Alimente sanatoase pentru dinti puternici
Luna februarie a acestui an am petrecut-o pe la dentist. Dupa ce am tot amanat sa ma ocup de asta, am avut destul de multe restante de recuperat si de reparat. Pe langa sedintele mele, am mers si cu copiii si am discutat cu dentista noastra despre cauzele aparitiei cariilor si cum sa incercam sa mentinem dintii sanatosi si puternici.
Evident, periajul atent si constiincios si folosirea atei dentare sunt de baza.
La copii poate fi dificila utilizarea atei dentare, mai ales independent. Lor le Iau deocamdata ata dentara pentru copii, gata intinsa si pe care o pot trece usor printre dinti. Chiar si asa, este nevoie de mult exercitiu.
Am inceput de cateva luni sa folosim si periute interdentare, dar este foarte important sa subliniez ca acestea nu inlocuiesc ata dentara.
Dar ca multe altele, alimentatia si obiceiurile alimentare pot submina toate aceste eforturi. Dar tot ele pot sa sustina o dantura sanatoasa si puternica.
Alimentele care sunt periculoase pentru dinti sunt in mare aceleasi alimente care sunt nocive intregului organism: alimente bogate in zahar, bauturile carbogazoase, produsele rafinate si fainoase etc.
Dar la ele se adauga si cateva alimente care sunt sanatoase, dar pot avea efecte nocive asupra dintilor in cazul unui consum ridicat. Un exemplu bun sunt lamaile (si fructele cu aciditate ridicata), care pot fi nocive pentru smaltul dintilor. Daca va plac sucurile de citrice (si eu sunt un fan al fresh-ului de portocale), incercati sa le beti cu paiul si sa asteptati o jumatate de ora inainte sa va spalati pe dinti dupa ce le consumati.
O schimbare de alimentatie poate sa intareasca dintii si sa ajute la tratatarea parodontozei incipiente.
Alimentele care mentin sanatatea dintilor sunt aceleasi care sustin si sanatatea restului organismului. Fructe si legume proaspete – mai ales cele crocante, care pot si curata dintii in lipsa periajului. Produsele lactatele: branzeturile, laptele si iaurtul. Fructele bogate in Vitamina C, precum capsunile si kiwi. Colagenul din dentina dintelui depinde de un aport bun de vitamina C pentru a-si mentine puterea.
Cafeaua si ceaiul – un subiect greu pentru mine. Iubesc cafeaua de dimineata si mi-ar fi greu sa renunt la ea. Si am gasit pareri foarte impartite legate de aceste alimente. Pe de o parte, unii le listeaza ca alimente sanatoase pentru dinti (pentru ca au in compozitie polifenoli, antioxidanti care combat deteriorarea celulara), iar in alte parti le regasesc pe lista de alimente periculoase pentru dinti. Am gasit totusi o explicatie: pe de o parte cafeaua si ceaiul pot fi periculoase pentru ca in general sunt consumate cu zahar si pe de alta parte pentru ca un consum ridicat (mai multe cesti pe zi) pot pata dintii. Ca solutie de a indeparta aceste aspecte problematice, am gasit recomandarea de a le bea fara zahar si de a bea multa apa pentru a curata dintii.
Un alt aspect care e foarte important de luat in calcul este tendinta de a avea multe gustari. Cand consumam alimente, aciditatea din gura creste si dintii devin mai vulnerabili. Cu cat rontaim mai mult si mai des, cu atata ei sunt mai slabiti timp mai indelungat. Iar daca simtim totusi nevoia sa mancam cate ceva intre mese, sa alegem gustari sanatoase, precum fucte, legume sau o bucatica de branza.
Articole utile pe acest subiect gasiti aici si aici.