Meniul saptamanii – 7 cine cu un buget de 170 de lei
Saptamana trecuta am decis sa incep o provocare personala in care sa incerc sa urmaresc cam cat ma costa cinele familiei noastre si sa incerc sa gatesc cat mai diversificat.
Continui sa documentez cinele noastre pe contul meu de instagram (ma gasiti aici) si vreau sa le strang si in articole speciale.
Inainte sa va povestesc despre cinele noastre din saptamana trecuta, vreau sa subliniez cateva aspecte importante:
1. Cinele sunt gatite pentru familia noastra de 4 persoane: 2 adulti, 2 copii.
2. Incerc sa gatesc in asa fel incat sa ma asigur ca vor manca si copiii. Unul dintre ei este in mare vegetarian, unul prefera mai mult proteinele.
3. Pe langa ce mancam la cina, mai ramane o portie care devine pranzul de a doua zi pentru sotul meu (pachet la lucru).
4. Aceasta este o provocare personala si gatesc cum ne place noua. Doar documentez aceste retete. Nu sunt nutritionist si nici nu sunt aici sa va dau sfaturi in acest domeniu. Luati din aceste idei ce va place si ce vi se potriveste!
5. Cumparaturile alimentare le fac in mare parte din Metro, dm, Lidl, iar fructele si legumele le iau in mare parte de la o firma locala.
6. Am calculat ingredientele principale din retete. Nu am adaugat sarea, piperul, uleiul, boiaua sau unele condimente pe care le am in gradina (rozmarin, dafin). Oricum, acestea nu ar influenta major costul final.
7. Va rog sa luati in calcul pe langa diferenta de pret in functie de maagazin sau promotii si diferenta de pret in functie de sezon si zona geografica.


Sper sa va ajute si sa va inspire si pe voi!

Incepem meniul cu cina de duminica. In general, in weekend incerc sa gatesc cat mai usor si rapid pentru mine, sa petrec timp minim in bucatarie!
Astfel, am condimentat pulpele de pui cu sare, piper, boia, usturoi si cimbru si le-am pus la cuptor cu cateva buchetele de broccoli (congelat).
Pentru salata am folosit salata verde, ceapa verde si ridichi. Iar cartofii i-am facut in air fryer.
Carnea de pui (aprox 1 kg) – 14 lei
Broccoli – 3 lei
Cartofi – 5 lei
1 capatana salata – 5 lei
1/2 legatura ceapa verde – 1 leu
1 legatura de ridichi – 2 lei
Total 30 de lei

Pentru cina de luni am pregatit copanele cu orez cu legume.

De aceasta data carnea am pregatit-o folosind punga magica (cu usturoi) si condimentele din aceasta.
Pentru orez am procedat astfel:
1. Am fiert orezul si l-am pus deoparte.
2. Am tocat un sfert de varza mica.
3. Am sotat o cana de mix de legume (morcov si telina) si un pumn de mazare. Cand s-au gatit, le-am scos si le-am pus si pe ele deoparte.
4. Apoi am prajit varza, la foc mare, dar am lasat-o ca pe alocuri sa ramana crocanta. A fost nevoie sa o prajesc in doua ture pentru ca nu am vrut sa o aglomerez.
5. La final, am pus legumele inapoi in tigaie, 2-3 linguri de sos de soia. Am amestecat, am pus orezul si am amestecat din nou, luand tigaia de pe foc.

Carnea de pui – 14 lei
Punga & condimentele – 5 lei
Orezul – 1.5 lei
Legumele – 2 lei
Varza – 1 leu
Sos de soia/sos de chilli – 1 leu
Total 24.5 lei

Marti am facut pulpe superioare de pui cu salata de cartofi cu broccoli
Am condimentat pulpele de pui cu sare, piper, boia si usturoi. Le-am gatit apoi in air fryer.
Àm curatat cartofii si i-am pus la fiert pe aburi impreuna cu broccoli si morcovi. Intre timp, am pregatit in un bol ingredientele „reci”: porumbul, ceapa verde, ardei kaapia, patrunjel verde, apoi sare, piper si ulei de masline.
Peste acestea, am pus legumele fierte la abur si amestecat.

Pulpe de pui – 16 lei
0.5 kg cartori + 1 morcov – 3 lei
Broccoli – 3 lei |
1 conserva de porumb – 3 lei
1/2 legatura ceapa verde – 1 leu
1 legatura de patrunjel – 2 lei
1 ardei kapia – 2 lei
Total 30 de lei

Miercuri a fost timpul pentru paprikas. Reteta de paprikas o gasiti aici.
Carnea de pui 14 lei
Ciuperci 5 lei
Ceapa & paatrunjel 2 lei
Faina 1 leu
Oua 2 lei
Ulei 1 leu
Total: 25 de lei

Joi am facut o mancare de mazare cu inimi si pipote de pui.
Am inceput prin a cali o ceapa, 1/2 ardei kapia si doua frunze proaspete de dafin. Peste ele am adaugat pipotele si inimioarele bine curatate si tocate in 2-3.
Am adaugat cam 2 cani de apa, sare, piper si am lasat sa fiarba. Apoi am pus mazarea si trei linguri de pasta de tomate. Cand totul s-a fiert, am luat oala de pe foc si am pus marar proaspat.

Caserola de inimi si pipote – 5 lei
Ceapa & ardei – 1 leu
Mazare – 4 lei
Pasta tomate – 4 lei
Marar – 2 lei
Total 16 lei

Vineri a fost timpul pentru o cina super rapida, dar care ne-a placut la toti foarte mult!
Spanac cu ou si carnati
Am folosit 500 gr de spanac proaspat. Dupa ce l-am spalat in mai multe ape, l-am oparat si apoi l-am trecut repede prin jet de apa rece (sa isi pastreze culoarea verde, frumoasa). L-am tocat si l-am gatit dupa cum urmeaza.
Am sotat 3 fire de ceapa verde (doar partea alba) cu jumatate de capatana de usturoi. Am pus peste ele spanacul tocat marunt si doua linguri de faina. Am amestecat si am pus treptat, amestecand constant, putin lapte (undeva la 50gr) si apa. Am pus dupa ochi, pana am ajuns la consistenta dorita. La final am potrivit la gust cu sare.

500 gr spanac – 7 lei
Ceapa & usturoi – 1 leu
Carnati – 10 lei
5 oua – 5 lei
Total – 23 de lei

Sambata a fost seara de pizza. Nu ma pricep eu foarte bine, dar noua ne place cum iese si copiii meu se bucura cand fac. Aluatul e acesta. Peste el am pus sos de tomate amestecat cu oregano proaspat din gradina, salam, ciuperci si mozzarella.
Coc pizza pe piatra si fiecare isi pregateste propria pizza.

300 gr faina + drojdie – 2 lei
Pasta tomate – 2 lei
Salam – 8 lei
Ciuperci – 3 lei
Mozzarella – 5 lei
Total 20 de lei