Daca serile de iarna sunt reci si lungi, ce ar fi daca le-am petrece facand bunatati coapte la cuptor? 🙂 Dupa invartita moldoveneasca de 1 decembrie, aseara am facut impreuna cu Natalia o delicioasa paine-cozonac cu lapte si indulcita cu miere, pufoasa si elastica de zici ca cine stie prin ce metoda complicata s-a ajuns la un asemenea rezultat. Ei bine, e foarte simplu. Si daca un copil de 5 ani poate framanta o asemenea paine, puteti sa va dati seama cat de usor este sa faci paini delicioase acasa! 🙂
Ingrediente
600 gr de faina
350 ml lapte caldut
2 linguri generoase de miere
1 lingurita de sare
2 linguri de unt
1 pliculet de drojdie
Mai intai am pregatit faina, in care am facut o gropita si am pus drojdia si mierea. Apoi am turnat peste ele cate putin de lapte cald si, prin miscari circulare, am inceput sa incorporam faina in aluat. Pe parcurs am adaugat si sarea si untul, iar cand am obtinut un aluat care nu se mai lipea de maini sau de peretii vasului, l-am rasturnat pe o suprafata pudrata cu faina…
…unde Natalia a inceput sa il framante usor. Mai intai l-a intins cu pumnii inchisi…
…l-a impaturit, sa il intinda din nou cu pumnii sau cu podul palmei, asa cum veti vedea in pozele de mai jos:
Apoi, l-a impaturit cu grija si l-a pus la loc in bol. L-am acoperit cu un prosop curat de bucatarie si l-am lasat sa se odihneasca la caldura 10 minute.
L-am scos din nou pe o suprafata pudrata cu faina:
Si l-a framantat din nou, asa cum am aratat in pozele de mai sus (acestea sunt miscarile pentru a framanta orice aluat de paine).
Dupa ce l-a framantat, l-am pus din nou in bol pentru 10 minute, iar l-am scos, l-am framantat usor si l-am bagat iar la loc, de data asta pentru 30 de minute. L-am scos, l-am framantat si l-am taiat in 4 parti egale. Deja din poze se vede cat de bun si pufos este aluatul.
Am facut din fiecare parte a aluatului o minge, pe care le-am aliniat intr-o forma de cozonac, tapetata cu hartie de copt. Am acoperit aluatul cu un prosop si l-am lasat la crescut pentru o ora intreaga.
Apoi am bagat painea in cuptorul incins si l-am lasat la copt pentru aproximativ 20 de minute, pana s-a rumenit usor. L-am scos si am uns coaja cu o pensula cu putin lapte. Am bagat iar painea la cuptor pentru inca 15-20 de minute, pana cand era frumos coapta.
Ca sa recapitulam, timpii de lucru sunt urmatorii:
–> Framantati aluatul –> lasati-l la odihnit 10 minute –> framantati –> lasati la odihnit 10 minute –> framantati –> lasati la odihnit 30 de minute –> framantati & taiati in patru –> puneti in tava de copt –> lasati la crescut 1 ora –> bagati in cuptor pentru 20 de minute –> ungeti cu lapte si mai coaceti 20 de minute.
Pare complicat, dar nu e. Pauzele dese ne-au permis sa ne mai relaxam si sa ne mai jucam, iar rezultatul muncii a fost pe masura!
Saculetul special de paine este dintr-un minunat atelier cu lucruri frumoase: Mainile mamei