De ce sa utilizezi un sistem analog de implementare a obiceiurilor + PDF gratuit
Desi exista numeroase optiuni digitale, urmarirea intr-un format analog a implementarii obiceiurilor a inceput sa fie tot mai populara in ultimii ani. Bifarea pe o foaie de hartie a indeplinirii obiceiurilor bune, pe care doresti sa le adopti, poate avea numeroase beneficii, atat din punctul de vedere al motivatiei si dezvoltarii personale, cat si a starii generale de bine. 

Unul din cele mai importante motive pentru a folosi un sistem analog de urmarire a obiceiurilor este faptul ca te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa analizezi cu mai mare atentie situatia in care te afli. Cand folosesti o varianta digitala, este usor sa adaugi informatia fara sa iti acorzi timp de reflectie. Dar cand folosesti hartia, simplul obicei al scriusului sau al coloratului te ajuta sa incetinesti ritmul si sa te gandesti la ceea ce faci. Acest moment de reflectie te poate ajuta sa ramai mai motivata, dar si sa resimti o satisfactie mai mare ca ai indeplinit sarcina pe care ti-ai propus-o.
In plus, cand folosesti un format ca cel pe care ti l-am pregatit in acest articol, poti sa vezi din o singura privire cat de bine ai reusit sa te tii de treaba in ultimele zile si sa te motiveze sa nu “rupi lantul” obiceiurilor bune. 

Am observat ca atunci cand sunt ceva mai creativa in bifarea indeplinirii obiceiurilor bune, satisfactia creste chiar si mai mult. Am vazut asta si la fiica mea, care combina pasiunea ei pentru desen cu pagini de bullet journal si imbogateste paginile cu desene de sezon. In plus, chiar si bifarea sarcinilor a devenit o activitate creativa in sine, mai ales cand alege cate o culoare pentru fiecare sarcina sau stare de spirit.
Desi iubeste si creionul, pentru agenda prefera intensitatea culorilor unei carioci. Are carioci cu varfuri de diferite grosimi, asa cum sunt posca marker, si le foloseste pentru desen sau bifat.
Am descoperit si eu de la ea satisfactia de a ma concentra, fie si cateva secunde, pe a colora cu grija un patratel sau o bulinuta care simbolizeaza o noua zi in care am reusit sa mentin un obicei bun. Sunt surprinsa ce efect poate sa aiba o foaie de hartie si un set de carioci profesionale asupra mea. Imi ofera simultan un moment de relaxare, instrospectie si motivatie.


Dar, pe langa acest aspect al instrospectiei si analizei, un sistem analog de urmarire a obiceiurilor iti ofera si un grad mai ridicat de angajament. Atunci cand pastrezi aceste sarcini in un sistem digital, obiectivele tale pot parea mai straine din cauza externalizarii. Din acest motiv, este posibil sa te simti si mai putin responsabila fata de ele si sa nu simti aceasi motivatie pentru a le indeplini. 

Un alt avantaj al sistemului analog este faptul ca este mult mai adaptabil si flexibil. Poti folosi o pagina speciala, ca cea oferita de mine in acest articol, dar adevarul este ca poti implementa orice forma de urmarire a obiceiurilor! Fiica mea a desenat in o luna un sistem de urmarire a obiceiurilor sub forma de curcubeu (unde fiecare culoare era un alt obicei) sau in forma de fagure de miere, care se umplea cu fiecare zi in care si-a indeplinit obiectivul. Poti sa urmaresti obiceiurile sub forma de desen sau de lista, oricum ti se potribeste tie!

Acum cativa ani citeam despre un aspect foarte important al listelor digitale: ele sunt infinite. Timpul si energia noastra sunt finite!
Cand externalizam sarcinile in format digital, tindem sa adaugam mai multe pe ele. In schimb, foaia de hartie este finita. Desi poti adauga mult prea multe sarcini si pe foaia de hartie, totusi trebuie sa te opresti undeva si acest fapt te ajuta enorm sa iti intelegi si timpul ca fiind unul finit.
In plus, cand termini o pagina si incepi alta, in transcrierea sarcinilor vei face si o analiza  a prioritatilor si obiectivelor. Multe se vor schimba sau se vor pierde (in mod firesc!) pe drum. Iar acesta este un aspect extrem de pozitiv, atat pentru nivelul tau de motivatie, cat si pentru controlul anxietatii. 

Si nu in cele din urma, folosirea unui format analog te ajuta sa te deconectezi putin de la tehnologie si sa te concentrezi pe tine! In bombardamentul continuu de notificari si informatie, poate fi adeseori dificil sa te concentrezi pe ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine. Cand folosesti o lista pe hartie, iti acorzi un moment de liniste si de analiza a ceea ce este cu adevarat important pentru tine. 

Poti descarca pagina de urmarire a obiceiurilor gratuit in format PDF de aici.