal (aproape) zilnic obiectele sanitare, o data pe saptamana le spal cu dezinfectare.

Care e diferenta? Tipul de detergent si timpul de actiune. La spalarea zilnica, sterg de indata ce aplic detergentul. O data pe saptamana pulverizez un detergent mai puternic si las sa actioneze cateva minute inainte de a spala.
Iar cat timp actioneaza dezinfectantul, ma ocup sa fac ordine pe cuier, la prosoape si pe raftul de cosmetice.

 

Holurile
Acestea sunt fara doar si poate zone fierbinti la noi in casa. Unde fierbinti insemna ca mereu cad prada usor haosului. Randuri diferite de papuci, haine (de curte, de oras), cand intri cu copiii de multe ori nu mai apuci sa le pui in ordine si le lasi acolo sa te ocupi de ele cand apuci (apoi, evident, uiti!), va puteti face o idee. Asta daca nu sunteti si voi ca mine.
Asa ca pentru aceste zone e mai mult o munca de organizare si de pus lucrurile la loc.
Tot in hol am si un mic aprozar si tot acum verific sa fie totul ok si in stoc.

Urmariti seria de articole despre curatenie pentru a afla si alte trucuri pentru a tine sub control dezordinea din casa.

Spor la lucru!