Lista de sarcini in gradina pentru luna martie
Desi nici nu imi amintesc sa mai fi avut parte de asa o iarna blanda, nu pot sa neg ca abia astept primavara! Si imi dau seama acum ca primavara nu e neaparat despre temperaturi mai ridicate, ci despre lumina. E atat de bine sa te trezesti dimineata devreme si sa nu stai in intuneric, ci sa vezi soarele rasarind. Si parca e si mai bine seara, cand poti sa mai stai afara si dupa ora cinci dupa-amiaza.
Nivelul meu de energie este complet diferit si imi doresc sa fac cat mai multe intr-o zi, ca si cum ies si eu, impreuna cu natura, din hibernarea de iarna.
Gradina are nevoie de putina grija dupa perioada de iarna, iar mai jos am pregatit o mica lista cu cateva din sarcinile care ar trebui facute in aceasta perioada.
Printre cele mai importante sunt cele ce tin de tunderea trandafirilor – fie ei cataratori sau tufe, a tufelor si arbustilor si a pomilor. Vreau sa profit si de solul bine umezit de ploile din ultimele saptamani si sa scot si sa divid cateva plante perene, dar si sa ma scap de primele buruieni sau de cele incapatanate. Am o ciumafaie, nu stiu de unde si cum a ajuns in curte, pe langa gard, careia tot nu am reusit sa ii scot complet radacina anul trecut si cu care duc un adevarat razboi.
Desi nu am trecut pe lista principala, va reamintesc sa pregatiti si un vas cu grau in aceasta luna, mai ales daca doriti sa il aveti pe masa de Paste. Daca il vreti mai mare si mai bogat, e bine sa il plantati din timp. 


Martie in gradina – lista de sarcini1. Tunde trandafirii

2. Planteaza bulbi de flori de vara
3. Tunde si divide plantele perene
4. Indeparteaza din timp buruienile 

5. Protejeaza rasadurile timpurii de primii melci
6. Planteaza in gradina bulbii florilor de primavara fortate sa infloreasca devreme in casa, pentru a te bucura de ele in gradina si in anii urmatori 

7. Tunde crengile copacilor si arbustilor 

8. Adauga pamant proaspat (si compost) la ghivece sau straturile de flori din curte
9. Planteaza in interior seminte pentru rasaduri de rosii, ardei, vinete etc. Chiar daca nu ai spatiu de gradina, poti creste cateva plante in ghivece.
10. Planteaza ceapa, spanac si capsuni. Din nou, chiar daca nu ai o gradina, poti sa le cresti in jardiniere, ghivece sau – in cazul capsunilor – in cosulete suspendate.

Spor la gradinarit!